Verbind je met ons

Europese Commissie

Commissie met voorstellen over de bescherming van bedrijfsgeheimen te nemen

DELEN:

gepubliceerd

on

Untitled-1Op 27 november keurt de Europese Commissie een voorstel goed voor een richtlijn betreffende de bescherming van bedrijfsgeheimen en vertrouwelijke bedrijfsinformatie tegen verduistering en misbruik door derden.

Het doel van het voorstel is de nationale wetgeving inzake bescherming tegen verduistering van bedrijfsgeheimen te harmoniseren door een gemeenschappelijke definitie vast te stellen en ervoor te zorgen dat in gevallen van onrechtmatige verkrijging, gebruik of openbaarmaking van een bedrijfsgeheim in de hele EU een voldoende en vergelijkbaar niveau van verhaal wordt geboden.

Achtergrond

Onder het vlaggenschipinitiatief Innovatie Unie, een van de pijlers van de EU 2020-strategie, beloofde de Commissie een innovatievriendelijke omgeving te creëren. Binnen dit kader heeft de Commissie een alomvattende strategie aangenomen om te zorgen voor een soepele werking van de interne markt voor intellectuele eigendom, dat ook gebieden bereikt die complementair zijn aan intellectuele eigendomsrechten (IER's), zoals handelsgeheimen.

Elk bedrijf, groot of klein, in welke sector dan ook, gebruikt vertrouwelijkheid om een ​​concurrentievoordeel te behalen, zeker als het gebaseerd is op kennis en innovatie. Handelsgeheimen zijn de bron van elk first mover-voordeel. Waardevolle informatie die niet kan worden beschermd door exclusieve rechten, zoals patenten, zal de maker alleen een voordeel geven ten opzichte van concurrenten als en voor zover deze niet algemeen bekend is en vertrouwelijk wordt behandeld.

Bedrijven worden echter steeds meer blootgesteld aan oneerlijke praktijken (zoals economische spionage, diefstal, ongeoorloofd gebruik en openbaarmaking van vertrouwelijke informatie), die hun kenniskapitaal en concurrentievermogen aantasten. Bovendien zijn er belangrijke verschillen tussen de beschermingsniveaus die in de EU worden geboden voor de verdediging van bedrijfsgeheimen tegen oneerlijke praktijken.

Handelsgeheimen en vertrouwelijke bedrijfsinformatie.

advertentie

De website van commissaris Michel Barnier.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending