Verbind je met ons

De leertijd

Commissie verwelkomt Nestlé pandrecht op banen en stages

DELEN:

gepubliceerd

on

work_trades_vrijwilliger_480De publieke en private sector moeten veel nauwer samenwerken in de strijd tegen jeugdwerkloosheid en meer investeren in het uitrusten van jongeren met de vaardigheden en opleiding die ze nodig hebben. Dit was het bericht van  Onderwijs, Cultuur, Meertaligheid en Jeugd Commissaris Androulla Vassiliou bij de lancering van 'Nestlé needs YOUth', een nieuw initiatief geïnspireerd door de Europese Alliantie voor leerlingplaatsen van de Commissie. De Zwitserse multinational heeft toegezegd de komende drie jaar 20,000 banen, leer- en stageplaatsen in heel Europa te creëren.

"Ik verwelkom de toezegging van Nestlé van vandaag. In tijden van crisis is investeren in het onderwijs en de vaardigheden van jongeren belangrijker dan ooit. Het is ook essentieel dat we in kwaliteit investeren, zodat onze jongeren de vaardigheden en competenties ontwikkelen die zal hen inzetbaar maken. Dit betekent dat de particuliere en de openbare sector moeten samenwerken", aldus commissaris Vassiliou.

Nestlé beloofde vandaag ook om samen te werken met 60,000 zakenpartners om de kansen op werk voor jongeren te vergroten. Het bedrijf zal 120 bedrijfsambassadeurs leveren, die advies en begeleiding zullen geven aan kleinere bedrijven die leerlingstelsels willen starten of versterken.

"Dit is een uitstekend voorbeeld van hoe particuliere bedrijven betrokken moeten raken. Investeren in vaardigheden komt niet alleen ten goede aan jongeren, maar ook aan de bedrijven zelf, omdat ze een pool van jonge, productieve werknemers zullen hebben. Door haar netwerk van kleine en middelgrote zakelijke partners te mobiliseren , kunnen bedrijven als Nestlé ook de impact van dergelijke initiatieven vergroten", voegde commissaris Vassiliou eraan toe.

De Europese Alliantie voor leerlingplaatsen van de Commissie, die in juli werd gelanceerd door de commissarissen Vassiliou en László Andor, belast met werkgelegenheid, riep op tot partnerschappen en toezeggingen om het aanbod en de kwaliteit van leerlingplaatsen in heel Europa te versterken. Nestlé was een van de eersten die zich aanmeldde en beloofde het aantal hoogwaardige leerlingplaatsen en stages tegen 50 met 2016% te verhogen.

De Commissie heeft 30 andere toezeggingen ontvangen van bedrijven, sociale partners, kamers van koophandel, industrie en ambachten, aanbieders van beroepsonderwijs en -opleiding, jongerenorganisaties en anderen, die worden gepubliceerd online.. Op 15 oktober hebben de lidstaten een Verklaring van de Raad ter ondersteuning van de Europese Alliantie voor leerlingplaatsen, en bereikten overeenstemming over richtlijnen om hun leerlingstelsels te verbeteren.

Achtergrond

advertentie

Volgende maand zal de Commissie een kwaliteitskader voor stages presenteren, om ervoor te zorgen dat jongeren hoogwaardige werkervaring kunnen opdoen in veilige omstandigheden om hun inzetbaarheid te vergroten. De Commissie is ook van plan leerlingplaatsen en stages op te nemen in de EURES-portaal voor arbeidsmobiliteit; een ander voorstel ter versterking van de EURES-diensten voor werkzoekenden en werkgevers zal naar verwachting vóór eind 2013 door de Commissie worden ingediend.

Het nieuwe Erasmus+-programma, dat in januari van start gaat, zal meer dan vier miljoen mensen, voornamelijk onder de 25 jaar, subsidies verstrekken om in het buitenland te studeren, een opleiding te volgen, te werken of vrijwilligerswerk te doen. Onder hen zullen 2 miljoen studenten in het hoger onderwijs, 650,000 studenten en leerlingen in het beroepsonderwijs, evenals meer dan 500,000 jongeren die vrijwilligerswerk doen in het buitenland of deelnemen aan jongerenuitwisselingen. Deze internationale ervaring verhoogt vaardigheden en inzetbaarheid.

In december 2012 ondertekende Griekenland een samenwerkingsovereenkomst met Duitsland om zijn stelsel voor beroepsonderwijs, opleiding en leerlingplaatsen te helpen hervormen. Het idee is om een ​​'duaal' opleidingssysteem te ontwikkelen, waarbij theoretisch leren op school wordt gecombineerd met praktijkervaring in het bedrijf.

Meer informatie

DG Onderwijs en Cultuur

De website van commissaris Vassiliou

Twitter @VassiliouEU

Europese Alliantie voor leerlingplaatsen (Twitter#EAFA)

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending