Verbind je met ons

Borders

Verslagen van de Commissie over de grens situatie in La Línea (Spanje) en Gibraltar (UK)

DELEN:

gepubliceerd

on

0 ,, 17114971_303,00Op 15 november stuurde de Europese Commissie brieven aan de autoriteiten van Spanje en het Verenigd Koninkrijk waarin zij de problemen aan de orde stelde bij de grens- en douanecontroles tussen Spanje en Gibraltar.

De afgelopen jaren heeft de Commissie een reeks klachten ontvangen over de controles door de Spaanse autoriteiten aan de grens met Gibraltar. Om de specifieke kenmerken van de doorgang van La Línea de la Concepción beter te begrijpen, heeft de Commissie op 25 september 2013 een technisch bezoek georganiseerd.

Op basis van haar opmerkingen tijdens dit technische bezoek en van de informatie die door beide autoriteiten is verstrekt, heeft de Commissie geen bewijs gevonden om te concluderen dat de controles van personen en goederen zoals uitgevoerd door de Spaanse autoriteiten aan de doorgang van La Línea de la Concepción de relevante bepalingen van het Unierecht hebben geschonden.

Het beheer van deze oversteekplaats is niettemin een uitdaging, gezien de grote verkeersvolumes in een relatief kleine ruimte en de toename van tabakssmokkel naar Spanje. De Commissie is van mening dat de autoriteiten aan beide zijden verdere maatregelen zouden kunnen nemen om deze uitdagingen beter aan te pakken, en doet drie aanbevelingen aan beide lidstaten.

In haar brief aan Spanje beveelt de Commissie aan: 1) de fysieke ruimte die beschikbaar is aan de Spaanse kant van het kruispunt te optimaliseren om een ​​vlottere verkeersstroom te garanderen (en met name om de verkeersorganisatie bij binnenkomst in Spanje en op vertrek uit Spanje om het aantal rijbanen voor reizigers te vergroten of om beter gebruik te maken van de bestaande lijnen); 2) risicogebaseerde profilering optimaliseren: meer gerichte controles uitvoeren op basis van een verfijnde risicoanalyse om het grote aantal willekeurige grenscontroles te verminderen en 3) de uitwisseling van informatie met het Verenigd Koninkrijk over tabakssmokkel ontwikkelen.

In haar brief aan het Verenigd Koninkrijk beveelt de Commissie aan: 1) risicogebaseerde profilering te ontwikkelen (in het bijzonder moet Gibraltar zorgen voor niet-systematische en op risicoanalyse gebaseerde controles van reizigers en hun bezittingen bij vertrek uit Gibraltar bij de grensovergang van La Línea de la Concepción); 2) het optimaliseren van wetgeving en waarborgen om bij te dragen tot een efficiënte bestrijding van tabakssmokkel en 3) het uitwisselen van inlichtingen over tabakssmokkel met Spanje.

Ten slotte is de Commissie, net als bij elke grensdoorlaatpost, van mening dat de resultaten bij het bestrijden van smokkel en grensoverschrijdende criminaliteit en het in stand houden van een vlotte verkeersstroom het best kunnen worden bereikt door dagelijkse samenwerking tussen de autoriteiten die aan elk punt werken. kant van de grens. De Commissie moedigt daarom alle relevante autoriteiten aan om hun constructieve dialoog met hun tegenhangers voor dit doel te versterken.

advertentie

De Commissie zal de situatie bij de grensovergang van La Línea de la Concepción blijven volgen en heeft verzocht binnen zes maanden van beide autoriteiten informatie te ontvangen over de wijze waarop met de aanbevelingen rekening is gehouden.

De Commissie behoudt zich het recht voor om haar standpunt te heroverwegen als de situatie verandert of evolueert, en om eventueel in de toekomst nog een bezoek te brengen aan de grensovergang van La Línea de la Concepción.

Handige links

MEMO: technische onderzoeksmissie

Cecilia Malmström website

Volg commissaris Malmström Twitter

DG Binnenlandse Zaken website

Volg DG Binnenlandse Zaken op Twitter

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending