Verbind je met ons

Culture

Zes Italiaanse steden op de shortlist voor de Culturele Hoofdstad van Europa 2019

DELEN:

gepubliceerd

on

Y7X-2275406 - © - Sandro LuiniHet selectiepanel dat is aangesteld om aanvragen van Italiaanse steden voor de titel van Culturele Hoofdstad van Europa 2019 te beoordelen, is vandaag in Rome bijeengekomen en heeft aanbevolen om Cagliari, Lecce, Matera, Perugia, Ravenna en Siena op de shortlist te plaatsen. Zodra deze aanbeveling door Italië is bevestigd, zullen de voorgeselecteerde steden hun aanvragen tegen volgende zomer afronden. De jury komt in het derde kwartaal van 2014 opnieuw bijeen om de Italiaanse stad aan te bevelen die in 2019 Culturele Hoofdstad van Europa zal zijn.

Androulla Vassiliou, commissaris voor Onderwijs, Cultuur, Meertaligheid en Jeugdzaken: "Ik wil de steden van harte feliciteren met hun nominaties na de eerste ronde van de wedstrijd. Meer dan 20 steden - een recordaantal - hebben zich kandidaat gesteld voor de titel. Dit is een bewijs van de populariteit van Culturele Hoofdstad van Europa. Alleen al op de shortlist staan ​​voor de titel kan aanzienlijke culturele, economische en sociale voordelen opleveren voor de betrokken steden, op voorwaarde dat hun bod deel uitmaakt van een cultuurgestuurde ontwikkelingsstrategie op langere termijn. De hoofdsteden zijn een kans voor Europeanen om meer over elkaar te leren en te genieten van hun gedeelde geschiedenis en waarden: met andere woorden, om het gevoel te ervaren tot dezelfde Europese gemeenschap te behoren. Ik moedig alle voorgeselecteerde steden aan om het beste uit dit project te halen."

In overeenstemming met het besluit van het Europees Parlement en de Raad van Ministers waarin de criteria voor Culturele Hoofdstad van Europa zijn vastgesteld1, Italië en Bulgarije zijn de twee lidstaten die het evenement in 2019 organiseren. De voorselectie in Bulgarije vindt volgende maand plaats.

Na Marseille (Frankrijk) en Košice (Slowakije) zijn dit jaar Umeå (Zweden) en Riga (Letland) Culturele Hoofdsteden van Europa in 2014, Bergen (België) en Plzen (Tsjechië) in 2015, Wrocław (Polen) en Donastia-San Sebastián (Spanje) in 2016, Aarhus (Denemarken) en Paphos (Cyprus) in 2017 en Valletta (Malta) in 2018. Leeuwarden (Nederland) is ook voorgesteld als Culturele Hoofdstad van Europa in 2018.

Achtergrond

Italië nodigde eind 2012 aanvragen uit van geïnteresseerde steden. Meer dan 20 steden dienden zich in: Aosta, Bergamo, Cagliari, Caserta, Vallo di Diano en Cilento met Campania en Mezzogiorno, Erice, Grosseto en Maremma, L'Aquila, Lecce, Mantova, Matera, Palermo, Perugia met de sites van Francesco d'Assisi en Umbrië, Pisa, Ravenna, Reggio Calabria, Siena, Si racusa en het zuidoosten, Taranto, Urbino en Venezia met het noordoosten.

De aanvragen werden onderzocht door een panel bestaande uit 13 onafhankelijke culturele experts - zes benoemd door Italië en de overige zeven door de Europese instellingen.

advertentie

De leden van het panel die door de Europese instellingen zijn aangesteld, zijn momenteel:

  • Benoemd door de Europese Commissie: Sir Jeremy Isaacs (Verenigd Koninkrijk), televisiedirecteur en voormalig directeur van het Royal Opera House, Covent Garden; Manfred Gaulhofer (Oostenrijk), directeur-generaal van Graz 2003.
  • Benoemd door de Raad: Anu Kivilo (Estland), algemeen directeur van het internationale Arvo Pärt-centrum; Norbert Riedl (Oostenrijk), afdelingshoofd voor bi- en multilaterale culturele zaken bij het Oostenrijkse federale ministerie van Onderwijs, Kunst en Cultuur.
  • Benoemd door het Europees Parlement: Jordi Pardo (Spanje), verantwoordelijk voor culturele projecten op het gebied van internationale cultuur; Steve Green (Verenigd Koninkrijk), adviseur en onderzoeker cultuurbeleid.
  • Benoemd door het Comité van de Regio's: Elisabeth Vitouch (Oostenrijk), die de Commissie voor Cultuur en Onderwijs van het Comité van de Regio's vertegenwoordigt en lid is van de Weense stadsregering.

Volgens het huidige systeem voor het aanwijzen van Culturele Hoofdsteden van Europa omvat de selectie twee rondes: een voorselectieronde, waarna een shortlist van kandidaat-steden wordt opgesteld, en een definitieve selectieronde negen maanden later. De geselecteerde steden worden vervolgens officieel aangewezen door de Raad van Ministers van de EU.

Voor meer informatie, klik hier.

Europese Commissie: Cultuur

De website van Androulla Vassiliou

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending