Verbind je met ons

Europese Commissie

NextGenerationEU: Europese Commissie onderschrijft positieve voorlopige beoordeling van Malta's verzoek om uitbetaling van 52.3 miljoen euro in het kader van de faciliteit voor herstel en veerkracht

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

De Europese Commissie heeft op 27 januari haar goedkeuring gehecht aan een positieve voorlopige beoordeling van het betalingsverzoek van Malta voor € 52.3 miljoen (exclusief voorfinanciering) aan subsidies in het kader van de Faciliteit voor herstel en veerkracht (RRF), het belangrijkste instrument dat centraal staat in NextGenerationEU.

Op 19 december 2022 heeft Malta bij de Commissie een betalingsverzoek ingediend op basis van het behalen van de 16 mijlpalen en drie doelstellingen die zijn uiteengezet in de Uitvoeringsbesluit van de Raad voor de eerste termijn.

De bereikte mijlpalen en doelstellingen tonen aan dat er aanzienlijke vooruitgang is geboekt bij de uitvoering van het Maltese plan voor herstel en veerkracht en zijn brede hervormings- en investeringsagenda. Ze omvatten belangrijke maatregelen zoals de goedkeuring van een strategie om afval te verminderen door recycling in de bouwsector, de oprichting van kantoorfaciliteiten om ambtenaren in het hele land in staat te stellen op afstand te werken, hervormingen om industrieel onderzoek en investeringen te stimuleren, een nationale fraudebestrijding en corruptiestrategie en hervormingen om het rechtssysteem te digitaliseren.

Bij hun verzoek hebben de Maltese autoriteiten gedetailleerde en uitgebreide bewijzen verstrekt waaruit blijkt dat de 16 mijlpalen en drie doelstellingen zijn gehaald. De Commissie heeft deze informatie grondig beoordeeld alvorens haar positieve voorlopige beoordeling van het betalingsverzoek te presenteren.

De Maltezer herstel- en veerkrachtplan omvat een breed scala aan investerings- en hervormingsmaatregelen, georganiseerd in zes thematische componenten. Het plan zal worden ondersteund met € 258.3 miljoen aan subsidies, waarvan 13% (€ 41.1 miljoen) op 17 december 2021 als voorfinanciering aan Malta is uitbetaald.

Betalingen in het kader van de RRF zijn prestatiegebaseerd en afhankelijk van de uitvoering door de lidstaten van de investeringen en hervormingen die in hun respectieve plannen voor herstel en veerkracht zijn beschreven.

Volgende stappen

advertentie

De Commissie heeft nu haar positieve voorlopige beoordeling van Malta's verwezenlijking van de voor deze betaling vereiste mijlpalen en doelstellingen naar het Economisch en Financieel Comité (EFC) gestuurd, met het verzoek om advies. Bij de beoordeling van de Commissie moet rekening worden gehouden met het advies van het EFC, dat binnen maximaal vier weken moet worden uitgebracht. Na het advies van het EFC zal de Commissie het definitieve besluit over de uitbetaling van de financiële bijdrage, in overeenstemming met de onderzoeksprocedure, aannemen via een comitologiecomité. Na goedkeuring van het besluit door de Commissie kan de uitbetaling aan Malta plaatsvinden.

De Commissie zal verdere betalingsverzoeken van Malta beoordelen op basis van de verwezenlijking van de in het uitvoeringsbesluit van de Raad uiteengezette mijlpalen en streefdoelen, die de voortgang van de uitvoering van de investeringen en hervormingen weerspiegelen.

De bedragen die aan de lidstaten worden uitbetaald, worden gepubliceerd in de Scorebord voor herstel en veerkracht, waaruit de voortgang van de uitvoering van de nationale plannen voor herstel en veerkracht blijkt.

Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, zei: “Ik heb goed nieuws voor Malta. Gezien de succesvolle eerste reeks hervormingen en investeringen is het land klaar om een ​​eerste betaling in het kader van NextGenerationEU te ontvangen. Zodra de lidstaten groen licht hebben gegeven, zal Malta meer dan 50 miljoen euro ontvangen als gevolg van de goede voortgang met zijn nationale plan voor herstel en veerkracht, ter waarde van bijna 260 miljoen euro. Malta heeft bijvoorbeeld gewerkt aan het versterken van de strijd tegen corruptie en het vergroten van de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht. Malta heeft ook meer geïnvesteerd in het in kaart brengen van investeringen in industriële innovatie en verbeterd afvalbeheer, ten voordele van de circulaire economie. Tot slot verwelkomen we de belangrijke maatregelen om schoolgebouwen energiezuiniger te maken. Ga zo door, Malta! De Commissie staat aan uw zijde, op weg naar herstel.”

Meer informatie

Voorlopige beoordeling

Vragen en antwoorden over het uitbetalingsverzoek van Malta in het kader van NextGenerationEU

Persbericht over € 41.1 miljoen aan voorfinanciering voor Malta

Vraag en antwoord over het herstel- en veerkrachtplan van Malta

Factsheet over het herstel- en veerkrachtplan van Malta

Voorstel voor een uitvoeringsbesluit van de Raad

Bijlage bij het voorstel voor een uitvoeringsbesluit van de Raad

Staf-werkdocument

Faciliteit voor herstel en veerkracht

Scorebord voor herstel en veerkracht

Regeling herstel- en veerkrachtfaciliteit

Vraag en antwoord over de faciliteit voor herstel en veerkracht

EU als lenerswebsite

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending