Verbind je met ons

maritiem

Nieuw rapport: Houd de kleine vissen in overvloed om de gezondheid van de oceaan te garanderen

DELEN:

gepubliceerd

on

Slechts één op de zes voedervispopulaties in de Noordoost-Atlantische Oceaan wordt zowel duurzaam geëxploiteerd als in een gezonde staat, volgens een verslag uitgegeven door Oceana. De organisatie voor zeebehoud dringt er bij de Noordoost-Atlantische landen op aan om hun beheer van deze kleine vissen te verbeteren, vooruitlopend op de onderhandelingen over visserijbeperkingen later dit jaar.

Veel mariene soorten – van zeezoogdieren en zeevogels tot commercieel belangrijke vissen – zijn als primaire voedselbron afhankelijk van voedervissen zoals zandspiering, sprot en haring.

De Noordoost-Atlantische landen vissen er echter op een onhoudbaar niveau op. Van de 32 voedervispopulaties die in het rapport van Oceana zijn geanalyseerd, wordt slechts een fractie (16% of 5 populaties) zowel duurzaam geëxploiteerd als in een gezonde staat. De rest is ofwel onderhevig aan overbevissing en heeft een zorgwekkend lage dichtheid, ofwel is de toestand ervan onbekend vanwege gegevensbeperkingen.

Oceana in Europa Vice-vicepresident Vera Coelho zei: “De slechte toestand van deze vispopulaties laat zien dat we eenvoudigweg falen in de manier waarop we voedervis exploiteren. Bij het nemen van besluiten over de visserijlimieten voor zandspiering, sprot, haring en andere moeten de ministers van Visserij de aanpak van 'zo veel mogelijk vangen' loslaten en gaan nadenken over de vraag hoe deze soorten essentieel voedsel zijn voor andere zeedieren – inclusief belangrijke commerciële soorten, zoals zoals kabeljauw en wijting.”

De huidige regels voor visserijbeheer zijn gericht op het maximaliseren van de vangsten op de lange termijn, wat duurzaam kan zijn voor de individuele voedervisbestanden zelf, maar niet noodzakelijkerwijs voor hun roofdieren, omdat het hen van een adequate voedselvoorziening berooft. Deze zelfde roofdieren worden ook beïnvloed door het industriële gebruik van voedervis, aangezien de vangsten van sommige populaties vrijwel uitsluitend bestemd zijn voor de productie van vismeel en visolie, om gekweekte vis te voeden.

"Het heeft geen zin om deze essentiële voedselbron weg te halen van bijvoorbeeld kabeljauw, papegaaiduikers of dolfijnen en deze aan gekweekte zalm of andere aquacultuursoorten te geven", aldus Coelho.

Foeragevispopulaties fluctueren veel in termen van hun overvloed en verspreiding, als gevolg van bijvoorbeeld de opwarming van de oceaantemperaturen en reproductief succes. Overbevissing maakt dit nog erger en verzwakt de veerkracht van deze vissen tegen veranderingen in het milieu en andere menselijke druk, waaronder de gevolgen voor het klimaat. Moeilijkheden bij het bepalen van hun overvloed en exploitatiegraad, zelfs voor wetenschappelijk beoordeelde populaties, hebben tot gevolg dat besluitvormers vaak ongepaste beheersbeslissingen nemen.

advertentie

Om vissoorten beter te kunnen beheren, roept Oceana de EU en andere visserijlanden in het noordoostelijke deel van de Atlantische Oceaan op om Ecosystem-Based Fisheries Management (EBFM) over te nemen en rekening te houden met de rol die voedervissen spelen in de mariene voedselketens en in het ecosysteem als geheel. . De belangrijkste aanbevelingen uit het rapport zijn onder meer:

  • Het aannemen van vangstlimieten op basis van verbeterde en geactualiseerde wetenschap, rekening houdend met bredere ecosysteem- en milieuoverwegingen;
  • het implementeren van adaptieve beheerstrategieën, waaronder doelstellingen om de populatieovervloed binnen ecologische grenzen te houden, en deze regelmatig te testen en bij te werken, en;
  • een betere bescherming van habitats en ecosystemen, door activiteiten te beperken die essentiële habitats voor voedervis kunnen aantasten, en door een grondige effectbeoordeling van de voedervisvisserij te vereisen.

Het in stand houden van voedervis op een gezond en overvloedig niveau zal grote voordelen opleveren voor het mariene milieu, de vissersgemeenschappen en de samenleving als geheel.

Oceana rapport Klein maar krachtig: beheer van voedervissen in de Noordoost-Atlantische Oceaan om het zeeleven in stand te houden

Foto's van voedervissen en mariene roofdieren

Videoanimatie over voedervis

Oceana Briefing: Aanbevelingen voor het beheer van voedervis in de Noordoost-Atlantische Oceaan

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.
advertentie

Trending