Verbind je met ons

Klimaatverandering

EU-onderhandelaars bereiken op COP28 overeenstemming over het versnellen van de mondiale transitie, weg van fossiele brandstoffen en drievoudige hernieuwbare energiebronnen, en het verdubbelen van de energie-efficiëntie dit decennium

DELEN:

gepubliceerd

on

Aan het einde van de COP28 VN-klimaatconferentie in Dubai zijn de onderhandelaars van de Europese Unie er, samen met partners van over de hele wereld, in geslaagd de mogelijkheid levend te houden om de belofte uit het Akkoord van Parijs na te komen om de mondiale gemiddelde temperatuurstijging te beperken tot 1.5 graden Celsius boven het niveau van vóór de klimaatverandering. industriële niveaus. Met een bijzondere nadruk op de energiesector in de gesprekken kwamen de partijen overeen om dit decennium de transitie van fossiele brandstoffen te versnellen, actie te ondernemen om de uitstoot tegen 43 met 2030% te verminderen, en de wereld op weg te zetten naar het bereiken van een netto-uitstoot van nul tegen 2050. XNUMX, in lijn met de best beschikbare wetenschap.

COP28 concludeert de eerste mondiale inventarisatie in het kader van de Overeenkomst van Parijs. De doelstellingen van de Mondiale belofte op het gebied van hernieuwbare energie en energie-efficiëntie, bepleit door de Commissie, zijn vertaald in de Global Stocktake-uitkomst. Alle partijen hebben zich ertoe verbonden de mondiale capaciteit voor hernieuwbare energie te verdrievoudigen en de snelheid waarmee de energie-efficiëntie wordt verbeterd tegen 2030 te verdubbelen. Dit geeft een krachtige impuls aan de transitie weg van fossiele brandstoffen. Er is ook een overeenkomst om de methaanemissies en andere niet-CO2-emissies in dit decennium aan te pakken, en om inefficiënte subsidies voor fossiele brandstoffen die de energiearmoede of de rechtvaardige transitie niet aanpakken, zo snel mogelijk af te schaffen.

The Global Stocktake recognises that the world is not currently on track to reduce emissions by the necessary level to limit temperature increase to 1.5 Celsius. As a consequence, Parties agreed on a pathway to get back on track, including through a process to align national targets and measures with the Paris Agreement. Parties should submit their nationally determined contributions (NDCs) for 2035 by COP30, in two years’ time, and these should be aligned with the best available science and the outcomes of the Global Stocktake.

De Global Stocktake gaat ook in op de middelen om de noodzakelijke transitie te implementeren. We zijn het eens geworden over de laatste stappen op weg naar het vaststellen van de nieuw collectief gekwantificeerd doel op klimaatfinanciering at next year’s conference. The framework of the Mondiaal doel aan Aanpassing is een belangrijke stap, en gaat gepaard met baanbrekende besluiten over aanpassingsfinanciering, waarbij wordt erkend dat de aanpassingsfinanciering aanzienlijk zal moeten worden opgeschaald, voorbij de verplichte verdubbeling voor 2025. Het resultaat stimuleert de hervorming van de internationale financiële architectuur, waardoor het geschikt is voor het aanpakken van de klimaatcrisis. Meer specifiek heeft de EU een belangrijke bijdrage geleverd aan het overeenkomen en operationeel maken van een nieuw fonds dat hierop moet reageren verlies en schadeen de EU en haar lidstaten hebben ruim 400 miljoen euro bijgedragen, meer dan twee derde van de initiële financieringstoezeggingen.

Een volledig persbericht is beschikbaar online.. President’s von der Leyen statement on the COP28 outcome and Commissioner’s Hoekstra remarks at the final COP28 plenary can be read hier en hier.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending