Verbind je met ons

Klimaatverandering

COP28 zal de weg banen naar een post-olie visie

DELEN:

gepubliceerd

on

Amid September’s soaring temperatures that took climate scientists globally bij verrassing, the Pope’s impassioned plea for a renewed stance on climate change resonated deeply. His pointed demand that affluent, industrialised countries enact meaningful change to combat this crisis was both timely and significant. In the same breath, he voiced the inconvenient truths of climate denial and the repercussions of unchecked consumption – writes Ashfaq Zaman.

Toch zorgde zijn bewering dat een olieproducerend land tegenstrijdige belangen heeft bij het organiseren van een VN-klimaattop, in relatie tot het rentmeesterschap van de VAE over de COP28-klimaattop, ervoor dat ik even stilstond.

Als doorgewinterde diplomaat uit Bangladesh – een land dat enorm worstelt met door het klimaat veroorzaakte tegenslagen – waardeerde ik de tussenkomst van de paus. Dit kan niet op een cruciaaler moment komen, en er moet actie op worden ondernomen. Maar mijn zorg is dat het uitsluiten van olieproducerende landen van klimaatonderhandelingen voorbijgaat aan de cruciale uitdagingen waarmee ontwikkelingslanden als het mijne worden geconfronteerd.

Het Westen, met zijn lange geschiedenis van koolstofexces in de mars naar industrialisatie, vindt het maar al te gemakkelijk om met de vinger te wijzen naar landen als de VAE. Het is een beetje ironisch gezien het feit dat veel ontwikkelingslanden nu met een paradox worden geconfronteerd: de urgentie om zich te ontwikkelen, maar met een afnemend koolstofbudget.

Van de 98 olieproducerende landen ter wereld maar liefst de helft navigeren door de woelige wateren van de ontwikkeling. Het idee dat zij voor altijd buitenspel moeten worden gezet bij het organiseren van een COP-top zal ons zeker niet helpen de klimaatverandering effectief aan te pakken.

De paus richtte zich echter terecht op de diepere verantwoordelijkheid van rijkere landen. Het Westen is inderdaad lange tijd achtergebleven bij het nakomen van zijn ambitieuze toezeggingen van 100 miljard dollar aan klimaatfinanciering, waardoor deze ontwikkelingslanden verder zijn geïsoleerd van cruciale klimaatdialogen.

Ja, zoals de paus heeft benadrukt, moeten we dringend afstand nemen van fossiele brandstoffen. Als vertegenwoordiger van Bangladesh, het zevende land met de meeste klimaatbedreigingen, begrijp ik dit maar al te goed. Het is echter niet zo eenvoudig. Voor 98% van onze energiebehoefte zijn we afhankelijk van fossiele brandstoffen. Een overhaaste verandering, zonder een robuuste groene energie-infrastructuur, zou economische schade kunnen aanrichten.

advertentie

For decades, a prevailing Western narrative has erroneously set environmental urgency against developmental needs. But the UAE’s role in COP28 illustrates a keen understanding of hard economic and scientific realities, often overlooked by Western environmental advocacy.

Prognoses suggereren een een angstaanjagend energietekort van 20% tegen 2030, zelfs als de mondiale capaciteit voor hernieuwbare energie verdrievoudigt, zoals bepleit door de leiders van de COP28 en onderschreven door de Internationaal Energieagentschap. It’s becoming increasingly evident that fossil fuels, albeit temporarily, will be part of the bridge to a sustainable future. Which means we have to do all we can to capture as much emissions as possible.

Dit maakt het pleidooi voor inclusieve klimaatdialogen nog krachtiger. De reis naar een duurzaam energie-ecosysteem moet collectief zijn en iedereen betrekken, vooral producenten van fossiele brandstoffen.

Zeven jaar geleden omarmden de VAE, een baanbrekende olieproducent, een post-olie visie. Het staatsoliebedrijf Adnoc is overgestapt naar een 100% schone energiemix, leveraging nuclear and solar. Their ambitious plan to sequester 10 million tonnes of CO2 by 2030 juxtaposes sharply against the EU’s veel kleiner ambities voor koolstofafvang.

And while investments in oil and gas expansion have raised eyebrows, the UAE’s global renewable initiatives, valued at a maar liefst $ 300 miljard tegen 2030 onderstreept hun engagement voor een groenere toekomst.

COP28 waagt zich, onder leiding van dr. Sultan Al Jaber, ook waar geen enkele top ooit is geweest: het herzien van een verouderd mondiaal financieel systeem, doelen op biljoenen ontgrendelen in goedkope financiering voor ontwikkelingslanden.

Regrettably, the West’s toezeggingen at the latest climate finance conference in Bonn fell short yet again. In contrast, COP28’s initiative to deskundigen bijeenroepen Het overwinnen van deze financiële hindernissen markeert een cruciale verschuiving.

De komende VN-top bevindt zich op een historisch moment. Het is een laatste kans voor de wereldgemeenschap om zich te verenigen rond doelen die we nog nooit eerder hebben overwogen op een eerdere COP: het verdrievoudigen van hernieuwbare energie, het elimineren van fossiele brandstoffen waar koolstof niet wordt opgevangen, en het richten van klimaatfinanciering op degenen die zich in de frontlinie van klimaatbedreigingen bevinden. De inzet is nog nooit zo hoog geweest. Daarom moet de wereld dringend gehoor geven aan de oproep van de paus tot collectieve actie – ook tijdens COP28.

De auteurs:

Ashfaq Zaman is a Strategic Communications Advisor for “Aspire2Innovate’ programme incubated from Prime Ministers office sitting under the Cabinet & ICT division with technical support from UNDP. He works for public sector innovation within the whole of government to ensure inclusive innovation with the global agenda of #Zerodigitaldivide. Additionally, he is acting as the Coordinator for MoFA-a2i innovation lab from the ministry of Foreign Affairs. He is Vice Chairman of CNI News, Bangladesh’s biggest digital news platform, and a Country Director of Charity Right, an NGO which oversees thousands of meals delivered every month to the underprivileged. He was former advisor to Her Majesty The Queen’s Young Leaders Program.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending