Verbind je met ons

Klimaatverandering

De EU onderschrijft de internationale verklaring over klimaat en gezondheid op COP28 Gezondheidsdag

DELEN:

gepubliceerd

on

Namens de EU heeft de Commissie op zondag 3 december officieel een internationale verklaring over klimaat en gezondheid goedgekeurd. De goedkeuring vond plaats in de Verenigde Arabische Emiraten in de context van COP28 Gezondheidsdag, tijdens welke de allereerste ministeriële klimaat-gezondheidsdag ooit werd gehouden, met deelname van uitvoerend vicevoorzitter voor de Europese Green Deal, Interinstitutionele Betrekkingen en Foresight Maroš Šefčovič. De ministers bespraken manieren om de lasten van de klimaatverandering op de gezondheidszorg en de gezondheidszorgstelsels aan te pakken, zowel via beleid als via investeringen.

Naar schatting 62,000 sterfgevallen hielden verband met de hittegolf in Europa in de zomer van 2022. Bovendien brengen de stijgende temperaturen nieuwe bedreigingen voor ons continent met zich mee, waaronder door muggen en water overgedragen ziekten. Als voorbeeld van onze acties om deze uitdaging aan te pakken, investeert de Health Emergency Preparedness and Response Authority (HERA) van de Commissie 120 miljoen euro om de toegankelijkheid van medische tegenmaatregelen tegen door vectoren overgedragen ziekten te verbeteren.

De Verklaring over Klimaat en Gezondheid vertegenwoordigt een internationale vrijwillige oproep tot actie om de negatieve gevolgen van klimaatverandering op de menselijke gezondheid aan te pakken. Het is een engagement van alle ondertekenaars om naar meer te streven klimaatbestendige, koolstofarme en duurzame gezondheidszorgsystemenen om meer te doen om de meest kwetsbaren en getroffenen door de klimaatcrisis te beschermen.

Uitvoerend vicepresident Šefčovič zei: “De klimaatcrisis vraagt ​​om een ​​mondiaal antwoord, zowel op het gebied van de gezondheidszorg als op elk ander beleidsterrein. Klimaatverandering eist een enorme tol van de gezondheid, vooral van de meest kwetsbaren. Deze verklaring is een stap in de richting van een geïntegreerde aanpak van gezondheids- en klimaatstrategieën, die van cruciaal belang is om een ​​duurzame toekomst voor onze planeet en haar burgers te garanderen.”

Commissaris voor Gezondheid en Voedselveiligheid Stella Kyriakides (afgebeeld) zei: “De gevolgen van klimaatverandering voor de gezondheid worden steeds duidelijker, in de EU en over de hele wereld. De EU is vastbesloten de gezondheidsbedreigingen van de klimaatverandering aan te pakken via een ‘één gezondheid’-aanpak, en wij zijn blij met de toezegging van onze mondiale partners dat dit een gedeelde verantwoordelijkheid is. We moeten samenwerken om onze gezondheidszorgsystemen klimaatbestendiger te maken en voorbereid om de meest kwetsbare bevolkingsgroepen in onze Gezondheidsunie en wereldwijd te ondersteunen.”

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.
advertentie

Trending