Verbind je met ons

Dierproeven

Europees Parlement stemt over diervrij onderzoek, testen en onderwijs

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

Iedereen die bekend is met Ralph, een testkonijnmascotte die wordt onderworpen aan de Draize-oogirritatietest in cosmeticalaboratoria en lijdt aan blindheid, zal zich afvragen hoe dergelijke wreedheid nog acceptabel is in een tijdperk van geavanceerde wetenschap en technologie. De Red Ralph video ging over de hele wereld viraal en werd hoogstwaarschijnlijk de reden waarom Mexico onlangs toetrad tot de staten die dierproeven voor cosmetica verbood. Dat deed de EU in 2013 ook. De EU is van plan nog verder te gaan door deze week een resolutie aan te nemen over "een gecoördineerde actie op Unieniveau om de overgang naar innovatie te vergemakkelijken zonder het gebruik van dieren bij onderzoek, testen en onderwijs" ( 15 sept.), Schrijft Eli Hadzhieva.

Hoewel de EU het gebruik van niet-dierlijke methoden aanmoedigt, zoals de nieuwe organ-on-chip-technologie, computersimulaties en 3D-culturen van menselijke cellen, toont onderzoek aan dat archaïsche methoden, zoals een "50 procent dodelijke dosis" die de helft van de van de miljoenen proefdieren, zijn nog steeds op grote schaal in gebruik. Bovendien tonen steeds meer bewijzen aan dat sommige dieren, zoals konijnen en knaagdieren, totaal andere soorten zijn dan mensen en gezien moeten worden als betrouwbare proxy's voor de bescherming van de menselijke gezondheid tegen chemische risico's. Geneesmiddelen zoals thalidomide, TGN1412 of fialuridine, gericht op de behandeling van respectievelijk ochtendmisselijkheid, leukemie en hepatitis B, bleken bijvoorbeeld volkomen veilig voor dieren, maar konden door mensen niet worden verdragen.

Volgens de Europese Commissie heeft de Europese chemicaliënstrategie voor duurzaamheid de steun voor het gebruik van Non-Animal Methodologies (NAM's) in de risicobeoordeling van chemicaliën vergroot, met name met verschillende Horizon 2020-projecten (ASPIS-cluster bestaande uit RISK-HUNT3R, ONTOX- en PrecisionTOX-projecten), de komende herzieningen van de REACH- en cosmeticaverordening, het nieuwe project van het European Partnership for Alternative Approaches on NAMs use in risk assessment, PARC met als doel de overgang naar de volgende generatie risicobeoordeling en een strategische onderzoeks- en innovatieagenda . De wereldwijde acceptatie van diervrije en innovatieve benaderingen van chemische veiligheid staat ook hoog op de OESO-agenda.

advertentie

Een webinar georganiseerd op 9 september door EU-ToxRisk en PATROLS, twee multi-stakeholder projecten gefinancierd door het H2020-programma van de EU, illustreerde de beperkingen van de bestaande in vitro (reageerbuisexperimenten) en in silico (computer-gesimuleerde experimenten) gevarendetectie systemen en demonstreert een nieuwe toolbox om diervrije beoordelingen uit te voeren voor chemicaliën en nanomaterialen. EU-ToxRisk-projectcoördinator Bob van der Water van de Universiteit Leiden benadrukte zijn visie "om een ​​paradigmaverschuiving in de toxicologie naar een diervrije, op mechanismen gebaseerde geïntegreerde benadering van chemische veiligheidsbeoordeling te stimuleren" door middel van een gevestigde NAM-toolbox op basis van in vitro en in silico-tools en nieuwe NAM-toolboxcomponenten van de volgende generatie. Hij benadrukte geavanceerde nieuwe testsystemen, zoals op CRISPR gebaseerde fluorescente reporters in stamcellen, stamcel-afgeleide multi-levercel-model, zieke levermicroweefsels en vier-orgaanchips, terwijl hij benadrukte dat NAM's snel moeten worden geïntegreerd in regelgeving kaders testen.

Shareen Doak, de coördinator van PATROLS van de Universiteit van Swansea, benadrukte de kennislacunes met betrekking tot langetermijneffecten van blootstellingen aan realistische gemanipuleerde nanomaterialen (ENM) voor de mens en de gezondheid, terwijl hij innovatieve methoden demonstreerde, zoals extrinsieke ENM-eigenschappen, geavanceerde ecotoxiciteitstests, heterotypische in vitro-modellen van de longen, het maagdarmkanaal en de lever enz. "Deze methoden zijn toegesneden op een beter inzicht in de gevaren voor mens en milieu en moeten worden geïmplementeerd als onderdeel van de EU-strategie voor veilig en duurzaam ontwerpen om de noodzaak van dierproeven tot een minimum te beperken", zei ze.

“De grootste uitdaging is de acceptatie en implementatie van NAM’s. Standaard validatievereisten zijn te lang en het toepassingsgebied van NAM's moet worden vastgesteld, rekening houdend met nieuwe opkomende technologieën”, voegde ze eraan toe.

advertentie

In een eerdere verklaring sprak de ASPIS-cluster zijn steun uit voor de ontwerpresolutie van het Europees Parlement die deze beschrijft als "tijdig om een ​​diervrije transitie te versnellen en te voldoen aan de EU-ambitie om de volgende generatie voor risicobeoordeling in Europa en wereldwijd te leiden". door de inspanningen van de EU te verwelkomen "die zich zullen vertalen in regelgevings- en industriële praktijken die de menselijke gezondheid en de ecosystemen beter zullen beschermen, door ons in staat te stellen gevaarlijke stoffen te identificeren, te classificeren en uiteindelijk uit het milieu te verwijderen".

De moderator van het webinar Europarlementariër Tilly Metz (Groenen, Luxemburg), die ook de resolutie van het Europees Parlement schaduwt, zei dat ze hoopt dat de definitieve resolutie de volgende elementen zal bevatten: "Concrete stappen om dierproeven uit te faseren, nauwkeurige routekaarten en studies, een gecoördineerde aanpak door EU-agentschappen, zoals de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid en het Europees Agentschap voor chemische stoffen en snelle implementatie van nieuwe geavanceerde methoden”.

Dit geeft veel stof tot nadenken voor beleidsmakers in een make-or-break moment voor Ralph en zijn dieren- en mensenvrienden. Het wordt tijd dat woorden worden omgezet in daden en de regelgeving evolueert in lijn met de nieuwe realiteit op het terrein, terwijl deze veelbelovende en veilige diervrije technologieën ademruimte geven door een dynamische benadering te hanteren om ze te accepteren en te gebruiken. Dit zal ons niet alleen in staat stellen om de ambitie van nul vervuiling in de Green Deal waar te maken, maar zal ook een "gifvrije omgeving" opleveren, zowel voor dieren als voor mensen.

advertentie
advertentie
advertentie

Trending