Verbind je met ons

Leefomgeving

Alarmbellen rinkelen over de milieukosten van digitalisering

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

Hoewel digitalisering veel economische voordelen met zich meebrengt, wordt het effect ervan op het milieu vaak over het hoofd gezien.

Maar het snelgroeiende digitale ecosysteem eist een zware tol van de planeet, waarschuwde Gerry McGovern, auteur van het boek “World Wide Waste”, op 26 april tijdens een Sessie of UNCTAD's e-commerceweek 2022.

"We doden de planeet door het gebruik van technologie", zei de heer McGovern.

Hij noemde de 120 biljoen spam-e-mails die elk jaar worden verzonden, waardoor 36 miljoen ton CO2-uitstoot wordt veroorzaakt. Elk jaar zouden ongeveer 3.6 miljard bomen moeten worden geplant om de vervuiling te compenseren.

De heer McGovern vestigde de aandacht op de enorme materiële impact van digitalisering op de aarde en levende systemen.

Een smartphone kan bijvoorbeeld 1,000 materialen bevatten. De mensheid haalt jaarlijks zo'n 100 miljard ton grondstoffen uit het weefsel van de planeet, wat overeenkomt met de vernietiging van twee derde van de massa van de Mount Everest elke 12 maanden.

Digitale ontwikkeling niet 'ecologisch neutraal'

UNCTAD plaatsvervangend secretaris-generaal Isabelle Durant had eerder benadrukt dat digitale ontwikkeling niet “ecologisch neutraal” is.

advertentie

Elke keer dat we een e-mail, tweet of zoekopdracht op internet downloaden, creëren we vervuiling en dragen we bij aan de opwarming van de aarde, zei mevrouw Durant. "Dus paradoxaal genoeg is digitaal heel fysiek."

Ze voegde eraan toe: “Datacenters bevinden zich niet in de cloud. Ze zijn op aarde, in enorme fysieke gebouwen gevuld met energie-intensieve computers.”

Digitalisering lijkt onzichtbaar en wordt ons vaak verkocht als gratis technologie, zei ze. "Maar dat is het niet. En het is iets waar we serieus over moeten nadenken bij het ontwikkelen en gebruiken van digitale tools.”

Enorm afvalprobleem

De heer McGovern zei dat slechts 5% van de gegevens wordt beheerd, terwijl de rest digitaal afval is. “Er is een enorm afvalprobleem in de digitale wereld. De meeste van de enorme gegevens die worden gecreëerd, hebben geen waarde.”

Hij bekritiseerde grote technologiebedrijven voor het ontwerpen van apparaten die vaak moeten worden bijgewerkt of vervangen en die moeilijk te recyclen zijn, en waarschuwde dat het afval van oude telefoons, computers en schermen zich snel opstapelt.

Minder dan 20% van het e-waste wordt gerecycled, zei hij, en het grootste deel van het "recycling" gebeurt op een manier die zeer vervuilend is - vaak gedumpt door "doemschepen" in ontwikkelingslanden, met onnoemelijke milieuschade tot gevolg.

Digitalisering kan de planeet helpen

Maar een andere digitale toekomst is mogelijk. Als ze verstandig worden gebruikt, zegt de heer McGovern, kunnen digitale hulpmiddelen de planeet helpen redden door dingen efficiënter en milieuvriendelijker te maken, terwijl de levensstandaard wordt verbeterd.

Dit vereist een heroverweging van technologie, waarbij wordt gewaarschuwd dat 'business as usual' zou leiden tot 'milieu-armageddon'.

De heer McGovern drong aan op radicale gedragsverandering bij het gebruik van digitale tools en zei dat mensen zoveel digitale gegevens moeten verwijderen als ze creëren.

Hij riep ook op tot meer training en opleiding om de vaardigheden van mensen in het organiseren van informatie en gegevens te vergroten. "Dit zijn vaardigheden die technologisch niet duur zijn, maar veel voordelen opleveren voor de samenleving", zei hij.

De heer McGovern onderstreepte de noodzaak om de afvalcultuur te veranderen en spoorde mensen aan om twee keer na te denken voordat ze een gadget upgraden.

“Houd dingen totdat ze kapot gaan en repareer ze dan. We moeten dingen maken die blijvend zijn en dingen laten duren.”

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending