Verbind je met ons

Klimaatverandering

'Klimaatverandering is wijdverspreid, snel en intenser' - IPCC

DELEN:

gepubliceerd

on

Met iets minder dan drie maanden tot het VK gastheer is van de 26e COP26 in Glasgow (VN-conferentie over klimaatverandering van de partijen) op 31 oktober-12 november 2021, heeft het intergouvernementele panel over klimaatverandering zijn laatste rapport gepubliceerd waaruit blijkt dat klimaatverandering wijdverbreid, snel en intenser is, en dat het elke regio in de wereld zal treffen, schrijft Catherine Feore. 

Positiever is dat het panel concludeerde dat sterke en aanhoudende verminderingen van de uitstoot van kooldioxide (CO2) en andere broeikasgassen de klimaatverandering zouden beperken en dat de luchtkwaliteit snel zou profiteren. De werkgroep zegt dat het volgens de IPCC-werkgroep 20 tot 30 jaar kan duren voordat de temperatuur wereldwijd gestabiliseerd is. 

Het rapport werd op vrijdag (6 augustus) goedgekeurd door 195 regeringen, via een virtuele goedkeuringssessie die gedurende een periode van twee weken werd gehouden. Het rapport is de eerste aflevering van het zesde beoordelingsrapport van het IPCC, dat in 2022 zal worden afgerond. 

Met extremer weer in geavanceerde economieën in Europa en Noord-Amerika, is het steeds duidelijker geworden dat klimaatverandering niet alleen een probleem is voor afgelegen eilanden in de Stille Oceaan of Sub-Sahara Afrika, het is een wereldwijd fenomeen en leidt nu al tot ernstige schade, zoals geïllustreerd door meer overstromingen en bosbranden in die regio's met extreme hitte. Hoewel de kosten van actie onbetaalbaar lijken, is het duidelijk dat de kosten van inactiviteit veel hoger kunnen zijn.

Voorzitter van het IPCC Hoesung Lee zei: “Dit rapport weerspiegelt buitengewone inspanningen onder uitzonderlijke omstandigheden. De innovaties in dit rapport en de vorderingen in de klimaatwetenschap die het weerspiegelt, leveren een onschatbare bijdrage aan klimaatonderhandelingen en besluitvorming.”

Het rapport concludeert dat tenzij er onmiddellijke, snelle en grootschalige verminderingen van de uitstoot van broeikasgassen zijn, er weinig kans is om de opwarming te beperken tot 1.5°C en dat zelfs 2°C kan worden bereikt. 

advertentie

Valérie Masson-Delmotte, medevoorzitter van IPCC-werkgroep I, zei: “Dit rapport is een realiteitscheck. We hebben nu een veel duidelijker beeld van het verleden, het heden en het toekomstige klimaat, wat essentieel is om te begrijpen waar we naartoe gaan, wat er kan worden gedaan en hoe we ons kunnen voorbereiden.”

“Klimaatverandering treft nu al elke regio op aarde, op meerdere manieren. De veranderingen die we ervaren zullen toenemen met extra opwarming”, zei IPCC-werkgroep I co-voorzitter Panmao Zhai.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending