Tientallen parlementariërs uit heel Europa, waaronder senatoren, parlementsleden, EP-leden en het Britse House of Lords, en leiders van de joodse gemeenschap uit verschillende Europese landen, hebben hun krachten gebundeld in een brief waarin de Poolse autoriteiten worden opgeroepen een deel van een dierenwelzijnswet te schrappen waarin wordt verzocht om een verbod op de export van koosjer vlees uit Polen, schrijft .

Een stemming over dit wetsvoorstel wordt morgen (13 oktober) verwacht in de Poolse Senaat.

Een actie om de export van koosjer vlees uit Polen te verbieden, zou ernstige gevolgen hebben voor Joodse gemeenschappen over het hele continent die, door hun omvang of door beperkte middelen, sterk afhankelijk zijn van Polen als leverancier van koosjer vlees. Dit land is een van de grootste Europese exporteurs van koosjer vlees.

De parlementsleden en de ondertekenaars van de joodse leiders benadrukten ook dat het wetsvoorstel een gevaarlijk precedent schept, aangezien het dierenwelzijnsrechten duidelijk boven het fundamentele Europese recht op vrijheid van godsdienst plaatst.

In artikel 10 van het handvest van de grondrechten van de EU staat: “Iedereen heeft recht op vrijheid van denken, geweten en religie. Dit recht omvat de vrijheid om religie, overtuiging en vrijheid te veranderen, alleen of in gemeenschap met anderen, en in het openbaar of privé, om religie of overtuiging te manifesteren, in aanbidding, onderwijs, praktijk en naleving ”.

De ondertekenaars brachten ook naar voren dat er geen sluitend wetenschappelijk bewijs is om beweringen te ondersteunen dat shechita, de koosjere slachtmethode, net zo wreed is als de meerderheid van de slachtingen die dag in dag uit in Europa plaatsvinden.

In hun brief schreven de ondertekenaars aan de Poolse regering: “Door de export van producten te verbieden die voor velen een centraal principe van het joodse geloof en de joodse praktijk vertegenwoordigen, zendt u een sterke boodschap uit dat wetten die het joodse leven in Europa effectief belemmeren, aanvaardbaar zijn. ''

"Het is om deze redenen - en namens de vele duizenden Joden die wij als gemeenschapsleiders en parlementariërs vertegenwoordigen - dat we er bij de Poolse regering, het parlement en de senatoren op aandringen om dit aspect van het wetsvoorstel stop te zetten."

Rabbi Menachem Margolin, voorzitter van de European Jewish Association die de brief heeft geïnitieerd, zei in een verklaring: “Wat een nationale Poolse politieke kwestie lijkt, is niets van dien aard. De gevolgen van dit wetsvoorstel zijn potentieel verwoestend en diepgaand voor Joden overal in Europa, en ook voor de velen die de vrijheid waarderen om de vrijheid van religie te beoefenen. ''

“Als het wetsvoorstel wordt aangenomen, zal het worden gezien als een verklaring dat het open seizoen is voor iedereen die bezwaar maakt tegen aspecten van de Joodse wet, geloof en praktijk. Het moet worden gestopt '', zei hij.