Verbind je met ons

Milieu

Toprechter zegt dat pleidooi voor nieuwe #PlasticsTechnology 'duidelijk en overtuigend' is

DELEN:

gepubliceerd

on

Een rapport van een voormalig plaatsvervangend rechter van het Hooggerechtshof in Engeland heeft de wetenschappelijke argumenten voor oxo-biologisch afbreekbare technologieën "duidelijk en overtuigend" verklaard. schrijft Martin Banks.

Oxo-biologisch afbreekbare technologie is bedoeld om plastic aan te pakken dat ontsnapt in de open omgeving, en vooral de oceanen, waaruit het realistisch gezien niet kan worden verzameld, en waar het anders tientallen jaren zou blijven bestaan ​​als een serieus probleem voor toekomstige generaties.

Vooraanstaand advocaat Peter Susman onderzocht in zijn rapport de processen van abiotische en biotische afbraak van kunststoffen, en keek vervolgens specifiek naar afbraak in lucht en afbraak in zeewater. 

Hij concludeerde in een 14 pagina's tellende schriftelijke opinie dat oxo-biologisch afbreekbare technologie de uiteindelijke biologische afbraak van kunststoffen in lucht of zeewater door bacteriën, schimmels of algen, binnen een redelijke termijn, mogelijk maakt, zodat het plastic als zodanig ophoudt te bestaan. , veel eerder dan gewone kunststoffen, zonder enige toxiciteit te veroorzaken; dat "het voordeel duidelijk is van het verminderen van toekomstige bijdragen aan de plaag van plasticvervuiling van land en zee"; dat oxo-biologisch afbreekbare technologie compatibel is met compostering en recycling; en "de kritiek die beweerde dat oxo-biologisch afbreekbare plastic technologie materieel zou aanmoedigen om zwerfvuil te verspreiden [kan alleen als fantasievol en onrealistisch worden beschouwd".

Zijn rapport werd verwelkomd door Symphony Environmental Technologies, de grootste producent van onder invloed van zuurstof biologisch afbreekbare plastic producten in het VK, die nu verplicht zijn in 12 landen.

De kwestie is bijzonder actueel aangezien het Europees Parlement onlangs zijn standpunt heeft ingenomen over een voorstel van de Commissie om het gebruik van plastic voor eenmalig gebruik te verminderen - een poging om de meest verspreide items aan te pakken die 60 procent van het afval op de Europese stranden uitmaken.

advertentie

Het rapport van de Belgische Europarlementariër Frederique Ries werd met 571-53 stemmen bij 34 onthoudingen aangenomen.

Ries bedankte haar collega-parlementsleden voor de “overweldigende steun” en kreeg een mandaat om onderhandelingen met de Raad te starten.

Het Parlement versterkte het oorspronkelijke voorstel van de Commissie door meer producten toe te voegen aan de lijst met verboden producten. Producten van onder invloed van zuurstof afbreekbaar plastic, afhaaldozen en -bekers van piepschuim, maar ook rietjes, koffieroerstaafjes, ballonstokjes en oordopjes van plastic moeten in 2021 verboden worden. Borden en bestek kregen een vrijstelling tot 2023.

Het Parlement steunde ook het voorstel van Ries om de consumptie van plastic sigarettenfilters tegen 80 met 2030 procent te verminderen. De Europese Volkspartij kon een amendement indienen om de consumptie van wegwerpverpakkingen en -bekers tegen 25 met 2025 procent te verminderen; het Commissievoorstel had geen kwantitatieve doelstelling.

Producenten van plastic artikelen zullen de kosten van afvalinzameling en -verwerking moeten betalen, op voorwaarde dat deze beperkt blijven tot wat gemeenten nu betalen voor het opruimen van zwerfvuil.

 Susman zei tegen deze website: "Er is mij gevraagd om me voor te stellen dat ik ben aangesteld als het enige lid van een onafhankelijk tribunaal met jurisdictie om, op basis van waarschijnlijkheid en in het licht van het beschikbare wetenschappelijke bewijs, de effectiviteit en nut van oxo-biologisch afbreekbare kunststoftechnologie om de snellere uiteindelijke afbraak van bepaalde kunststoffen te vergemakkelijken.

“Het is niet langer houdbaar om te concluderen dat er 'hoe dan ook geen hard bewijs' is of oxo-biologisch afbreekbare plastictechnologie effectief is. Ik ben van mening dat recent onderzoek duidelijk en overtuigend bewijs levert dat oxo-biologisch afbreekbaar plastic inderdaad effectief is in het faciliteren van een aanzienlijk snellere afbraak dan het geval is wanneer die technologie niet wordt gebruikt."

De reactie kwam van Michael Laurier, chief executive van Symphony Environmental, die zei: “We zijn verheugd dat de heer Susman de wetenschappelijke argumenten voor de d2w oxo-biologisch afbreekbare technologie van Symphony heeft bewezen.

“Dit is een cruciale periode voor Symphony, met een groeiende vraag naar onze producten over de hele wereld.

“Naast dit met redenen omklede advies, is de d2w oxo-biologisch afbreekbare technologie gevalideerd in termen van afbreekbaarheid, biologische afbreekbaarheid en ecotoxiciteit door te verwijzen naar bestaande Europese en Amerikaanse normen, en ook in overeenstemming met de EU-richtlijn inzake verpakkingsafval. Het is het enige oxo-biologisch afbreekbare product dat een ABNT Eco-label heeft gekregen.”

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending