Verbind je met ons

China

#China – Falend #klimaatleiderschap

DELEN:

gepubliceerd

on

Katowice bereidt zich voor om begin december de VN-conferentie over klimaatverandering (of COP24) van dit jaar te organiseren – maar het zal de Chinese delegatie zijn en niet de bruisende Poolse stad die het middelpunt van de wereldwijde aandacht zal zijn.

De conferentie komt snel op de hielen van een recent IPCC-rapport dat eerder deze maand werd uitgebracht en waarschuwde voor ernstige en onomkeerbare klimaatverandering tegen 2030, tenzij wereldregeringen handel nu om steenkool te elimineren en naar schatting $ 2.4 biljoen USD per jaar te investeren in groene technologieën. Patricia Espinosa, het hoofd van de VN over klimaatverandering, heeft de noodzaak van succes op de conferentie in even nijpende bewoordingen uitgedrukt. merkte ze op dat succes op COP24 betekent dat het akkoord van Parijs volledig wordt uitgevoerd, want de tijd dringt.

Maar vier jaar na de ondertekening van de Overeenkomst van Parijs wordt het duidelijk dat China het grootste obstakel is bij het bereiken van de verheven doelstellingen. Terwijl de VS besloten zich terug te trekken uit het pact, boekt een coalitie van industrieleiders en staten vooruitgang bij het terugdringen van de uitstoot – en de resultaten spreken voor zich: de VS liggen op schema om gesneden CO2-uitstoot met 17%.

Over China kan niet hetzelfde worden gezegd. Nadat de VS had aangekondigd dat het zijn lidmaatschap van de Overeenkomst van Parijs zou beëindigen, was Peking er snel bij om zichzelf te profileren als een wereldleider die zich inzet voor de bestrijding van klimaatverandering door middel van groene beleidsvorming. Maar sinds 2015 is de koolstofemissie van China gestegen, omdat de regering aarzelt om het gebruik van steenkool te beperken in een poging de economische groei te beschermen.

Zelfs als de Amerikaanse koppigheid over klimaatverandering de inspanningen om de uitstoot te verminderen zeker zal belemmeren, mogen beleidsmakers niet uit het oog verliezen dat China nu meer kooldioxide in de lucht uitstoot dan zowel de VS en Europa gecombineerd. In feite hebben velen correct wees erop dat het winnen van de strijd tegen de CO2-uitstoot in het Westen de desastreuze gevolgen van klimaatverandering niet zal voorkomen. De verandering moet uit China komen, waarvan de uitstoot per eenheid van het bbp nog steeds het dubbele is van wat ze in de EU of de VS zijn.

Peking is geweest zwaar investeren in renewables – last year, for every dollar spent in the United States on alternative energy, China spent 3. Most of that money went into building solar capacity, of which 53GW were installed last year. Optimists will further point to the fact that China has imposed limits on coal use, and established “no-coal-zones” throughout the country. But coal still accounts for over 60% of China’s energy consumption, and there are no policy moves in the works to drastically challenge the country’s energy mix.

advertentie

In plaats daarvan bouwt Peking meer kolencentrales en de verwachting is dat de kolenproductie en -emissies sinds vorig jaar zijn toegenomen. In de eerste drie maanden van 2018 heeft het land inderdaad 4% meer koolstofdioxide uitgestoten dan in dezelfde periode in 2017, waarmee het op schema ligt om in een 5% jaar-op-jaar stijging qua uitstoot. Evenzo de productie van steenkool verhoogde 5.1% in de eerste drie kwartalen van 2018 tot maar liefst 2.59 miljard ton.

Voor het geval je je afvraagt ​​waar al die steenkool naartoe gaat, het antwoord is simpel: China bouwt kolencentrales in rap tempo. Coalswarm, een belangenbehartigingsgroep, zegt dat volgens satellietbeelden en vergunningsgoedkeuringen voor kolengestookte elektriciteitscentrales die tussen 2014 en 2016 zijn afgegeven aan provinciale overheden, het erop lijkt dat China in de komende jaren 259 GW aan kolenenergie aan zijn elektriciteitsnet zal toevoegen. komen. Dat is vijf keer meer dan de vorig jaar geplaatste zonnepanelen.

Tot overmaat van ramp besloot China in oktober om zijn totale winterproductie tandeloos te maken bezuinigingen op de zware industriezoals staal, aluminium en cement. Vorig jaar ingevoerd om de verslechterende luchtverontreiniging in de grote steden te bestrijden - verantwoordelijk voor meer dan een miljoen vroegtijdige sterfgevallen per jaar - slaagde het zogenaamde "2 + 26" -beleid gericht op Beijing, Tianjin en 26 omliggende steden erin om PM 2.5-niveaus met 33 te verminderen % in het laatste kwartaal van 2017. Maar het plan leidde ook tot economische verliezen, die te zwaar zijn gebleken voor de Chinese beleidsmakers.

Als onderdeel van het afgeronde anti-vervuilingsplan van dit jaar, bewijst de Chinese regering nog steeds lippendienst aan het “2+26”-beleid – maar legt ze de verantwoordelijkheid bij de provinciale regeringen om bezuinigingen op te leggen aan de zware industriële productie, in tegenstelling tot het verplicht stellen van landelijke doelen. . Dit is een belangrijk verschil. Door de verantwoordelijkheid naar de provincies te verschuiven, riskeert China het toezicht op zijn anti-vervuilingsinitiatieven te verliezen. Het lijkt er zelfs al op dat sommige van zijn regio's zijn gepakt 'faken' hun productieverlagingen. Deze maand nog heeft het Chinese ministerie van Milieu en Ecologie de regio's Henan, Yunnan en Guangxi beschuldigd van het indienen van valse rectificaties van vervuiling.

Dus, nu het kolenverbruik stijgt en de uitstoot in een stroomversnelling komt, hoe kan iemand de beweringen van China om de klimaatverandering actief te bestrijden serieus nemen? Het IPCC heeft duidelijk gemaakt dat er drastische veranderingen nodig zijn om desastreuze – of eerlijk gezegd apocalyptische – opwarming van de aarde binnen Europa te voorkomen. 12 jaar. Het huidige investeringsniveau van het land in hernieuwbare energiebronnen blijft ver achter bij wat nodig is.

Als Beijing zijn kolenindustrie blijft voeden en de koolstofemissies blijft voeden, zal de voorspelling van de eindtijd van het IPCC maar al te reëel worden.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending