Verbind je met ons

EU

Hoe de Europese Unie het spel van de #tabaksindustrie speelt

DELEN:

gepubliceerd

on

Vorige week zei tabaksindustriegigant Philip Morris lanceerde een campagne zijn klanten te vertellen dat ze moeten stoppen met roken. Het bedrijf zegt haar 'Hold My Light'-campagne, die linkt naar een website waar rokers die willen stoppen steun kunnen zoeken, is “een belangrijke volgende stap [om] uiteindelijk te stoppen met de verkoop van sigaretten”.

Maar in plaats van te accepteren dat de tabaksindustrie haar gedrag probeert te verbeteren, zien campagnevoerders van Charity Cancer Research UK Hold My Light als niets meer dan ‘verbijsterende hypocrisie’. Achter een laagje berouw, zo zeggen ze, blijft de industrie haar kernproduct op steeds schandelijkere manieren pushen, zelfs samenzweren om te saboteren het vlaggenschip van het Kaderverdrag inzake tabaksproducten (FCTC) van de Wereldgezondheidsorganisatie. In plaats van de internationale gemeenschap te leiden en het valse altruïsme van Big Tobacco met de minachting te behandelen die het verdient, kan zelfs de EU meespelen.

Hold My Light is slechts de laatste poging van Philip Morris om te laten zien dat de handelwijze veranderd is na jarenlang de verwoestende gevolgen van roken te hebben ontkend. Aan het begin van het jaar plaatste het bedrijf een reeks advertenties waarin werd beweerd dat "we proberen te stoppen met roken". De eigen CEO zegt dat hij wil dat zijn klanten sigaretten achterwege laten ten gunste van rookvrije alternatieven zoals iQOS. Deze aanpak wordt herhaald door andere leiders in de tabaksindustrie, die dat plotseling ook doen graag praten over de risico’s van roken terwijl ze hun e-sigarettenproducten promoten als hulpmiddelen bij het stoppen met roken.

Deze initiatieven gaan gepaard met grootse retoriek. De Stichting voor een rookvrije wereld, gefinancierd door Philip Morris, zegt zich daarvoor te willen inzetten “een einde maken aan roken in deze generatie”. Maar bij nadere beschouwing lijkt het erop dat de tabaksindustrie zich alleen inzet voor het uitroeien van sigaretten in de ontwikkelde wereld Het aantal rokers daalt en e-sigaretten bieden het enige haalbare middel om marktaandeel te behouden. In de ontwikkelingslanden, waar de wetgeving veel soepeler is, blijft de industrie maar al te graag haar traditionele product promoten.

Een WHO-studie, gepubliceerd in 2015Uit onderzoek bleek dat mensen in lage-inkomenslanden bijna tien keer zoveel kans hadden als mensen in ontwikkelde landen om blootstelling aan tabaksmarketing te melden. Erger nog, 10% van de winkels verkocht losse sigaretten, wat in strijd is met de kaderconventie van de WHO rechtstreeks verbonden met de sector. Alsof dit nog niet snode genoeg is, wordt de industrie er ook van beschuldigd zich op de ontwikkelingslanden te richten reclame bij schoolkinderen. Deze cynische tactieken hebben het gewenste effect: in Indonesië, waar wetten inzake tabaksreclame vrijwel onbestaande zijn, is het aantal kinderen van 5 tot 9 jaar dat rookt de afgelopen twintig jaar verdrievoudigd. Het totale aantal rokers steeg met 20% tussen 2000 en 2015.

In de hele ontwikkelingswereld is het patroon is vergelijkbaar. Terwijl Big Tobacco graag terrein prijsgeeft in de rijke westerse staten, vecht het voor elke centimeter in Afrika en Azië. Om terug te dringen wanneer landen als Uruguay maatregelen doorgeven Big Tobacco houdt er niet vanAls het gaat om kwesties als gewone verpakkingen of gezondheidswaarschuwingen, zet de sector een leger advocaten in om de wetgeving voor de rechter te blokkeren. Terwijl de Amerikaanse magnaten Bill Gates en Michael Bloomberg misschien een Juridisch fonds van $ 4 miljoen Om ontwikkelingsbedrijven te helpen deze juridische uitdagingen het hoofd te bieden, heeft de industrie het gedaan € 131.7 miljard aan jaarlijkse omzet.

advertentie

Van alle trucs en listen van de industrie is er geen cynischer dan haar betrokkenheid bij de zwarte tabaksmarkt, die verantwoordelijk is voor ongeveer 10% van alle wereldhandel en kost de regeringen van de wereld ruim 27 miljard euro aan belastinginkomsten. De tabaksproducenten miljoenen hebben uitgegeven op onderzoek dat overschat de omvang van de illegale handel, allemaal om de schuld op hun kleinere concurrenten te schuiven. Ondanks deze rapporten hebben onderzoekers van de Bath University Onderzoeksgroep Tabakscontrole hebben ontdekt dat de tabaksindustrie de bron is van ongeveer tweederde van alle illegale sigaretten, omdat fabrikanten proberen een markt op te bouwen en de argumenten voor hogere belastingen te ondermijnen.

Het WHO-protocol ter eliminatie van de illegale handel in tabaksproducten zou een bolwerk tegen deze tactieken moeten bieden. Het Protocol, opgericht als dochteronderneming van de FCTC, is door WHO-directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus beschreven als een “essentiële stap op weg naar een tabaksvrije wereld”. Het protocol is in werking getreden vorige maand, en de partijen hielden begin oktober hun eerste bijeenkomst in Genève. Een van hun belangrijkste prioriteiten is het opzetten van een internationaal traceerbaarheidssysteem, dat bedoeld is om de herkomst van alle sigaretten die in omloop zijn te traceren en de tabakssmokkel terug te dringen door middel van een uniform mondiaal antwoord.

De EU heeft beloofd een leidende rol te spelen in deze campagne. De plannen voor een eigen track-and-trace-systeem zijn al ver gevorderd voorstanders hopen om het systeem volgend jaar uit te rollen in de hoop dat het een internationale standaard wordt.

Helaas zal het traceerbaarheidssysteem van de EU niet voldoen aan een van de belangrijkste criteria van de WHO: totale onafhankelijkheid van inmenging van de industrie.

De FCTC is duidelijk dat de tabaksindustrie geen rol mag spelen in welke track-and-track-technologie dan ook, en toch hebben de tabaksfabrikanten in Europa gebruik gemaakt van een netwerk van derde partijen en 'voorste groepen' lobbyen voor een eigen traceerbaarheidssysteem, Codentify. Dat lobbywerk wist de Europese Commissie ervan te overtuigen een hybride systeem te overwegen combineert Codentify met een door een derde partij beheerd alternatief.

Zoals Dr. Stella Bialous, die deze maand als woordvoerder fungeerde voor de FCTC COP8 en de MOP1-bijeenkomsten van het Protocol, uiteenzette in een recente interview: “We are very much alert to the industry’s promotion, be it direct or indirect, of its own Codentify traceability system that is not entirely transparent… other names may appear for systems backed by the tobacco industry. There are matters of conflicting interests and of transparency, and we must remain very vigilant.”

Als de EU serieus de internationale gemeenschap wil leiden in haar strijd tegen de tabakslobby, moet zij Codentify en elk ander systeem dat het als model gebruikt, uitsluiten van de Europese track-and-trace-oplossing. De enige prioriteit van de tabaksindustrie is het levend houden van haar product, ook al doodt dat product miljoenen rokers en niet-rokers. Als Europa deze kwade bedoelingen niet kan onderkennen, welke kans hebben landen als Indonesië dan?

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending