Verbind je met ons

Circulaire economie

#PlasticOceans - EP-leden steunen EU-verbod op wegwerpplastic tegen 2021

DELEN:

gepubliceerd

on

Plastic rietjes, draagtassen en ander afval in de oceaan ©AP images/European Union -EP

Plastic artikelen voor eenmalig gebruik, zoals borden, bestek, rietjes, ballonstokjes of wattenstaafjes, worden in de EU verboden volgens plannen die op woensdag (24 oktober) zijn aangenomen.

Deze producten, die meer dan 70% van het zwerfvuil op zee uitmaken, zal vanaf 2021 van de EU-markt worden verbannen, op grond van door het Parlement goedgekeurde ontwerpplannen.

EP-leden voegden aan deze lijst van plastics toe die vanaf 2021 van de EU-markt zijn verbannen: producten gemaakt van onder invloed van zuurstof afbreekbare plastics, zoals tassen of verpakkingen en fastfoodcontainers gemaakt van geëxpandeerd polystyreen.

Nationale reductiedoelstellingen voor overige niet-verboden kunststoffen

De consumptie van verschillende andere artikelen, waarvoor geen alternatief bestaat, moet door de lidstaten tegen 25 met ten minste 2025% worden verminderd. Dit omvat hamburgerdozen voor eenmalig gebruik, sandwichdozen of voedselcontainers voor fruit, groenten, desserts of ijsjes . De lidstaten zullen nationale plannen opstellen om het gebruik van producten die geschikt zijn voor meervoudig gebruik, alsook hergebruik en recycling te stimuleren.

Andere kunststoffen, zoals drankflessen, moeten in 90 voor 2025% gescheiden worden ingezameld en gerecycled.

advertentie

Sigarettenpeuken en verloren vistuig

De EP-leden waren het erover eens dat reductiemaatregelen ook betrekking moeten hebben op afval van tabaksproducten, met name sigarettenfilters die plastic bevatten. Het zou tegen 50 met 2025% en tegen 80 met 2030% moeten worden verminderd.

Eén sigarettenpeuk kan tussen de 500 en 1000 liter water vervuilen, en als het op de weg wordt gegooid, kan het wel twaalf jaar duren voordat het uiteenvalt. Ze zijn de op één na meest bezaaide plastic wegwerpartikelen.

De lidstaten moeten er ook voor zorgen dat jaarlijks ten minste 50% van het verloren of achtergelaten vistuig dat plastic bevat, wordt ingezameld, met een recyclingdoelstelling van ten minste 15% tegen 2025. Vistuig vertegenwoordigt 27% van het afval dat op de Europese stranden wordt aangetroffen.

Producenten meer verantwoordelijk maken

De lidstaten zouden ervoor moeten zorgen dat tabaksfabrikanten de kosten van de afvalinzameling voor die producten dekken, inclusief vervoer, behandeling en afvalinzameling. Hetzelfde geldt voor producenten van vistuig dat plastic bevat, die zullen moeten bijdragen aan het halen van de recyclingdoelstelling.

Rapporteur Frédérique Ries (ALDE, BE) zei: “We hebben de meest ambitieuze wetgeving tegen plastic voor eenmalig gebruik aangenomen. Het is nu aan ons om koers te houden in de komende onderhandelingen met de Raad, die al in november van start gaan. De stemming maakt de weg vrij voor een komende en ambitieuze richtlijn. Het is essentieel om het mariene milieu te beschermen en de kosten van milieuschade die wordt toegeschreven aan plasticvervuiling in Europa, geschat op 22 miljard euro tegen 2030, te verminderen.”

Volgende stappen

Het rapport, opgesteld door Frédérique Ries (ALDE, BE), werd aangenomen met 571 stemmen voor, 53 tegen en 34 onthoudingen. Het Parlement zal in onderhandeling treden met de Raad wanneer de EU-ministers hun eigen standpunt over het dossier hebben bepaald.

Achtergrond

Volgens de Europese Commissie, is meer dan 80% van het zwerfvuil op zee plastic. De producten die onder deze beperkingen vallen, vormen 70% van al het zwerfvuil op zee. Vanwege de trage afbraaksnelheid hoopt plastic zich op in zeeën, oceanen en op stranden in de EU en wereldwijd. Plasticresten worden aangetroffen in mariene soorten – zoals zeeschildpadden, zeehonden, walvissen en vogels, maar ook in vissen en schaaldieren, en daarmee in de menselijke voedselketen.

Hoewel kunststoffen een handig, aanpasbaar, nuttig en economisch waardevol materiaal zijn, moeten ze beter worden gebruikt, hergebruikt en gerecycled. Als het afval wordt achtergelaten, omvat de economische impact van kunststoffen niet alleen de verloren economische waarde van het materiaal, maar ook de kosten van opruimen en verliezen voor toerisme, visserij en scheepvaart.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending