Verbind je met ons

Dierenwelzijn

EU-maatregelen op de invoer van jachttrofeeën ter bestrijding van illegale en niet-duurzame praktijken

DELEN:

gepubliceerd

on

karmenuvellagoodpicDe Europese Commissie heeft maatregelen genomen om de handel in wilde dieren en planten te controleren, die op 5 februari van kracht worden.

De eerste maatregel betreft de invoer van jachttrofeeën en is bedoeld om ervoor te zorgen dat dergelijke invoer legaal en duurzaam is. Het gaat om de Afrikaanse leeuw, de ijsbeer, de Afrikaanse olifant, de zuidelijke witte neushoorn, het nijlpaard en het argali-schaap.

Het jagen op trofeeën is een wijdverbreide praktijk en kan, mits duurzaam beheerd, helpen soorten te behouden en inkomsten te genereren die ten goede komen aan plattelandsgemeenschappen en tegelijkertijd de biodiversiteit beschermen. Toch is er grote bezorgdheid over de handel in jachttrofeeën van leeuwen, ijsberen, olifanten en neushoorns. Er zijn steeds meer criminele groeperingen bij betrokken en de handel in wilde dieren en planten is een vorm van transnationale georganiseerde misdaad geworden die lijkt op handel in mensen, drugs en vuurwapens.

Commissaris voor Milieu, Maritieme Zaken en Visserij Karmenu Vella (afgebeeld) zei: “De jacht op iconische soorten is een zeer gevoelig gebied en een gebied waarop Europa op internationaal niveau het voortouw moet nemen om verantwoorde praktijken te bevorderen. Ik ben ervan overtuigd dat de verordening van vandaag een belangrijk standpunt inneemt tegen de illegale en niet-duurzame jacht op deze kostbare soorten. Deze stappen zijn een belangrijke bijdrage aan het legaal en veilig houden van de handel.”

In het verleden was er geen systematisch onderzoek door wetenschappelijke autoriteiten in de lidstaten om ervoor te zorgen dat trofeeën van deze soorten die in de EU werden geïmporteerd, het resultaat waren van duurzame jacht. Het systeem werd bijvoorbeeld misbruikt door criminele bendes om neushoornhoorns als jachttrofeeën te importeren die vervolgens op frauduleuze wijze naar Vietnam werden geëxporteerd.

De nieuwe maatregelen pakken deze problemen aan door een invoervergunning in te voeren die garandeert dat de herkomst van de trofee legaal en duurzaam is. De vergunning wordt pas verleend als de EU ervan overtuigd is dat de import voldoet aan criteria die aantonen dat het duurzaam is. Als niet aan de criteria wordt voldaan, wordt de import verboden.

De Commissie heeft ook nieuwe maatregelen ingevoerd om het reizen te vergemakkelijken voor muzikanten die instrumenten gebruiken die voorwerpen bevatten die afkomstig zijn van soorten die worden beschermd krachtens de CITES-conventie. Tegenwoordig moeten muzikanten vaak CITES-vergunningen krijgen telkens wanneer ze een grens oversteken om ervoor te zorgen dat ze met dergelijke instrumenten kunnen reizen. De nieuwe maatregelen creëren een specifiek certificaat dat voor meerdere grensoverschrijdende verplaatsingen kan worden gebruikt en drie jaar geldig is.

advertentie

Achtergrond

Hoewel het moeilijk is om een ​​exact cijfer te geven over de omvang van de handel in wilde dieren en planten, is het de afgelopen jaren uitgegroeid tot een criminele onderneming van meerdere miljoenen euro's die talloze soorten over de hele wereld treft. Ivoor, neushoornhoorn, tijgerproducten, tropisch hout en haaienvinnen behoren tot de meest waardevolle producten van wilde dieren die op de zwarte markt worden gevonden.

Volgens Europol dreigingsevaluatie van milieucriminaliteit, richten georganiseerde criminele groeperingen zich steeds meer op de handel in wilde dieren en planten, waarbij ze gebruik maken van corruptie, het witwassen van geld en vervalste documenten om hun handelsactiviteiten te vergemakkelijken. Ook de volksgezondheid loopt gevaar, aangezien dieren de EU binnen worden gesmokkeld zonder enige sanitaire controle.

De EU vertegenwoordigt een aanzienlijke markt voor producten van wilde dieren en planten. Een alomvattend regelgevend kader – de CITES-verdrag en aanvullende strengere maatregelen – is van kracht om ervoor te zorgen dat de handel in dergelijke producten duurzaam is. Het kader wordt regelmatig herzien om het aan te passen aan de veranderende handelspatronen in producten van wilde dieren en planten, en deze nieuwe maatregelen zijn een voorbeeld van zo'n herziening.

In februari 2014 heeft de Commissie een mededeling aangenomen over de EU-aanpak van de handel in wilde dieren en planten, waarbij zij belanghebbenden om feedback vroeg over het belang voor de EU om haar inspanningen op dat gebied op te voeren. De resultaten van dit overleg werden gepubliceerd in november 2014. De Europese Commissie is nu bezig met het beoordelen van de toegevoegde waarde, mogelijke vorm en inhoud van een toekomstige strategische aanpak van de EU tegen de handel in wilde dieren en planten.

Naast deze specifieke maatregelen met betrekking tot jachttrofeeën, maken de nieuwe maatregelen ook duidelijk dat EU-lidstaten geen vergunningen mogen afgeven in gevallen waarin geen bevredigende informatie is verkregen van het exporterende of wederuitvoerende land over de legaliteit van producten van wilde dieren en planten worden geïmporteerd en vallen onder de CITES-conventie en Verordening 338/97. Dit zal een solide basis creëren voor lidstaten om op te treden wanneer zij te maken hebben met zendingen waarvan de rechtmatigheid in twijfel wordt getrokken.

Meer informatie over de EU-regels voor de handel in wilde dieren is te vinden op de CITES-webpagina van de Commissie.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending