Verbind je met ons

Zonne energie

Solar Impulse Foundation lanceert een 'Solutions Guide for Cities' om steden te helpen bij het bereiken van netto nuldoelen, onthuld op COP27

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

Voorafgaand aan de themadag Solutions and Cities op de internationale klimaatconferentie COP 27, lanceert de Solar Impulse Foundation haar innovatieve Solutions Guide for Cities, een compilatie van cleantech-oplossingen die zijn ontworpen om stedelijke centra te helpen snel een robuust klimaatmitigatieprogramma op te zetten. De gids wordt officieel geïntroduceerd tijdens het virtuele programma van de Europese Commissie voor COP 27 en kan worden gevolgd in een live webinar waarin wordt verkend hoe steden de kansen in hun ecologische transitie kunnen benutten.

Lissabon zal een van de eerste pilootsteden voor de Gids zijn. Andere geïnteresseerde steden zijn Stockholm, Genève en de regio Parijs (Île-de-France). Carlos Moedas, de burgemeester van Lissabon, verklaarde: "Als burgemeester van Lissabon ben ik trots op en vastbesloten om het Solutions for Cities-initiatief dat de Solar Impulse Foundation leidt, te onderschrijven. Steden bevinden zich in een unieke positie om een ​​duurzaam economisch model te bieden waarin schone energie de behoeften van onze burgers, met name de meest kwetsbaren. Lissabon zet zich in voor het leveren van die duurzame aanpak met nieuwe technologieën en innovatieve oplossingen. Om dat te bereiken, reken ik op de steun van de Solar Impulse Foundation en de meedogenloze vastberadenheid van mijn vriend Bertrand Piccard.

"Onze Stichting heeft meer dan 1,400 technologische oplossingen geïdentificeerd die vandaag de dag bestaan ​​om het milieu op een economisch winstgevende manier te beschermen, maar de wereld gaat niet snel genoeg om de implementaties te verwerven die nodig zijn om koolstofneutraliteit te bereiken", aldus Bertrand Piccard, oprichter en voorzitter, Stichting Zonne-impuls.

“Steden zijn de belangrijkste generatoren van economische activiteit en tegelijkertijd zijn ze verantwoordelijk voor driekwart van de wereldwijde koolstofemissies. Onze Solution Guide for Cities laat zien hoe oplossingen op een winstgevende manier kunnen worden geïmplementeerd om hun koolstofarme plannen te versnellen.”

Onder de oplossingen die door de Solar Impulse Foundation zijn doorgelicht en bestempeld als zowel schoon als winstgevend, heeft de stichting een steekproef van 188 geselecteerd die de belangrijkste uitdagingen voor het koolstofvrij maken van steden effectief oplossen en beschikte over real-life casestudy's van implementatie in meer dan 130 gemeenten en 28 landen. Solar Impulse-geïdentificeerde oplossingen voor steden omvatten milieuvriendelijkere bouwmaterialen zoals gerecycled beton gemaakt van verwerkt gemengd gegranuleerd afgebroken puin, efficiënte bio-gebaseerde isolatiepanelen, antiverblindings- en warmtebeheersend glas voor ramen, grijswaterrecycling of optimalisatiesoftware voor stedelijke vegetalisatie, voertuig -to-grid, geothermische opslag en geothermische lucht-water warmtepompen, evenals vaak over het hoofd geziene maar zeer effectieve maatregelen voor energie-efficiëntie.

Ondanks het toenemende gevoel van urgentie zijn de meeste steden nog niet begonnen met nulplanning omdat ze geen analyse hebben van de belangrijkste sectoren die bijdragen aan hun emissies, geen toegang hebben tot de meest relevante technologieën en oplossingen, en moeilijkheden ondervinden bij het prioriteren van hun inspanningen. De gids behandelt deze kernkwesties door te laten zien waar acties kunnen worden ondernomen in de waardeketens van vijf hoofdsectoren die nauw verbonden zijn met het ecosysteem van een stad: energie en elektriciteitsnet, constructie en gebouwen, mobiliteit en logistiek, afvalbeheer en water en stedelijke infrastructuur.

Het beschrijft en adresseert de talloze "pijnpunten" waarmee stadsleiders worden geconfronteerd bij het beheer van hun ecologische transitie, waaronder belangrijke wegversperringen voor adoptie. De gids maakt gebruik van een unieke 'bottoms-up'-benadering, waarbij gebruik wordt gemaakt van de kennis van cleantech-innovators over de acceptatiebelemmeringen van hun klanten en worden hun succesverhalen belicht om klimaatactie te inspireren. "Wij geloven dat de spelers die het meest staan ​​te popelen om de acceptatie van klimaatoplossingen te stimuleren, degenen zijn die er een bedrijf van kunnen maken", vervolgt Piccard. “Toch erkennen we dat de oplossingen en hun mogelijkheden slechts een deel van de puzzel zijn. Het doel is om het wettelijk kader te moderniseren om de behoefte te creëren om de oplossingen naar de markt te trekken.”

advertentie

Om bij deze taak te helpen, nodigde de Solar Impulse Foundation andere organisaties uit, ook wel "systemic enablers" genoemd, om zich bij het initiatief aan te sluiten en hun best practices te delen om van stedelijke visie naar oplossingsadoptie te gaan. Deze groepen, waaronder onder andere de World Wildlife Foundation, de International Council for Local Environmental Initiatives (ICLEI) en NetZeroCities Climate, werken al vele jaren aan deze eisen en zullen steden helpen bij het implementeren van oplossingen uit de Gids.

Over Bertrand Piccard
Een pioniersgeest en een invloedrijke stem om de implementatie van efficiënte oplossingen te stimuleren. Als een van de eersten, al in de jaren 2000, die ecologie beschouwde door de lens van winstgevendheid, wordt Bertrand Piccard beschouwd als een opinieleider op het gebied van innovatie en duurzaamheid. Voorzitter van Stichting Solar Impulse bevordert hij kwalitatieve groei door het economische potentieel van schone technologieën aan te tonen. Hij hekelt de absurditeit van vervuilende en inefficiënte systemen die vandaag de dag nog te vaak worden gebruikt en pleit voor de modernisering van het wettelijk kader om de toegang tot de markt voor efficiënte oplossingen te vergemakkelijken. Zijn stem wordt gehoord binnen de grootste instellingen, zoals de Verenigde Naties, de Europese Commissie, het World Economic Forum… en zijn inzet heeft hem verschillende nominaties opgeleverd, zoals Champion of the Earth en United Nations Goodwill Ambassador.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.
advertentie

Trending