Verbind je met ons

Economie

Europese Commissie start werk over energie-unie

DELEN:

gepubliceerd

on

Luxemburg-Maros Sefcovic-infrastructuurDe Europese Commissie heeft vandaag (4 februari) het startsein gegeven voor de werkzaamheden op het gebied van de energie-unie; een fundamentele stap in de richting van de voltooiing van de interne energiemarkt en de hervorming van de manier waarop Europa energie produceert, transporteert en verbruikt. De energie-unie met een toekomstgericht beleid inzake klimaatverandering is een van de belangrijkste politieke prioriteiten van de Commissie-Juncker. Ruim zestig jaar na de oprichting van de Gemeenschap voor Kolen en Staal heeft de Commissie vandaag een plan opgesteld voor de reorganisatie van het Europese energiebeleid en heeft zij het startsein gegeven voor de werkzaamheden voor de Europese Energie-unie.

De energie-unie komt op het juiste moment. De Europese Unie importeert 55% van haar energie. 90% van de woningvoorraad in Europa is energie-inefficiënt, onze energie-infrastructuur veroudert en de interne energiemarkt is verre van voltooid.

Het momentum voor de energie-unie is daar. De energiezekerheid staat hoog op de politieke agenda en tijdens de Europese Raad van afgelopen oktober werd de deur voor een ambitieus klimaatakkoord in Parijs eind 2015 geopend. Het onlangs aangenomen Investeringsplan voor Europa is bedoeld om de financiële middelen vrij te maken die de energiesector echt nodig heeft. De huidige lage olieprijzen geven bovendien een extra impuls en geven meer politieke en financiële ruimte om te doen wat nodig is om tot een competitiever, zekerder en duurzamer Europees energiebeleid te komen.

De vicevoorzitter van de Energie-unie, Maroš Šefčovič (foto), zei: “Ons huidige energiebeleid is in alle opzichten onhoudbaar en moet dringend worden gereorganiseerd. Burgers moeten centraal staan ​​in ons energiebeleid. Hoewel we een zeer ambitieuze agenda hebben, is het momentum hier en nu. Wij zullen ons inzetten voor een samenhangende benadering van energie op verschillende beleidsterreinen, om meer voorspelbaarheid te creëren. Klimaat, transport, industrie, onderzoek, extern beleid, de digitale economie en landbouw zullen allemaal cruciaal zijn voor het project. De Energie-unie heeft tot doel de silocultuur te doorbreken waar deze nog steeds bestaat en alle relevante spelers aan dezelfde tafel te brengen. Kortom, de Energie-unie zal het toneel scheppen voor een nieuwe manier om energiebeleid in Europa te maken.”

De commissaris voor Klimaatactie en Energie Miguel Arias Cañete voegde hieraan toe: “De Energie-unie zal een ambitieus project zijn dat een nieuwe richting en een duidelijke langetermijnvisie voor het Europese energie- en klimaatbeleid zal bepalen. Het zal niet eenvoudigweg een herverpakking van oude ideeën zijn, maar zal concrete maatregelen bevatten om ervoor te zorgen dat de visie werkelijkheid wordt. Als commissaris voor Klimaatactie en Energie zal ik verantwoordelijk zijn voor het verwezenlijken van veel van de maatregelen die in de strategie worden geschetst. Een effectieve implementatie zal van cruciaal belang zijn, evenals een volledige en correcte handhaving van de bestaande wetgeving.”

De kaderstrategie voor de energie-unie zal naar verwachting op 25 februari worden aangenomen. Dit strategische beleidsdocument zal vergezeld gaan van de mededeling “De weg naar Parijs”, waarin de beoogde klimaatbijdrage van de EU wordt uiteengezet, evenals een mededeling waarin verslag wordt gedaan van de voortgang van de EU op weg naar de minimale doelstelling voor elektriciteitsinterconnectie van 10%.

Achtergrond:

advertentie

In zijn Politieke Richtlijnen Op 15 juli 2014 aan het Europees Parlement gepresenteerd, kondigde voorzitter Juncker aan dat “Europa te sterk afhankelijk is van de import van brandstoffen en gas. We moeten deze afhankelijkheid verminderen en tegelijkertijd onze energiemarkt openhouden voor landen buiten de EU. Daarom moeten we onze middelen bundelen, onze infrastructuur combineren en onze onderhandelingsmacht met derde landen verenigen. We zijn het aan toekomstige generaties verplicht om de impact van de klimaatverandering te beperken en energie betaalbaar te houden – door meer energie uit hernieuwbare bronnen te gebruiken en energie-efficiënter te worden.”

Tijdens het oriënterende debat van vandaag werden de doelstellingen van de Energie-unie besproken, en bovenaan stond de diversificatie van de energiebronnen die momenteel beschikbaar zijn voor de lidstaten, waardoor de EU-landen minder afhankelijk worden van energie-importen en de EU de nummer één ter wereld wordt op het gebied van hernieuwbare energie en leiding geven aan de strijd tegen de opwarming van de aarde.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending