Verbind je met ons

Energie

Van zonlicht tot vliegtuigbrandstof: EU-project maakt eerste 'zonne'-kerosine

DELEN:

gepubliceerd

on

10000000000001360000013AB18ED957The solar reactor converts CO2 and water to ‘Syngas’

Een door de EU gefinancierd onderzoeksproject genaamd ZONNE-JET has produced the world’s first ‘solar’ jet fuel from water and carbon dioxide (CO2). Researchers have for the first time successfully demonstrated the entire production chain for renewable kerosene, using concentrated light as a high-temperature energy source. The project is still at the experimental stage, with a glassful of jet fuel produced in laboratory conditions, using simulated sunlight. However, the results give hope that in future any liquid hydrocarbon fuels could be produced from sunlight, CO2 and water.

Research, Innovation and Science Commissioner Máire Geoghegan-Quinn said: “This technology means we might one day produce cleaner and plentiful fuel for planes, cars and other forms of transport. This could greatly increase energy security and turn one of the main greenhouse gases responsible for global warming into a useful resource.”

Werkwijze

In a first step concentrated light – simulating sunlight – was used to convert carbon dioxide and water to synthesis gas (syngas) in a high-temperature solar reactor (see picture above) containing metal-oxide based materials developed at ETH Zürich. The syngas (a mixture of hydrogen and carbon monoxide) was then converted into kerosene by Shell using the established Fischer-Tropsch process.

Hoewel de productie van syngas door middel van geconcentreerde zonnestraling nog in de kinderschoenen staat, wordt de verwerking van syngas tot kerosine al door bedrijven, waaronder Shell, wereldwijd toegepast. Het combineren van de twee benaderingen heeft het potentieel om te zorgen voor veilige, duurzame en schaalbare leveringen van vliegtuigbrandstof, diesel en benzine, of zelfs kunststoffen. Fischer-Tropsch-brandstoffen zijn al gecertificeerd en kunnen worden gebruikt door bestaande voertuigen en vliegtuigen zonder aanpassingen aan hun motoren of brandstofinfrastructuur.

Achtergrond

Het vierjarige SOLAR-JET-project ging in juni 2011 van start en ontvangt 2.2 miljoen euro aan EU-financiering uit het zevende kaderprogramma voor onderzoek en technologische ontwikkeling (FP7). Het SOLAR-JET-project brengt onderzoeksorganisaties uit de academische wereld en de industrie samen (ETH Zürich, Bauhaus Luftfahrt, Deutsches Zentrum für Luft- und Raumfahrt (DLR), Shell Global Solutions en managementpartner ARTTIC).

advertentie

In de volgende fase van het project zijn de partners van plan om de zonnereactor te optimaliseren en te beoordelen of de technologie op grotere schaal en tegen concurrerende kosten zal werken.

Het vinden van nieuwe, duurzame energiebronnen blijft een prioriteit in het kader van Horizon 2020, het zevenjarige onderzoeks- en innovatieprogramma van de EU dat op 1 januari 2014 van start is gegaan. In de oproep Competitive Low-Carbon Energy die op 11 december vorig jaar werd gepubliceerd, stelde de Commissie voor € 732 miljoen over twee jaar in dit gebied. De oproep omvat een onderwerp over de ontwikkeling van technologieën van de volgende generatie voor biobrandstoffen en duurzame alternatieve brandstoffen.

www.solar-jet.aero #Solarjet #FP7

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending