Verbind je met ons

Energie

EIB voor windenergie in Ierland

DELEN:

gepubliceerd

on

eibenergie“De Europese Investeringsbank ondersteunt graag langetermijninvesteringen in hernieuwbare energie in Ierland. Het Bord Gáis-programma maakt gebruik van een gratis natuurlijke hulpbron die in overvloed aanwezig is in Ierland en die in het hele land banen zal creëren. De Europese Investeringsbank ondersteunt investeringen in hernieuwbare energie in heel Europa en werkt graag nauw samen met Bord Gáis om ervoor te zorgen dat Ierland een sleutelrol speelt. Voltooiing van deze projecten zal bijdragen aan het behalen van de doelstellingen van de Ierse regering op het gebied van hernieuwbare energie.” zei vice-president van de Europese Investeringsbank Mihai Tanasescu.

De opwekking van hernieuwbare energie door windmolenparken op land in heel Ierland zal aanzienlijk worden verhoogd door middel van een lening van EUR 155 miljoen aan Bord Gáis van de Europese Investeringsbank (EIB). De steun van de EIB zal bijdragen aan de bouw en exploitatie van zes windmolenparken op land, in de graafschappen Tipperary, Clare en Kilkenny, met een totale opwekkingscapaciteit van 141 MW. Het uitbreidingsprogramma, dat een totale investering van EUR 311 miljoen vertegenwoordigt, zal naar verwachting in 2013/2014 worden voltooid. Dit initiatief is een belangrijke stap in de toename van hernieuwbare energie in Ierland en in het helpen verminderen van het gebruik van fossiele brandstoffen.

Het programma zal de operationele windcapaciteit van de Bord Gáis-windparken verhogen van 234 MW naar 365 MW, een toename van meer dan 50%, en de regeling zal Ierland helpen om de doelstelling van het land te bereiken om ervoor te zorgen dat 20% van de energieproductie uit hernieuwbare bronnen komt door 2020.

“De financiering door de EIB van onze windparkprojecten is een grote blijk van vertrouwen in de strategische richting van het bedrijf en in het beleid van de Ierse regering met betrekking tot het bevorderen van de ontwikkeling van windenergie in Ierland. Bord Gáis is een belangrijke speler in de windindustrie in Ierland, beheert meer dan 15% van de geïnstalleerde capaciteit en voorziet bijna 180,000 huishoudens in het hele land van stroom. Deze EIB-financiering is van cruciaal belang om onze routekaart voor wind te ondersteunen. In de komende drie jaar zullen we nog eens 250 MW aan windopwekkingscapaciteit aan ons portfolio toevoegen”, zegt Dave Kirwan, algemeen directeur van Bord Gáis Energy.

“De formele bevestiging van vandaag dat Bord Gáis € 155 miljoen aan financiering van de EIB heeft aangetrokken, is de tweede belangrijke financieringsaankondiging van het bedrijf in de afgelopen week, na het succes van de € 500 miljoen obligatieverkoop. Beide ontwikkelingen tonen aan dat het vertrouwen van beleggers in Ierland en Ierse bedrijven aanzienlijk is verbeterd. De aankondiging van vandaag versterkt de al lang bestaande staat van dienst van de EIB op het gebied van positieve steun voor energie-investeringen in Ierland”, aldus Michael G O'Sullivan, Chief Financial Officer van Bord GáisBord Gáis Energy is een substantiële speler op de Ierse windmarkt. Het bedrijf bezit en exploiteert 132 turbines op 13 windparken in acht provincies: Kerry, Cork, Limerick, Clare, Tipperary, Kilkenny, Donegal en Tyrone.

De langetermijninvestering van het bedrijf in hernieuwbare energie weerspiegelt en ondersteunt de doelstelling van de regering om tegen 40 2020% van de elektriciteit uit hernieuwbare bronnen te laten verbruiken. Er wordt verwacht dat windenergie de grootste bron van hernieuwbare energie zal zijn om deze doelen te bereiken. In de afgelopen vijf jaar de Europese Investeringsbank heeft meer dan 1.4 miljard EUR verstrekt voor de energie-infrastructuur in Ierland, waaronder hernieuwbare energie, verbeteringen aan de transmissie, de infrastructuur voor elektrische auto's en de opwekking van gas. Door de ondertekening van het Bord Gáis-programma voor wind op land zal de totale EIB-financiering voor investeringen in infrastructuur in Ierland tot 400 miljoen EUR in 2012.

 

advertentie

Anna van Densky

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.
advertentie

Trending