Verbind je met ons

Afrika en India

Speech: Hoe de EU helpt om het hoger onderwijs te transformeren in Afrika

DELEN:

gepubliceerd

on

PIX5Commissaris voor Onderwijs, Cultuur, Meertaligheid en Jeugd Androulla Vassiliou spreekt op de Afrikaanse workshop voor hoger onderwijs en afstemming over credits en overdraagbaarheid van kwalificaties, Brussel, 27 maart.

Dames en heren,

"Het is mij een groot genoegen om vandaag bij u te zijn. Deze bijeenkomst is de laatste in een reeks evenementen die hebben bijgedragen tot de snelle vooruitgang van de EU-samenwerking met Afrika op het gebied van hoger onderwijs.

"Voordat we wat dieper ingaan op de uitdagingen en kansen die de samenwerking tussen de EU en Afrika in het hoger onderwijs te bieden heeft, wil ik eraan herinneren dat een van de basisprincipes van de EU-samenwerking met partners over de hele wereld is dat de samenwerking gebaseerd zijn op wederzijds respect en gezamenlijke actie. Dit geldt des te meer voor het hoger onderwijs, gezien het verband met groei en ontwikkeling, en staat centraal in onze agenda met Afrika.

"Hoger onderwijs speelt een sleutelrol bij het voldoen aan de kennisvereisten voor economische ontwikkeling: het is van vitaal belang voor groei en het scheppen van banen, beter bestuur, meer ondernemerschap en intergenerationele sociale mobiliteit, en een sterker maatschappelijk middenveld.

"Dit geldt zowel voor Afrika als voor de Europese Unie. In de EU is de afgelopen tien jaar het creëren van een gemeenschappelijke ruimte voor hoger onderwijs tussen de EU-landen aanzienlijk geholpen door 'Tuning'.

"Dit begon als een methodologie om erkenning te ondersteunen en hogere niveaus van relevantie en kwaliteit in het hoger onderwijs te bevorderen. Het is ontworpen om academici binnen en tussen landen samen te brengen om hun disciplines te bespreken, belanghebbenden (academici, studenten en werkgevers) te raadplegen over het type van het voor hun afgestudeerden vereiste diplomaprofiel en overeenstemming bereiken over profielen, leerresultaten, onderwijs, evaluatie en beoordeling in het onderwijsproces.

advertentie

"Het lijdt geen twijfel dat de uitbreiding van het afstemmingsproces tot Afrika ons in staat heeft gesteld de samenwerking tussen de EU en de Afrikaanse hogeronderwijsgebieden verder te versterken, de belangrijkste kenmerken van de harmonisatiestrategie voor hoger onderwijs van de Afrikaanse Unie aan te pakken en de banden tussen hogeronderwijsgebieden te versterken. onderwijsbeleidsmakers.

"Dit is belangrijk omdat de wereldwijde vooruitgang die is geboekt bij het vergroten van de toegang tot basisonderwijs nu heeft geleid tot een aanzienlijke uitbreiding van de deelname aan en inschrijving in het hoger onderwijs in vrijwel elk land ter wereld - en Afrika is geen uitzondering.

"Dit is natuurlijk een positieve ontwikkeling, maar het gaat niet zonder uitdagingen. Tertiaire onderwijssystemen in Afrika worden geconfronteerd met de druk van massificatie en enorme uitdagingen op het gebied van infrastructuur. Dit plaatst veel landen in een nadelige positie en legt een druk op de academische systemen aangezien ze staan ​​voor een dilemma tussen het uitbreiden van het aantal inschrijvingen en het ondersteunen van onderwijs van topkwaliteit.

"Daarom zijn cruciale kwesties die moeten worden aangepakt om de stelsels voor hoger onderwijs te versterken, onder meer: ​​financiering, de opleiding en omscholing van leraren, harmonisatie van onderwijsstructuren, kwaliteitszorg, erkenning van kwalificaties en onderzoekscapaciteit.

"Overigens ben ik verheugd om te zien dat in de huidige programmering van 2014-2020 onderwijs wordt gekozen als een concentratiegebied door een aantal partnerlanden, ook in Afrika. De focus verschuift naar meer holistische en alomvattende ondersteuning voor het geheel. onderwijssector en er wordt meer belang gehecht aan innovatie, kennis, kwaliteit en ontwikkeling van vaardigheden in een levenslang perspectief.

"We weten allemaal dat onderwijs de best mogelijke investering is tegen ongelijkheid en armoede. We moeten op alle niveaus samenwerken om instellingen voor hoger onderwijs te helpen een relevant curriculum te ontwikkelen en te onderwijzen, studenten en onderwijzend personeel in staat te stellen belemmeringen voor mobiliteit te overwinnen en de erkenning van kwalificaties in heel Afrika.

"De kwaliteit en het reactievermogen van het hoger onderwijs op de behoeften van de samenleving staan ​​centraal bij elke hervorming. Werkgevers eisen dat het hoger onderwijs afgestudeerden de vaardigheden biedt die nodig zijn op de arbeidsmarkt. Het proefinitiatief voor harmonisatie en afstemming van het Afrikaanse hoger onderwijs heeft een belangrijke rol gespeeld bij het streven naar deze doelstellingen.

"De Commissie van de Afrikaanse Unie heeft verklaard dat de revitalisering van het hoger onderwijs en de kwaliteitsverbetering ervan een van haar prioriteitsgebieden is voor de toekomstige ontwikkeling en regionale integratie van Afrika. Afrika moet zijn instellingen voor hoger onderwijs moderniseren, relevante curricula aanbieden en personeel promoten, onderzoekers en studentenmobiliteit als zij haar afgestudeerden wil voorbereiden op de arbeidswereld.

"We streven ernaar om het proefinitiatief voor harmonisatie en afstemming van het Afrikaanse hoger onderwijs uit te breiden van 60 naar 120 universiteiten over het hele Afrikaanse continent en het aantal disciplines en niveaus te vergroten dat wordt aangepakt. Ik begrijp dat u de afgelopen twee dagen hier diepgaand over hebt gesproken.

"We ondersteunen ook de implementatie van het pan-Afrikaanse kwaliteitsborgingskader en accreditatiemechanismen en zullen de pan-Afrikaanse universiteit blijven ondersteunen. Daarnaast versterken we de initiatieven voor harmonisatie en kwaliteitsborging van het hoger onderwijs van de Afrikaanse Unie met input van Europese universiteiten en agentschappen. en verenigingen zullen de introductie van nieuwe kwaliteitspraktijken, de implementatie van het continentale kader voor kwaliteitsborging en accreditatie, een toename van op elkaar afgestemde partnerschappen en de internationalisering van het hoger onderwijs in Afrika helpen ondersteunen.

"Europa heeft veel te bieden. Sinds de start van het Bolognaproces, nu bijna anderhalf jaar geleden, hebben we gezien hoe de samenwerking binnen de Europese hogeronderwijsruimte is gegroeid. Van een nogal marginale status in sommige landen, een cultuur van kwaliteitsborging heeft vaste voet gekregen.

"Zoals onderstreept in de recente mededeling over 'Europees hoger onderwijs in de wereld', willen we instellingen voor hoger onderwijs in staat stellen om met partners in Afrika samen te werken en hun onderwijsaanbod te moderniseren en internationaliseringsstrategieën te ontwikkelen. We willen hen helpen om de uitdaging aan te gaan. van globalisering, zodat ze op alle niveaus kunnen samenwerken om belemmeringen voor mobiliteit te overwinnen en de erkenning van kwalificaties te verzekeren en zo het gebruik van Europese instrumenten en hun potentieel als mondiale normen te versterken Onze programma's kunnen dit werk ondersteunen.

"Ik ben ervan overtuigd dat dit de boodschap is die de staatshoofden volgende week op de Top hier in Brussel zullen doorgeven en ik heb er nog meer vertrouwen in dat het werk dat u de afgelopen drie jaar hebt verricht, ook in deze workshop, echt zal zijn. essentieel om onze samenwerking nog verder vooruit te helpen. "

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending