Verbind je met ons

Onderwijs

EU en Qatar: Vassiliou roept op tot sterkere partnerschappen in het onderwijs en cultuur

DELEN:

gepubliceerd

on

WISELogoDe Europese Unie moet nauwer samenwerken met Qatar en andere landen van de Samenwerkingsraad van de Golf (GCC) op gebieden van gemeenschappelijk belang zoals onderwijs en opleiding, nieuwe vaardigheden voor een veranderende wereld en versterkte culturele banden om het begrip tussen hun volkeren te vergroten. Dit is de boodschap die Onderwijs, Cultuur, Meertaligheid en Jeugd Commissaris Androulla Vassiliou zal op 2013 oktober een toespraak houden op de World Innovation Summit for Education (WISE) 29 in Doha, Qatar. Tijdens haar driedaagse bezoek zal de commissaris een ontmoeting hebben met sjeik Abdulla bin Ali Al-Thani, voorzitter van WISE en voorzitter van de Hamad Bin Khalifa Universiteit, en dr. Hamad Bin Abdulaziz Al-Kuwari, de Qatarese minister van Cultuur, Kunst en Erfgoed, om gedeelde uitdagingen en mogelijkheden voor nauwere samenwerking bespreken. De discussies zullen zich concentreren op de nieuwe doelstellingen van de Commissie strategie voor de internationalisering van het hoger onderwijs en de lancering van de programma's Erasmus+ en Creatief Europa, die in januari van start gaan.

Commissaris Vassiliou zei: “Europa moet open blijven voor de wereld. Het is door middel van onderwijs en cultuur dat verschillende volkeren elkaar beginnen te begrijpen en nauwere relaties ontwikkelen. De WISE Summit is een gelegenheid om te debatteren over enkele van de meest urgente vragen waarmee het onderwijs over de hele wereld wordt geconfronteerd: hoe zorgen we voor brede en eerlijke toegang? Hoe kunnen onze scholen jongeren voorbereiden op de vele eisen van het moderne leven? Hoe moeten we reageren op technologische veranderingen? Kan cultuur een verschil maken als instrument voor 'zachte' diplomatie? De programma’s Erasmus+ en Creatief Europa staan ​​meer open voor landen buiten Europa dan ooit tevoren en ik kijk uit naar meer uitwisselingen waarbij studenten, universitair personeel en kunstenaars betrokken zijn, en naar sterkere partnerschappen tussen onderwijs- en culturele instellingen in onze twee regio’s.”

Erasmus+, het nieuwe EU-programma voor onderwijs, opleiding, jeugd en sport, biedt meer mogelijkheden voor samenwerking en mobiliteit tussen de EU en Qatar. Naast ongeveer 2 miljoen uitwisselingen van studenten binnen Europa, zal Erasmus+ het mogelijk maken
135 000 studenten en personeel om te verhuizen tussen Europa en de rest van de wereld. Dit betekent bijvoorbeeld dat Qatarese of andere GCC-studenten en -personeel kunnen profiteren van een Erasmus-ervaring in Europa en dat Europese studenten en personeel een beurs kunnen aanvragen om een ​​deel van hun studie of opleiding in Qatar of andere GCC-landen door te brengen.

Deze internationale ervaring helpt jongeren hun inzetbaarheid te vergroten door nieuwe vaardigheden te ontwikkelen en te leren leven en werken met mensen van een andere cultuur en taal. De best-practice-vaardigheden die het personeel via dergelijke uitwisselingen heeft opgedaan, hebben een systemische impact omdat al hun studenten profiteren van de ervaring die ze hebben opgedaan.

Europese universiteiten zullen ook EU-steun kunnen ontvangen voor het opzetten van gezamenlijke masterprogramma's waarbij Qatarese hogeronderwijsinstellingen betrokken zijn, en zullen studenten wereldwijd beurzen aanbieden om hieraan deel te nemen.

Achtergrond

Erasmus+, het nieuwe EU-programma voor onderwijs, opleiding, jeugd en sport, gaat in januari 2014 van start. Het vervangt het bestaande programma Een leven lang leren (Erasmus, Leonardo da Vinci, Comenius, Grundtvig), Youth in Action, Erasmus Mundus, Tempus, Alfa, Edulink en het bilaterale samenwerkingsprogramma met geïndustrialiseerde landen.

advertentie

Het nieuwe programma moet vóór eind dit jaar door het Europees Parlement en de Raad (de ministers van de lidstaten) worden aangenomen. Het totale budget voor Erasmus+ zal naar verwachting bijna € 15 miljard bedragen – 40% hoger dan de bestaande mobiliteitsprogramma's van de EU. In totaal zal Erasmus+ subsidies verstrekken aan ruim vier miljoen mensen – waarvan de meesten jonger dan 25 jaar zijn – om een ​​deel van hun studie of opleiding in een ander land door te brengen. Meer dan de helft van het verwachte aantal begunstigden zal bestaan ​​uit studenten uit het hoger onderwijs, beroepsonderwijs en leerlingen uit de EU.

2014 markeert ook de start van het nieuwe Creative Europe-programma, dat subsidies zal blijven verstrekken om diversiteit te ondersteunen en om bedrijven en kunstenaars in de culturele en creatieve sectoren in staat te stellen nieuwe markten te betreden. Het onderdeel MEDIA van het programma zal de ontwikkeling, training en distributie van films blijven ondersteunen. Creatief Europa zal ook een nieuw garantiefonds voor leningen omvatten om de toegang tot leningen voor de culturele en creatieve sectoren te vergemakkelijken.

Voor meer informatie, klik hier.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending