Verbind je met ons

Economie

Ruim 30 miljoen banen in 2021 dankzij export naar landen buiten de EU

DELEN:

gepubliceerd

on

In 2021 de werk van 30.4 miljoen mensen in de EU werd ondersteund door export naar niet-EU-landen, een lichte stijging ten opzichte van 29.9 miljoen in 2020 (+1.7%).  

Relatief gezien vertegenwoordigde de door de export ondersteunde werkgelegenheid 15% van de totale werkgelegenheid in de EU (210 miljoen), wat overeenkomt met iets meer dan 1 op de 7 werknemers in de EU. 

Duitsland was het EU-land met het hoogste absolute werkgelegenheidsniveau, ondersteund door de EU-export. In 2021 werd de werkgelegenheid van 6.9 miljoen mensen in Duitsland ondersteund door de export uit de EU, ook uit Duitsland zelf. Frankrijk en Italië (beide 3.4 miljoen mensen) hadden de volgende hoogste niveaus van door de export ondersteunde werkgelegenheid. 

Relatief gezien werd het hoogste aandeel van de werkgelegenheid, ondersteund door de export naar niet-EU-landen, echter opgetekend in Ierland (27%), gevolgd door Luxemburg (25%) en Bulgarije (23%).

Deze resultaten zijn verzameld met behulp van de FIGARO tafels (Full International and Global Accounts for Research in input-Output analyse), waarvan ook de update voor de tijdreeks 2010-2021 is gepubliceerd.
 

Staafdiagram: Aandeel van de werkgelegenheid in EU-landen ondersteund door EU-export, 2021 (%)

Bron dataset: naio_10_faex

Kroatië (10%) noteerde, samen met Frankrijk en Griekenland (beide 12%), in 2021 het laagste aandeel van de werkgelegenheid, ondersteund door de EU-export. 

advertentie

Toegevoegde waarde van de export buiten de EU loopt op tot 2.226 miljard euro in 2021

De EU-export ondersteunde 2.226 miljard euro waarde toegevoegd in 2021, wat overeenkomt met 17% van de 12 993 miljard euro aan totale toegevoegde waarde die in de EU wordt gecreëerd.

Vergeleken met 2020, toen €1.962 miljard aan toegevoegde waarde (16%) werd ondersteund door de export naar niet-EU-landen (op een totale EU-toegevoegde waarde van €12.032 miljard), vertegenwoordigt dit een stijging van €0.264 miljard (+0.8%) .

Opnieuw was Duitsland, in termen van de absolute toegevoegde waarde, ondersteund door de EU-export, het EU-land met de hoogste waarde in 2021: 583.6 miljard euro. Duitsland werd gevolgd door Frankrijk (287.2 miljard euro) en Italië (227.8 miljard euro). 

Als percentage van de totale toegevoegde waarde werden de hoogste waarden die door de EU-export werden ondersteund niettemin aangetroffen in Ierland (47%) en Luxemburg (33%).

Het laagste aandeel van de door de EU-export gegenereerde toegevoegde waarde werd daarentegen opgetekend in Kroatië (10%) en Portugal (12%). 

staafdiagram: aandeel van de toegevoegde waarde in EU-landen ondersteund door EU-export, 2021 (%)

Bron dataset: naio_10_favx

Meer informatie


Methodologische opmerkingen

  • Alle verwijzingen naar export in dit artikel hebben betrekking op export naar niet-EU-landen, dat wil zeggen op export buiten de EU; handel tussen EU-lidstaten wordt buiten beschouwing gelaten.
  • Het aantal werknemers in de EU of in individuele EU-lidstaten, ondersteund door de export, omvat niet alleen de werkgelegenheid in bedrijven die rechtstreeks exporteren, maar ook in andere landen die goederen en/of diensten leveren ter ondersteuning van de productie van geëxporteerde goederen en diensten; met andere woorden, de werkgelegenheid in upstream-ondernemingen is ook inbegrepen. Het kan hierbij gaan om werkgelegenheid in ondernemingen in dezelfde bedrijfstak als de exporteur of in een andere bedrijfstak (gedeeltelijk afhankelijk van hoe gedetailleerd een bedrijfstak is). classificatie van activiteiten is gebruikt). Op dezelfde manier kan de export van ondernemingen in de ene lidstaat de werkgelegenheid in dezelfde lidstaat of in een andere lidstaat ondersteunen.
  • Werkgelegenheid omvat alle personen die betrokken zijn bij een productieve activiteit in een economie. Werknemers zijn werknemers (die in overleg voor een andere ingezeten eenheid werken en een vergoeding ontvangen) of zelfstandigen (eigenaren van ondernemingen zonder rechtspersoonlijkheid).
  • Het eerste (resp. tweede) beeld geeft het aandeel van de werkgelegenheid (resp. toegevoegde waarde) weer, ondersteund door de EU-export, in de totale werkgelegenheid (resp. toegevoegde waarde) die in het land wordt gegenereerd.

Als u vragen heeft, kunt u terecht op de contact pagina.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending