Verbind je met ons

werk

Pas afgestudeerden: Nieuw hoogtepunt in werkgelegenheid in 2022

DELEN:

gepubliceerd

on

In 2022 is 82% van de pas afgestudeerden (ISCED 2011 niveaus 3-8) tussen 20 en 34 jaar in de EU waren loondienst. Van 2014 tot 2022 was de werkgelegenheidsgraad voor deze groep steeg met 7 procentpunten (pp), die een consistente stijgende trend laat zien die alleen wordt onderbroken door de COVID-19-pandemie.

De arbeidsparticipatie in 2022 markeerde een nieuwe piek en overtrof het vorige hoogtepunt van 81% dat in 2018 werd bereikt, een percentage dat in 2019 ongewijzigd was gebleven.

Lijngrafiek: Arbeidsparticipatie van pas afgestudeerden in de leeftijd van 20-34 jaar in de EU, uitgesplitst naar geslacht, in %

Bron dataset: edat_lfse_24

De arbeidsparticipatie van pas afgestudeerde mannen is altijd hoger geweest dan die van pas afgestudeerde vrouwen. In 2022 werd het verschil echter verkleind tot 2 procentpunten, wat het kleinste verschil markeerde dat werd geregistreerd in de periode van acht jaar van 2014 tot 2022. Ondertussen werd het grootste verschil tussen 2014 en 2022 geregistreerd in 2019 (4 procentpunten). 

De verschillen in werkgelegenheidscijfers kunnen worden verklaard door de aard van de onderzochte vakgebieden, aangezien er verschillen zijn in de vraag op de arbeidsmarkt. Vrouwen en mannen studeren doorgaans verschillende vakgebieden; een groter deel van de bèta- en technologiestudenten is bijvoorbeeld man.

Hoogste arbeidsparticipatie van pas afgestudeerden in Luxemburg en Nederland

In 2022 was de arbeidsparticipatie van pas afgestudeerden op nationaal niveau het hoogst in Luxemburg en Nederland (beide 93%), Duitsland (92%) en Malta (91%).

Ondertussen werden de laagste percentages gerapporteerd in Italië (65%), Griekenland (66%) en Roemenië (70%). 

advertentie

Dit nieuwsartikel markeert Internationale Dag van de Jeugd, op 12 augustus, ter erkenning van de vooruitgang die is geboekt op het gebied van arbeidsparticipatie onder jonge pas afgestudeerden in de EU.

Meer informatie

Methodologische opmerkingen

  • Pas afgestudeerden: personen die hun hoogste opleidingsniveau (minstens ISCED 3) 1-3 jaar geleden en niet verder studeren.
  • Gegevens in dit artikel komen uit EU-arbeidskrachtenenquête (EU-LFS). Er is een nieuwe rechtsgrondslag voor EU-LFS vanaf 2021: Verordening (EU) 2019 / 1700. Deze nieuwe rechtsgrondslag impliceert a in serie breken tussen 2020 en 2021; resultaten behaald voor en na 1 januari 2021 zijn daardoor niet volledig vergelijkbaar.  
  • Tsjechië: doorbraak in tijdreeks in 2022. 
  • Frankrijk en Spanje: definitie verschilt (zie metadata). 

Als u vragen heeft, kunt u terecht op de contact opnemen. pagina.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending