Verbind je met ons

Economie

De EU viert de impact van overheidsinvesteringen – voordat ze daarop bezuinigt  

DELEN:

gepubliceerd

on

The European Commission has published details of the positive impact of public investment – on the same day that the Council is to sign-off on austerity rules which would severely reduce future public investment.

In een tussentijdse evaluatie van haar Recovery and Resilience Facility (RRF) zei de Commissie dat de tot nu toe gedane investering van € 225 miljard:

Ervoor gezorgd dat “de economische activiteit terugkeerde naar het niveau van vóór de pandemie en de werkloosheid daalde naar een recordlaagte”

“Het potentieel om het reële bbp van de EU in 1.4 met maximaal 2026% te verhogen, vergeleken met een situatie zonder Next Generation EU”

Been a “considerable boost for the green transition”, by helping to “save energy, speed up the production of clean energy and diversify the EU’s energy supplies.”
De positieve beoordeling van de overheidsinvesteringen werd enkele uren vóór een bijeenkomst van het Coreper gepubliceerd, waarin de lidstaten nieuwe maatregelen op het gebied van economisch bestuur zullen goedkeuren die hen zouden kunnen dwingen hun begrotingen volgend jaar collectief met meer dan 100 miljard euro te bezuinigen.

Dat zou betekenen dat slechts vier lidstaten in staat zouden zijn de investeringen te doen die nodig zijn om aan de klimaatverplichtingen van de EU te voldoen, zo blijkt uit onderzoek van de New Economics Foundation.

Het EVV heeft zijn zorgen geuit over het aannemen van regels voor economisch bestuur die het risico lopen de investeringen en de sociale uitgaven in een nieuwe ronde van bezuinigingen onder druk te zetten.

advertentie

Het Europees Vakbondsverbond (EVV) roept de EU op om de impact van eventuele bezuinigingsmaatregelen te beperken door een permanent investeringsmechanisme in te voeren als opvolger van de RFF.

EVV-secretaris-generaal Esther Lynch zei:

“The Commission’s own assessment of the positive impact of public investment shows once again why returning to austerity would be economic self-sabotage.”

“Het goedkeuren van de herinvoering van de bezuinigingen op dezelfde dag waarop dit bewijsmateriaal wordt gepubliceerd, laat zien dat beleid wordt gemaakt op basis van politieke dogma’s en niet op basis van wat in de praktijk werkt.

“Als het vermogen van de lidstaten om te investeren ernstig wordt verminderd, legt dat de verantwoordelijkheid bij de EU om ervoor te zorgen dat publieke investeringen die nodig zijn om groene en sociale doelstellingen te bereiken nog steeds mogelijk zijn via een permanent investeringsinstrument in RFF-stijl.”

Het EVV is de stem van de arbeiders en vertegenwoordigt 45 miljoen leden van 93 vakbondsorganisaties in 41 Europese landen, plus 10 Europese vakbondsfederaties.
Het EVV is ook aanwezig op Facebook, Twitter, YouTube en Flickr.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending