Verbind je met ons

Economie

Brussel moet resultaten boeken voor MOE-boeren om ongelijkheden te verminderen en de populistische golf te voorkomen

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

Nu de graandeal aan de Zwarte Zee met Oekraïne op het spel staat te midden van die van Rusland bedreigingen VN-secretaris-generaal António Guterres heeft de zijne uiteengezet om zich terug te trekken vóór de verlengingsdeadline van 18 mei visie voor het behoud ervan in een brief aan de Russische president Vladimir Poetin. Maar Sergei Lavrov, de Russische minister van Buitenlandse Zaken, heeft koud water gegooid op de hoop op een doorbraak. achten vooruitgang bij het voldoen aan de eisen voor de export van landbouwproducten "niet erg merkbaar" na een ontmoeting met Guterres op 24 april.

Het is zorgwekkend dat de mogelijke ineenstorting van de deal op een moment komt dat het geduld van de Midden- en Oost-Europese (MOE)-landen van de EU opraakt vanwege de stortvloed aan Oekraïense graanexport die het blok binnenkomt via zijn 'solidariteitsroutes'-regeling, waardoor lokale boeren in de steek zijn gelaten. ernstige moeilijkheden en aangewakkerde protesten. Gezien de aanstaande generaal van de regio verkiezingen en het aanzienlijke electorale gewicht van hun boeren, moet Brussel de kans aangrijpen om zijn vaak out-of-touch, oneerlijke agrovoedingsbeleid aan te passen om lokale boeren beter te ondersteunen en een dreigende omslag naar eurosceptisch populisme te helpen voorkomen.

Solidariteitsbanen storten in

Na maanden van toenemende druk is de CEE gefrustreerd over de onbedoelde gevolgen van de EU 'Solidariteitsbanen' initiatief bereikt kookpunt in april voerden Polen, Hongarije, Slowakije en Bulgarije invoerverboden in.

Ter rechtvaardiging van de controversiële stap die een regionale kettingreactie veroorzaakte, verklaarde de Poolse minister van Landbouw Robert Telus beweerde dat "we werden gedwongen om dit te doen" om de boeren van het land te beschermen "omdat de Europese Unie haar ogen dicht had voor het probleem" met betrekking tot de grote stromen goedkopere Oekraïense granen die zijn prijzen gedrukt tot grote financiële schade van lokale boeren.

Gezien de veroordeling die voortkomt uit Brusselse diplomatieke kringen over de vermeende onwettigheid van de verboden, heeft de woordvoerder van de Commissie, Eric Mamer, bemoedigend benadrukt dat de reactie van de EU "niet gaat over sancties", maar over "het vinden van oplossingen". Vorige week kondigde de uitvoerende macht van de EU een extra aan € 100 miljoen binnen steun voor de vijf "frontlinielanden", terwijl ze ermee instemden de verkoop van Oekraïens graan op hun grondgebied te verbieden als ze Oekraïense export toelaten voor doorvoer naar andere landen.

Polen heeft sindsdien opgeheven het is tijdelijk verboden tijdens onderhandelingen, hoewel de handelscommissie van het EU-Parlement op 27 april stemmen het uitbreiden van de graanregeling zou de zaken ingewikkelder kunnen maken. Ongeacht de uiteindelijke resolutie, de intensiteit van protesten gezien in Polen, Bulgarije en Roemenië benadrukt de dringende economische en politieke noodzaak om de bureaucratie te omzeilen en boeren ter plekke te ondersteunen.

advertentie

Debat over voedseletiketten verdeelt het continent

Maar Oekraïens graan is niet de enige Brusselse bedreiging voor CEE-boeren. Het langverwachte voorstel van de Commissie voor een verplicht voedseletiket op de voorkant van de verpakking (FOP) blijft in het hele blok voor onzekerheid en controverse zorgen. Nutri score verreweg de meest polariserende van de onderzochte labels. Terwijl alsnog met een rug door zwaargewichten als Frankrijk, Duitsland, Spanje en Nederland hebben verschillende MOE's – namelijk Hongarije, Roemenië en Tsjechië – openlijk hun oppositie naar Nutri-Score en sluit zich aan bij een mediterrane coalitie bestaande uit onder meer Griekenland, Italië en Cyprus.

Tegenstanders van Nutri-Score hebben gewezen op het onbetrouwbare algoritme van het systeem, dat de gezondheid van eten en drinken beoordeelt op een schaal van 'groene A' tot 'rode E', overwegend gebaseerd op zout-, suiker- en vetgehaltes. In feite moest het algoritme dat zijn bijgewerkt, met zijn aanvankelijke branding van olijfolie met een 'D' die veel kritiek kreeg en belangrijke wetenschappelijke tekortkomingen aan het licht bracht.

Hoewel olijfolie naar een 'B' springt in Nutri-Score 2.0, zal het feit dat met kunstmatige zoetstoffen gevulde producten zoals Coke Zero de dezelfde score, terwijl het zelfs de 'C' van volle melk overtreft, laat zien dat de fundamentele problemen van het algoritme blijven bestaan. Voedingswetenschapper Frédéric Leroy heeft gelijk ondervraagd hoe dergelijke producten positieve Nutri-Scores kunnen krijgen als ze "om te beginnen geen voeding bieden", in tegenstelling tot natuurlijke olijfolie en zuivelproducten die rijk zijn aan micronutriënten.

In dit licht, de Nutri-Score van de Roemeense Nationale Autoriteit voor Consumentenbescherming ban afgelopen herfst ook Tsjechisch en Pools de bezorgdheid over de al te simplistische benadering van het label en de nadelige gevolgen voor lokale boeren zijn zeer begrijpelijk.

Het GLB bevriest kleine boeren

Een minder zichtbare, maar zeer verraderlijke trend verergert de uitdagingen voor MOE-landbouwers aanzienlijk: landconcentratie.

De structuur van de Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB), het landbouwsubsidieprogramma van de EU, is de belangrijkste boosdoener geweest, met subsidies die per hectare worden betaald, waardoor landbouwbedrijven worden gestimuleerd om extra land te verwerven, waardoor grotere, goed uitgeruste boerderijen worden bevoordeeld. Bijvoorbeeld binnen Duitslandontvangt de grootste 1% van de landbouwontvangers bijna een kwart van de GLB-middelen, terwijl de kleinste boeren, die goed zijn voor de helft van alle landbouwbedrijven, een schamele 8% mee naar huis nemen. Polen, de agrarische krachtpatser van de CEE-regio, is vergelijkbaar gekarakteriseerde door een groot aandeel kleine boerderijen en aanzienlijke inkomensverschillen.

Deze situatie heeft geresulteerd in de geleidelijke uitbreiding van de omvang en de afname van het aantal boerderijen in Europa liet vallen met meer dan 30% – of 5 miljoen boerderijen – in de afgelopen jaren volgens een EU studies gepubliceerd in 2022, waarbij kleine landbouwbedrijven het hardst werden getroffen en nieuwkomers steeds meer werden verdrongen door torenhoge grondprijzen, terwijl het aantal grote boerderijen met 7% toenam.

Het hervormde GLB biedt een sprankje hoop gelanceerd toont in januari een verfrissende focus op eerlijkheid en steun aan kleine boeren nieuwe maatregelen inclusief herverdelingsmechanismen voor subsidies, startfinanciering voor jonge boeren en verbeterde lokale flexibiliteit, al blijft het afschaffen van het gebiedsgebonden bekostigingssysteem van tafel.

De betrekkingen tussen Brussel en LMOE resetten

Terwijl de CEE-boeren al onder grote druk staan, zouden ze nog veel erger kunnen worden als de graandeal in de Zwarte Zee niet doorgaat en meer Oekraïense export naar de eenzame rijstroken van de EU stuurt - een situatie die Rusland graag zou willen uitbuiten. Bovendien gegeven vallend landbouwers te steunen in de aanloop naar de komende verkiezingen, heeft de EU zowel de plicht om haar beleid daarop af te stemmen als een grote kans om haar beschadigde MOE-betrekkingen te herstellen.

In dit klimaat kan Brussel een tandje bijzetten en sterk, gefundeerd leiderschap tonen voor deze cruciale landbouwgemeenschappen waar Polen en andere regeringen in de regio niet afgeleverd. Daarbij zou de EU een nieuw gezicht kunnen tonen en een wraakzuchtige terugkeer van onliberaal populisme in de regio kunnen helpen voorkomen die een door Robert Fico geleide SMER-SD-overwinning bij de verkiezingen in Slowakije, een herverkiezing van de PiS in Polen en een heropleving van de Hongarije-Polen motor binnen de Visegrad-groep zou opleveren, met duidelijke implicaties voor de eenheid van de EU en de regionale invloed van Rusland.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending