#Ireland - Leo Varadkar nomineert Phil Hogan voor een tweede termijn als de commissaris van Ierland

| Juli 10, 2019

Irish Taoiseach Leo Varadkar heeft zijn intentie bevestigd om Phil Hogan voor een tweede termijn te nomineren als lid van de Europese Commissie. Phil Hogan diende als commissaris voor landbouw en plattelandsontwikkeling in de huidige Commissie en wordt beschouwd als een bekwame onderhandelaar en alliantiebouwer.

Vandaag de dag (10 juli) zei de Taoiseach dat Hogan ook als een zeer belangrijke stem op de Brexit werd beschouwd, en ervoor zorgde dat zijn collega's een goed begrip hadden van de mogelijke negatieve impact die de exit van het VK zal hebben op Ierland.

Hogan is door Ierse rundveehouders bekritiseerd vanwege zijn rol in de onderhandelingen over de Mercosur-handelsovereenkomst met de EU. De vier Mercosur-landen - Brazilië, Argentinië, Uruguay en Paraguay - zijn belangrijke rundvleesproducenten. Tegenwoordig marcheerden Ierse rundveehouders in Leinster House (de zetel van het Ierse parlement) om zich te beschermen tegen de deal en lieten hun laarzen (wellington boots) aan de poorten van het parlement staan ​​en zeiden dat ze niet langer nodig waren.

Volgens de president van de Irish Farmers Association (IFA), Joe Healy, zal het Ierse parlement tegen de deal zijn wanneer deze wordt voorgelegd. De vrijhandelsovereenkomst is een "gemengde overeenkomst" die de goedkeuring door elke regering in de EU vereist. In sommige EU-landen, met name België, zal ratificatie de instemming van regionale parlementen vereisen.

De IFA is sceptisch over de Mercosur die voldoet aan de EU-normen, waarbij hij Brazilië aanhaalt door te stellen dat Braziliaans vee niet getagd is, er geen database is en er geen traceerbaarheid is. Hij beweerde ook dat hormonen en andere groeibevorderaars op grote schaal werden gebruikt.

Groene groepen hebben ook hun bezorgdheid geuit over de aantasting van het milieu. Het Amazone-regenwoud wordt nog steeds vernietigd tegen een stootje om plaats te maken voor veekoeien. Er zijn andere zorgen die verder gaan dan de rundvleessector, zoals de hoge incidentie van salmonella bij pluimvee.

Hogan heeft een agrarische achtergrond en is zich niet bewust van de behoeften van de boerengemeenschap. De afgelopen maanden heeft hij een hulppakket voor de Ierse rundveehouders ontvangen als erkenning voor de aanzienlijke uitdagingen waarmee de sector te kampen heeft als gevolg van aanhoudende marktturbulentie die grotendeels verband houdt met de Brexit. Het is niet duidelijk op welke portefeuille de Ieren zullen zijn gericht, maar er wordt gedacht dat Hogan geïnteresseerd is in de landbouw of de verhuizing naar de handel, een gebied dat hij al kent.

Catherine Feore

Comments

Facebook reacties

Tags: , , , , , , , , , ,

Categorie: Een voorpagina, Dierenwelzijn, Brexit, Klimaatverandering, CO2 uitstoot, Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB), Economie, EU, Europese Commissie, Export, Voedsel, Politiek, Plattelandsontwikkeling, Handel, Handelsovereenkomsten

Reacties zijn gesloten.