Verbind je met ons

Economie

#WorkersRights: Hetzelfde werk, hetzelfde loon - MEPS reageren op nieuwe voorstel over gedetacheerde werknemers

DELEN:

gepubliceerd

on

mannen vrouwen werken

The European Parliament held a debate on proposed revised rules for workers who are employed in one member state and temporarily sent to another by their employer as presented by Employment Commissioner Marianne Thyssen on Tuesday evening (8 March). Political groups’ speakers were divided: for centre-left MEPs, it was not far-reaching enough to prevent exploitation of workers, while centre-right MEPs expressed concern about its impact on competitiveness and SMEs.

Commissaris Thyssen zei dat de EU behoefte heeft aan duidelijke, eerlijke en afdwingbare regels voor arbeidsmobiliteit, wat niet altijd het geval is geweest met de huidige wetgeving, die dateert van 1996. Sindsdien is de EU-arbeidsmarkt veranderd en is de verhouding tussen het laagste en hoogste nationale minimumloon in EU-lidstaten toegenomen van 1: 3 in 1996 naar 1: 10 vandaag.

De wetgeving moet zorgen voor betere bescherming voor gedetacheerde werknemers, non-discriminatie, gelijke voorwaarden voor binnenlandse en grensoverschrijdende dienstverleners en meer transparantie en rechtszekerheid, voegde ze eraan toe.

Thyssen pleit voor hetzelfde loon voor hetzelfde werk op dezelfde plaats. Daarom mogen detacheringen niet langer alleen onderworpen zijn aan minimumlonen, maar aan alle bepalingen over de beloning in het gastland. Ook werknemers die langer dan twee jaar gedetacheerd zijn, worden geacht te zijn geïntegreerd in de gastarbeidsmarkt, om misbruiken te voorkomen, zoals het gebruik ervan onder minder gunstige sociale omstandigheden.

Het wetgevingsvoorstel zal in de komende maanden door het Parlement en de Raad worden besproken en onderzocht voordat het medebeslissingsprocedure over de definitieve versie goedkeurt.

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending