Verbind je met ons

Economie

Rozière: Bescherming van traditionele producten kan de vraag te stimuleren en banen te creëren

DELEN:

gepubliceerd

on

roziereTraditional products from Calais lace to Scottish tartans could soon enjoy extra protection in the form of geographical indications, reassuring consumers about their origin and quality. This already exists for food products, but on Tuesday the EP’s legal affairs committee votes on a proposal to extend this to non-agricultural products as well. We spoke to French S&D member Virginie Rozière (foto), die verantwoordelijk is voor het sturen van de plannen door het Parlement, over waarom de nieuwe regels nodig zijn.

Welke producten kunnen profiteren van deze nieuwe regels?

We kennen allemaal tal van producten die gebaseerd zijn op traditionele kennis en productiemethoden: de Laguiole-messen, Calais-kant, Boheems kristal, Schotse tartans, Carrara-marmer en Meissen-porselein, om maar een paar van de bekendste te noemen.

Een beschermde geografische aanduiding is bijvoorbeeld een naam of een symbool dat verwijst naar de geografische oorsprong van een product en naar een traditionele knowhow. De soorten producten zijn keramiek, aardewerk, steen, marmer, kant, traditionele stoffen, maar ook sieraden, waaronder edelstenen. De Europese Commissie heeft meer dan 800 producten geïdentificeerd die er waarschijnlijk baat bij zullen hebben.

Waarom moeten we deze producten op EU-niveau beschermen?

Omdat deze producten beroemd zijn, gebruiken sommige bedrijven soms de namen van deze producten, maar er is geen zekerheid dat ze uit dezelfde regio komen of dat aan de kwaliteitsnormen is voldaan. Deze situatie kan consumenten in verwarring brengen en de reputatie van de authentieke producten schaden. Momenteel blijft de bescherming van deze producten onbevredigend, aangezien slechts vijftien lidstaten hierover specifieke nationale wetgeving hebben.

In Frankrijk schatten bedrijven in bepaalde sectoren, zoals de textielsector, dat de bescherming van niet-agrarische aanduidingen zou kunnen leiden tot een toename van wel 25% van de internationale vraag. Een effectief EU-programma zou het behoud van banen in de plaats van herkomst, vaak plattelandsgebieden, kunnen bevorderen.

advertentie

Hoe zouden consumenten en bedrijven hiervan kunnen profiteren?

EU-brede beschermde geografische aanduidingen vergroten de aantrekkelijkheid van een product voor consumenten, omdat de plaats van herkomst en gespecificeerde kenmerken gegarandeerd zijn, en voor producenten omdat het hen in staat stelt de toegevoegde waarde van hun producten te vergroten.

Het kan aldus traditionele producenten beschermen en hun bereidheid om te investeren vergroten. Beschermde geografische aanduidingen kunnen ook het imago van de plaats van herkomst verbeteren, waardoor het toerisme wordt bevorderd en banen worden gecreëerd.

Volgende stappen

Alle Europarlementariërs zullen tijdens de volgende plenaire zitting over het rapport stemmen. Het debat is gepland op 5 oktober en de stemming op 6 oktober.

Meer informatie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending