Verbind je met ons

Economie

Commissie keurt overname van Joris Ide door Kingspan

DELEN:

gepubliceerd

on

allesproductieprocesgebouwjpgDe Europese Commissie heeft op grond van de EU-concentratieverordening de voorgenomen overname van Joris Ide Group (Steel Partners NV/SA) uit België door rivaliserende Kingspan Group Plc uit Ierland goedgekeurd. Beide bedrijven vervaardigen sandwichpanelen en constructieplaten in verschillende productievestigingen in de Europese Economische Ruimte (EER). De Commissie concludeerde dat de transactie geen mededingingsbezwaren zou opleveren, met name omdat de gefuseerde entiteit na de fusie te maken zal blijven houden met voldoende sterke concurrentie en klanten op alle betrokken markten nog steeds over voldoende alternatieve leveranciers zullen beschikken.

Sandwichpanelen die in de bouw worden gebruikt als bekleding of dakbedekking en zijn gemaakt van een isolatiekern (polyurethaan of minerale wol) bedekt met twee stalen bekledingen. Bouwplaten worden ook gebruikt in de bouwsector voor bekleding, dakbedekking en vloeren, en zijn gemaakt van koudgewalst gegalvaniseerd of kleurgecoat plat koolstofstaal.

De Commissie onderzocht de gevolgen van de fusie voor de concurrentie op het gebied van sandwichpanelen, waarbij de nadruk lag op drie geografische gebieden met aanzienlijke overlappingen, namelijk de Benelux-landen en omgeving, het Verenigd Koninkrijk en Ierland, en Hongarije en omgeving. De Commissie heeft ook gekeken naar het concurrentielandschap voor steenwolpanelen (een soort sandwichpanelen) op EER-niveau en voor bouwplaten in Oostenrijk en Hongarije.

Uit het onderzoek van de Commissie is gebleken dat er na de fusie nog steeds verschillende spelers zullen zijn met reservecapaciteit, waaronder de twee geïntegreerde leveranciers ArcelorMittal en Tata Steel, die sandwichpanelen leveren in Noordwest-Europa. Bovendien is het voor concurrenten gemakkelijk om in andere geografische gebieden uit te breiden, aangezien de investeringskosten voor het opzetten van een nieuwe productielijn relatief beperkt zijn.

In het Verenigd Koninkrijk en Ierland heeft Kingspan al een groot deel van de markt in handen, vooral voor sandwichpanelen van schuim. De Commissie kwam echter tot de bevinding dat de operatie niet tot mededingingsbezwaren zou leiden, aangezien Joris Ide geen productiefaciliteiten in het gebied heeft en de partijen daar geen naaste concurrenten zijn. Verder zullen klanten nog voldoende alternatieve aanbieders hebben, zoals Tata Steel, en zijn er nog andere potentiële toetreders.

In de regio rond Hongarije zal het gecombineerde marktaandeel van de fusieonderneming gematigd blijven voor de levering van sandwichpanelen, hebben de concurrenten geen capaciteitsbeperkingen en zullen de klanten voldoende alternatieve leveranciers in het gebied hebben.

Uit het onderzoek van de Commissie is ook gebleken dat verschillende concurrenten, zoals Trimo, Ruuki en Eurobond, na de transactie minerale houten panelen in de EER zullen blijven leveren.

advertentie

Ten slotte concludeerde de Commissie dat de transactie waarschijnlijk niet zou leiden tot minder concurrentie of hogere prijzen voor de productie van constructieplaten in Hongarije en Oostenrijk. Klanten zullen immers voldoende alternatieve leveranciers hebben.

De Commissie concludeerde daarom dat de voorgenomen transactie geen mededingingsbezwaren zou opleveren.

De transactie werd op 9 februari 2015 bij de Commissie aangemeld na een verwijzingsverzoek van de fuserende ondernemingen.

Concentratiecontrole regels en procedures

De Commissie heeft de taak om fusies en overnames waarbij bedrijven betrokken zijn met een omzet boven bepaalde drempels te beoordelen en om concentraties te voorkomen die de daadwerkelijke mededinging in de Europese Economische Ruimte of een substantieel deel daarvan aanzienlijk zouden belemmeren.

De overgrote meerderheid van de aangemelde fusie de mededinging niet problemen opleveren en worden gewist nadat een routine beoordeling. Vanaf het moment dat een transactie is aangemeld, heeft de Commissie over het algemeen een totaal van 25 werkdagen om te beslissen of om goedkeuring te verlenen (Fase I) of een diepgaand onderzoek (Fase II) te starten.

Meer informatie zal beschikbaar zijn op de concurrentiewebsite, in het openbare zaakregister van de Commissie onder het zaaknummer M.7479.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending