Verbind je met ons

Economie

Toekomst van Europa Debat: Commissaris Piebalgs debatten met de Letten in Riga

DELEN:

gepubliceerd

on

apiebalgsHoe stellen de Letten zich de toekomst van Europa voor? Wat zijn hun zorgen over de economische situatie? Dit zijn enkele van de vragen waarover EU-commissaris voor Ontwikkeling Andris Piebalgs (foto) en de Letse minister van Defensie Dr. Artis Pabriks op 200 oktober in Riga met ongeveer 18 burgers zullen discussiëren.

Slechts enkele maanden voor de toetreding van het land tot de eurozone reist de Letse commissaris naar zijn land van herkomst om dit evenement te organiseren. Het wordt het 35e evenement in een reeks burgerdialogen die Europese commissarissen in de hele Europese Unie houden. Zoals elk debat zal het draaien om drie hoofdthema's: de economische crisis, de rechten van burgers en de toekomst van Europa.

"Deze afgelopen jaren zijn uitdagende tijden geweest voor zowel Letland als de rest van de EU, waarbij de economische bloei werd vervangen door een ernstige crisis. De werkloosheid en de sociale ongelijkheid zijn in de meeste landen toegenomen en we moeten zowel op nationaal als op EU-niveau optreden om deze problemen aan te pakken. Dit is een buitengewoon interessant moment in Letland, aangezien we op het punt staan ​​de lat in te wisselen voor de euro, tien jaar nadat we hebben gestemd om lid te worden van de EU. Wat de burgers denken is belangrijker dan ooit en ik kijk uit naar het debat in Riga", aldus commissaris Piebalgs.

Het debat in Riga zal ook deel uitmaken van de "Proud to be"-campagne die wordt georganiseerd door de Vertegenwoordiging van de Europese Commissie in Letland, ter bevordering van de uitmuntendheid van Letland in Europa en de voordelen die het EU-lidmaatschap heeft gebracht voor het land en de burgers.

De ontvangen feedback zal belangrijke bouwstenen opleveren voor een politieke mededeling over de toekomst van Europa in het vroege voorjaar van 2014.

Achtergrond

Waar gaan de burgerdialogen over?

advertentie

De burgerdialoog is een gelegenheid om leden van de Europese Commissie, het Europees Parlement, nationale en lokale politici en Europese burgers samen te brengen om te horen wat hun verwachtingen zijn voor de toekomst van de EU.

Tot nu toe zijn er meer dan 30 debatten gehouden, de meest recente in Helsinki (Finland), Györ (Hongarije), Košice (Slowakije), Stockholm (Zweden) en Luik (België).

Er is veel bereikt in de 20 jaar sinds de invoering van het EU-burgerschap: de nieuwste EU klanttevredenheid laat zien dat vandaag 62% van de EU-burgers zich "Europeaan" voelt. In Letland is dit cijfer 56%. In de hele EU maken burgers dagelijks gebruik van hun rechten. Maar mensen zijn zich niet altijd bewust van deze rechten. Zo zeggen ongeveer twee op de drie Letten (66%) dat ze meer willen weten over hun rechten als EU-burgers. (Meer details beschikbaar in de bijlage hieronder).

Daarom heeft de Commissie 2013 uitgeroepen tot Europees Jaar van de burger. De burgerdialogen staan ​​dit jaar centraal.

Waarom is de Commissie dit nu aan het doen?

Want Europa staat op een kruispunt. De toekomst van Europa is het gesprek van de dag - met veel stemmen die praten over de overgang naar een politieke unie - een federatie van natiestaten of een Verenigde Staten van Europa. De komende maanden en jaren zullen bepalend zijn voor de toekomstige koers van de Europese Unie. Verdere Europese integratie moet hand in hand gaan met versterking van de democratische legitimiteit van de Unie. Burgers een stem geven in dit debat is daarom belangrijker dan ooit.

Wat zal de uitkomst van de Dialogen zijn?

De feedback van burgers tijdens de dialogen zal de Commissie helpen bij het opstellen van plannen voor toekomstige hervormingen van de EU. Een van de hoofddoelen van de dialogen zal ook zijn om de weg vrij te maken voor de Europese verkiezingen van 2014.

Op 8 mei 2013 heeft de Europese Commissie haar tweede EU gepubliceerd Citizenship Report, Die naar voren 12 nieuwe concrete maatregelen om de problemen van de burgers nog steeds (te lossen zetIP / 13 / 410 en MEMO / 13 / 409). Het burgerrapport is het antwoord van de Commissie op een grote onlineraadpleging in mei 2012 (IP / 12 / 461) en de vragen en suggesties die zijn gedaan tijdens burgerdialogen over de rechten en toekomst van EU-burgers.

Voor meer informatie over de Riga-dialoog, klik hier.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending