Verbind je met ons

Economie

100% basisbreedbanddekking bereikt in heel Europa – volgende stop, snelle breedband voor iedereen

DELEN:

gepubliceerd

on

beeldIeder EU-huishouden kan nu over een basisbreedbandverbinding beschikken, dankzij de pan-Europese beschikbaarheid van satellietbreedband. Satellietverbindingen zijn nu beschikbaar in alle 28 landen, wat betekent dat iedere Europeaan een satellietabonnement kan afsluiten, inclusief de drie miljoen mensen die nog niet over vaste en mobiele breedbandnetwerken beschikken.

Vicevoorzitter van de Europese Commissie Neelie Kroes verwelkomde de mijlpaal van een van de belangrijkste doelstellingen van de Digitale Agenda voor Europa: “Mijn motto is Iedere Europeaan Digitaal – nu heeft iedere Europeaan echt de kans. We moeten meer doen om de netwerken te verbeteren en de kansen gelijk te maken, maar de kans is er.

“Dankzij de extra dekking die satellietbreedband biedt, hebben we onze doelstelling van breedband voor iedereen voor 2013 bereikt. Dat is een geweldig resultaat voor de Europese burgers.”

Hoe kwamen we tot 100% dekking?
VASTE (ADSL, VDSL, kabel, glasvezel, koper) 96.1%
MOBIEL (2G, 3G, 4G) 99.4%
SATELLIET 100%

Eind 2012 had 99.4% van de EU-huishoudens toegang tot vaste of mobiele breedbanddekking; waaronder 96.1% van de huishoudens in plattelandsgebieden. Maar de laatste 0.6% (of ongeveer 3 miljoen burgers) omvatte veel gezinnen en bedrijven in geïsoleerde of landelijke gebieden waar de uitrol van vast of mobiel breedband omslachtiger en duurder is.

Kroes zegt: “De EU is technologieneutraal, maar voor degenen in de meest geïsoleerde gebieden is satelliet een goede optie om verbonden te blijven; en dat zal waarschijnlijk zo blijven.”

Veel Europeanen realiseren zich niet dat satellietbreedband voor hen een optie is. Daarom is Neelie Kroes vandaag gelanceerd breedbandvooralles.eu een dienst ontwikkeld door de European Satellite Operators Association (ESOA) waarmee burgers snel hun satellietbreedbandopties kunnen controleren.

Er zijn 148 satellieten die diensten verlenen aan Europeanen. Basispakketten beginnen vanaf € 10,- per maand, met 20Mbps-pakketten vanaf € 25,- per maand, waarbij de gemiddelde prijzen voor satellietschotels € 350,- bedragen (kan goedkoper zijn als er een premium-abonnement wordt afgesloten).

advertentie

Kroes waarschuwde echter dat basisbreedband niet genoeg is, en dat snellere breedbandsnelheden essentieel zijn om een ​​werkelijk verbonden continent tot stand te brengen:

“Europa heeft razendsnelle connectiviteit nodig. We kunnen sommige bedrijven en burgers niet achterlaten. Nu we basisbreedband hebben gerealiseerd, moeten we ons meteen richten op het investeren in nieuwe snelle netwerken.”

“Toegang tot betrouwbare en betaalbare hogere breedbandsnelheden van 30 Mbps en 50 Mbps zijn essentieel voor de economische ontwikkeling van Europa en voor de volgende generatie digitale producten en diensten zoals Connected Television, eHealth, Cloud Computing en Connected Cars.”

Achtergrond

Het Connected Continent-pakket van de Commissie ter versterking van de interne telecommarkt heeft tot doel sterke Europese kampioenen op te bouwen op andere gebieden van het digitale ecosysteem. Maatregelen als één enkel vergunningstelsel zullen er bijvoorbeeld voor zorgen dat het recht om in één lidstaat actief te zijn, het recht geeft om in alle lidstaten actief te zijn. Dit zal met name een impuls betekenen voor grensoverschrijdende technologieën zoals satelliet. Met een gemeenschappelijk raamwerk en samenwerkend bestuur zou het niet nodig moeten zijn om met meerdere afzonderlijke bureaucratieën te maken te hebben.

Moderne bidirectionele KA-band breedbandsatellieten kunnen downloadsnelheden tot 20 Megabits per seconde bieden.

Bedrijven als Eutelsat en Astra zijn wereldleiders op het gebied van satellietbreedband. Tegenwoordig verzorgen meer dan 250 satellieten meer dan 20 televisieprogramma's vanuit een geostationaire baan, en ongeveer 000 daarvan worden in Europa beheerd door ESOA-leden.

Daarnaast heeft de Commissie twee initiatieven gefinancierd ter ondersteuning van de uitrol van satellietbreedband in de Europese regio's, waaraan 43 partners uit 16 lidstaten deelnemen. De SABEL en BORST projecten brengen nationale en regionale autoriteiten samen en werken samen met vooraanstaande vertegenwoordigers van de satellietindustrie om het bewustzijn te vergroten, beste praktijken bij het gebruik van fondsen te delen, wegversperringen te analyseren en oplossingen te bieden.

Connectiviteit is essentieel voor het bredere digitale ecosysteem van de EU van fabrikanten van apparatuur, internetondernemers, slimme objecten, groothandel, detailhandel en logistiek, Europese creatieve inhoud, onderwijs en digitale openbare diensten. In september presenteerde de Commissie een pakket om de interne telecommarkt te versterken, en met name om investeringen in hogesnelheidsbreedband te stimuleren (zie IP / 13 / 828 en MEMO / 13 / 779)

Wat is satellietbreedband?

Internet-per-satelliet, ook wel satellietbreedband genoemd, is een snelle, bidirectionele internetverbinding die tot stand wordt gebracht via communicatiesatellieten in plaats van via een vaste telefoonlijn of andere terrestrische middelen. Tegenwoordig is satellietbreedband qua kosten en prestaties grotendeels vergelijkbaar met DSL-breedband, waarbij basispakketten beschikbaar zijn vanaf 10 euro per maand. Hoewel glasvezel en kabel superieure snelheidsprestaties bieden, zijn ze niet voor alle gebruikers beschikbaar, zoals satelliet tegenwoordig wel het geval is. Dit maakt satelliet aantrekkelijk, vooral in afgelegen gebieden waar ze mogelijk een slechte of geen vaste en mobiele dekking hebben.

Welke publieke steun bestaat er voor de verdere uitrol van breedband in plattelandsgebieden?

Overheidsfinanciering blijft ook een rol spelen bij het tot stand brengen van breedbandverbindingen voor huishoudens en bedrijven in de EU, vooral in plattelandsgebieden. De Commissie is genereus Richtsnoeren voor staatssteun om de lidstaten te helpen breedband op een concurrentiebevorderende manier aan te bieden.

Ondersteuning voor breedband zal beschikbaar zijn via de Connecting Europe Facility, waarbij ICT nu een prioriteit is van de structuurfondsen van de EUen nieuwe richtsnoeren voor staatssteun voor breedband (zie IP / 12 / 1424).

Wat zijn de volgende breedbanddoelstellingen van de Commissie?

De digitale diensten van morgen – van connected TV tot cloud computing en e-Health – zijn steeds meer afhankelijk van snelle, effectieve breedbandverbindingen. Dergelijke verbindingen worden van cruciaal belang voor onze economie en er wordt geschat dat een stijging van 10 procent in de breedbandpenetratie het BBP met 1-1.5% doet stijgen. De Digitale Agenda voor Europa (DAE)heeft zich tot doel gesteld om elke Europeaan digitaal te maken en het concurrentievermogen van Europa in de 21e eeuw te waarborgen. Essentieel voor dit doel is snelle connectiviteit en de DAE-breedband doelen:

  • Basisbreedband voor iedereen in 2013;
  • Netwerken van de volgende generatie (NGN) (30 Mbps of meer) voor iedereen in 2020, en;
  • 50% van de huishoudens heeft een abonnement van 100 Mbps of hoger.

Voor meer informatie, klik hier.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.
advertentie

Trending