Verbind je met ons

Economie

Toespraak van voorzitter Barroso op het Europees Forum Alpbach: 'Europese ideeën voor eerlijke mondialisering'

DELEN:

gepubliceerd

on

b8c3713b3eEuropees Forum Alpbach/Alpbach

31 augustus 2013
Voorzitter van het Europees Forum Alpbach, Dr. Fischler,
Voorzitter Fischer,
Voorzitter Kikwete,
Excellenties,

Dames en heren,

We ontmoeten elkaar op een cruciaal punt in de tijd: na een financiële crisis die ernstiger is dan alles wat we sinds de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt, na een geopolitieke verschuiving die al generaties lang niet meer is gezien, wanneer mondiale problemen de nationale grenzen overstijgen, wanneer burgeroorlogen de regionale vrede bedreigen en het geweten van de internationale gemeenschap te verstoren. Op zo’n kritiek moment betekent mondiaal leiderschap het testen en aanpassen van de basisconcepten die ten grondslag liggen aan onze politieke acties.

Op een moment waarop nieuwe ideeën nodig zijn om de mondialisering eerlijker en inclusiever te maken, en om mensen in staat te stellen de vruchten ervan te plukken, moeten we zien of onze fundamentele kijk op de internationale politiek, en onze eigen rol daarin, de test van onze snelle aanpak doorstaat. -veranderende tijden.

Ik ben het Europese Forum Alpbach dankbaar voor het bieden van een “proeftuin” in dit opzicht en in het bijzonder voor het bieden van een platform voor de retraite met wereldleiders die ik gisteren mede mocht organiseren.

Deze noodzaak om “nieuwe ideeën voor eerlijke mondialisering” te ontwikkelen is vooral relevant voor de Europese Unie, in veel opzichten het meest succesvolle en meest geavanceerde regionale integratieproject van de vorige eeuw.

advertentie

Ik geloof dat de ideeën en idealen van de Europese integratie de komende decennia steeds meer en niet minder toepasbaar zijn geworden. En niet alleen voor Europa, maar voor de wereld als geheel. Ik herinner me misschien de woorden van een van onze ‘grondleggers’, Jean Monnet: “De Gemeenschap zelf is slechts een volgende stap in de richting van de organisatievormen van de wereld van morgen.”

Dames en heren,

Laat me schetsen wat deze fundamentele grondideeën van de Europese Unie zijn, en hoe ze een eerlijke mondialisering kunnen inspireren.

Allereerst is de grootte van belang. In een wereld met veel – en sommige van hen enorme – spelers moet je je krachten bundelen om gehoord te worden. Het simpelweg onderhouden van je kleine achtertuin zou onze burgers niet veel opleveren.

Tegelijkertijd zal de wereld van de toekomst duidelijk niet zo Europees zijn als in het verleden. Maar voor ons betekent dit dat we juist meer Europees moeten zijn – en niet minder – om relevant te blijven.

Nu de VS en China grote spelers zijn, met nieuwe spelers die in de schijnwerpers komen te staan, van India tot Brazilië en met veel andere opkomende landen die hun rechtmatige plaats op de wereldmarkten en de wereldpolitiek innemen, moeten we onze krachten bundelen om onze rol te spelen. President Kikwete is een van die wereldleiders die blijk geven van deze open, internationale en constructieve kijk, ten voordele van zijn volk.

Kijk bijvoorbeeld naar de internationale handel, een terrein dat de afgelopen decennia enorm is gegroeid, waar schaalvoordelen zowel in economische als in politieke zin van toepassing zijn.

Verenigd is de Europese Unie de grootste economie ter wereld, en zij spreekt met één stem. We slagen er daarom in om ons aan te sluiten bij de meest aantrekkelijke partners en zelfs de meest baanbrekende onderhandelingen van de afgelopen jaren te starten met de gesprekken over een transatlantisch handels- en investeringspartnerschap.

Als we daarentegen verdeeld zouden zijn, zouden we noch het economische potentieel, noch de onderhandelingsmacht hebben om dat te doen – wat duidelijk zelfvernietigend zou zijn. Daarom heb ik de afgelopen crisisjaren zo krachtig betoogd dat we allemaal het sirenenlied van het protectionisme moeten weerstaan ​​– in Europa en mondiaal.

Een verdeeld Europa zou ook niet dezelfde macht hebben om ervoor te zorgen dat de regels voor iedereen gelijk en eerlijk gelden. Zou een lidstaat op eigen kracht de macht hebben om dumping of oneerlijke handelspraktijken van de grootste blokken ter wereld aan te pakken? Of zou welk land dan ook op zichzelf alles in huis hebben om de regels van de wereldhandel te verbeteren, zoals de EU doet in multilaterale en bilaterale onderhandelingen?

We hebben geleerd samen sterk te zijn, omdat we zwak zijn als we verdeeld zijn. Dit mag dan vanzelfsprekend zijn, maar het is van groot belang, niet alleen voor onze onmiddellijke belangen, maar ook voor onze rol bij het vormgeven van het nieuwe mondiale spel.

Hetzelfde geldt op veel andere gebieden, zoals het energiebeleid, waar we slechts een object zouden worden in het geopolitieke machtsspel van andere landen als elke lidstaat op eigen kracht zou handelen. Bovendien zullen de economische voordelen voor onze bedrijven en burgers van een volledig geïntegreerde Europese energiemarkt, waar de Commissie hard op aandringt, tegen 30 oplopen tot 2030 miljard euro. Op dit punt hebben we ons EU-spel al verbeterd, zoals bijvoorbeeld blijkt uit een sterker extern energiebeleid dat onze voorzieningszekerheid verbetert; of onze krachtige steun aan het VN-initiatief “Sustainable Energy for All” dat honderden miljoenen mensen letterlijk “energie zal geven”.

Of neem de ontwikkelingssamenwerking, waar de EU de meest genereuze donor ter wereld is en blijft, zelfs in moeilijke tijden. Onze nieuwe meerjarige EU-begroting voor de periode 2014-2020 zal ons hoge niveau van internationale hulp handhaven. Ik heb hier hard voor gevochten, niet alleen omdat dit het juiste is om te doen, maar ook omdat het van cruciaal belang is voor onze strategische geloofwaardigheid. We investeren letterlijk niet alleen in de strijd tegen armoede en voor mondiale gelijkheid en eerlijkheid, maar ook in het beschermen en verbinden van onze planeet. Europa loopt voorop bij het ondersteunen van de millenniumdoelstellingen voor ontwikkeling, bij het investeren in gezondheidszorgsystemen, het ondersteunen van onderwijs en het terugdringen van de kindersterfte. Wij blijven ons uiterst betrokken bij dit laatste traject van het verwezenlijken van de MDG's in de komende twee jaar, en ook als het gaat om het vormgeven van de nieuwe mondiale ontwikkelingsagenda voor na 2015, die de strijd tegen armoede moet combineren met de strijd voor duurzaamheid.

Of neem het uitbreidingsbeleid van de EU, waarmee we een historische doorbraak in de relatie tussen Servië en Kosovo mogelijk hebben gemaakt, die alleen mogelijk was door slim gebruik te maken van de aantrekkingskracht van de Unie.

Of het Europees nabuurschapsbeleid, waarbij we strategische banden aangaan om de wederzijdse veiligheid en welvaart te verbeteren. Natuurlijk is dit een ongelooflijk uitdagende onderneming, zoals het Arabische ontwaken laat zien. Open samenlevingen en economieën worden niet van buitenaf opgelegd, noch van de ene op de andere dag gecreëerd. Maar als we zelfs maar willen proberen dergelijke tektonische verschuivingen te beïnvloeden, moeten de Europeanen eenvoudigweg gezamenlijk optreden. De situatie in Syrië herinnert ons er op scherpe wijze aan hoe de systematische niet-naleving van fundamentele democratische beginselen en de rechtsstaat onvermijdelijk leidt tot een ineenstorting van de veiligheid en zekerheid die ons allemaal aangaat. En recente gebeurtenissen hebben bevestigd dat Syrië een smet op het wereldgeweten is.

Onze interne dynamiek en internationale dynamiek zijn dus fundamenteel met elkaar verbonden. Ons vermogen om de belangen van onze burgers te verdedigen en universele waarden te bevorderen hangt af van onze interne cohesie en solidariteit. En bovendien is een sterke Europese Unie de sterkste pleitbezorger voor effectief multilateralisme en eerlijke mondialisering.

Het is uiteraard niet de enige voorstander – verre van dat. Het idee van onderlinge afhankelijkheid en integratie beperkt zich niet tot de EU – integendeel. Van de Oost-Afrikaanse douane-unie tot de ASEAN tot de Mercosur, van de Afrikaanse Unie tot de Arabische Liga en niet te vergeten de VN-familie: er is een lange en groeiende lijst van bilaterale, regionale en multilaterale overeenkomsten en organisaties – waarmee we nauw samenwerken – waarin economieën en samenlevingen met elkaar verbonden zijn en politieke samenwerking wordt benut.

Sommige mensen maken soms grapjes over deze ‘alfabetsoep’ van organisaties – maar ze zijn cruciaal, omdat eerlijke mondialisering alleen kan worden bevorderd als de politiek ook van onderaf wordt gemondialiseerd.

Dames en heren,

Het tweede fundamentele idee dat ten grondslag ligt aan de EU is dit: ja, we moeten Europees denken, maar we moeten internationaal handelen. We moeten niet alleen verenigd blijven, maar we moeten ook openstaan ​​voor de rest van de wereld.

Er is een groeiend besef dat er in een wereld van mondiale toeleveringsketens, complexe financiële stromen, geïntegreerde bedrijven, concurrentie om grondstoffen, maar ook de versnelde wereldwijde uitwisseling van ideeën, geen enkel land, groot of klein, het mondiale spel kan negeren. op langere termijn. Onze rijkdom, ons concurrentievermogen en onze inspiratie worden allemaal vanuit het buitenland verrijkt. Daarom geloof ik dat een open economie uiteindelijk onlosmakelijk verbonden is met een open samenleving en een sterker mondiaal bestuur.

Maar als de kansen mondiaal zijn, zijn de problemen dat ook. Klimaatverandering is van nature blind voor grenzen; terrorisme overschrijdt de nationale grenzen; migratie en technologische vooruitgang versnellen maar hebben ook hun donkere kanten; onderontwikkeling is ook een bedreiging voor ontwikkelde economieën; en interne instabiliteit fungeert vaak als broedplaats voor regionale problemen.

Laat mij één specifiek punt benadrukken waarop de EU het voortouw zal blijven nemen: mondiale klimaatactie.

Wij beloven dat we niet alleen voorop zullen blijven lopen bij het groener maken van onze eigen economie – de Commissie zal eind dit jaar een nieuw, ambitieus EU-energie- en klimaatkader voor 2030 voorstellen – maar ook op het internationale toneel. We werken er hard aan om tegen 2015 een alomvattend, juridisch bindend, mondiaal klimaatverdrag uit te werken.

Ik heb er vertrouwen in dat onze internationale partners geleidelijk aan mee zullen doen. Ik kan ook het leiderschap van secretaris-generaal Ban Ki-moon in deze kritieke fase van het proces toejuichen.

Het derde basisconcept achter het Europese project dat relevant is voor het beheersen van de mondialisering is integratie: samenwerking als zodanig is van cruciaal belang, maar uiteindelijk niet genoeg. Om zekerheid en stabiliteit te bieden, moeten landen hun structuren en beleid integreren. Niet door hun soevereiniteit op te geven, maar door deze te bundelen. In het mondiale concert moeten ze de macht delen – juist om die terug te winnen. Mondialisering betekent dus niet simpelweg ‘het einde van de politiek’. Het betekent eerder dat je het opnieuw vormgeeft en opnieuw uitvindt.

In dit opzicht is de internationale vooruitgang van de afgelopen jaren helaas minder uitgesproken. Laten we eerlijk zijn: sommigen blijven misschien nog steeds vasthouden aan het idee van exclusieve nationale belangen. Maar open internationale markten en eerlijke uitwisselingen vereisen internationale organisaties en gedeelde verantwoordelijkheden. Simpel gezegd: we moeten “la raison d'état” vervangen door “la raison de l'humanité”. Omdat de basis van ons leven uiteindelijk niet ideologieën of staten zijn, maar het lidmaatschap van het menselijk ras.

Dat is de reden waarom Europa zich zo sterk blijft inzetten voor effectief multilateralisme en een sterkere Verenigde Naties. Onderling afhankelijk zijn betekent optreden als een verantwoordelijke stakeholder. Dat is een van de lessen van de mondialisering. Uiteindelijk bestaat er niet zoiets als een gratis ritje.

Dames en heren,

Tot slot: In de wereld van vandaag worden alle naties geconfronteerd met een situatie die vergelijkbaar is met de situatie die tot de integratie van Europa heeft geleid. De onderlinge afhankelijkheid valt niet te ontkennen, zowel met positieve als negatieve gevolgen. Landen moeten bereid zijn zich aan te passen, zich open te stellen voor mondiale kansen en bij te dragen aan internationale oplossingen. Economisch gezien moeten ze integreren in de mondiale toeleveringsketens, en politiek gezien moeten ze hun instellingen integreren in bredere netwerken.

Sommigen spreken van een ‘globaliseringsparadox’, volgens welke economische welvaart, legitiem bestuur en de zelfbeschikking van naties fundamenteel onverenigbaar zouden zijn. Ik ben het daar niet mee eens en beweer dat de EU – met al haar uitdagingen – het tegendeel bewijst.

De mondialisering als zodanig is een feit – maar als we de grote voordelen ervan willen behouden en de onmiskenbare tekortkomingen ervan willen verhelpen, als we willen dat de mondialisering op de lange termijn duurzamer wordt – economisch, politiek en sociaal, dan moeten we haar eerlijker maken.

Dat betekent het garanderen van toegang, het uitrusten van mensen met de middelen om ervan te profiteren – vandaar de sleutelrol van onderwijs, en het verzachten van de negatieve effecten ervan.

We kunnen er samen vorm aan geven als we de politieke wil opbrengen. Zo niet, dan worden we er individueel door gevormd.

Dat is waar het volgens mij in essentie om draait bij modern mondiaal leiderschap.

Alleen met deze open en mondiale houding kunnen we mogelijk maken wat nodig is.

Heel hartelijk bedankt.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.
advertentie

Trending