Verbind je met ons

Economie

Meer dan 7 miljoen levens in gevaar als Europarlementariërs reguleren E-sigaretten uit het bestaan, campagne waarschuwt

DELEN:

gepubliceerd

on

Volgens de Save E-cigs Campaign staan ​​de leden van het Europees Parlement de komende dagen voor een moeilijke keuze; om opnieuw de grote tabaksindustrie te steunen, een industrie die jaarlijks 700,000 mensen in de EU doodt, of om e-sigaretten te steunen, een marktgebaseerde, door de consument geleide revolutie op het gebied van de volksgezondheid die het potentieel heeft om miljoenen levens te redden. 

Terwijl de EP-leden zich voorbereiden om over deze belangrijke kwestie te stemmen, hebben enkele duizenden voormalige sigarettenrokers uit de hele EU, hun vrienden en hun families een open brief aan de EP-leden ondertekend waarin staat: “E-sigaretten zijn voor ons een openbaring geweest. Sinds onze vrienden en familieleden de overstap naar e-sigaretten hebben gemaakt, is het nu een genot om bij hen in de buurt te zijn. Het zijn gezondere en gelukkigere mensen, en we hoeven niet indirect te lijden onder het feit dat ze roken.”

In de brief, die is georganiseerd door de Save E-cigs Campaign, een EU-brede campagne die tot doel heeft een verenigde stem te geven aan gebruikers van e-sigaretten, hun vrienden en hun families, wordt de leden van het Europees Parlement gevraagd om e-sigaretten niet als medicinale producten te reguleren.

De brief wordt dinsdag aan de leden van het Europees Parlement bezorgd.

In de hele EU vormen e-sigaretten een haalbaar alternatief voor het roken van sigaretten. Ze hebben miljoenen mensen in staat gesteld het roken achter zich te laten, op volledige of deeltijdse basis. Maar wat vaak vergeten wordt in dit debat zijn de vrienden en familie van rokers, die er ook baat bij hebben als een roker overstapt op e-sigaretten. Ze brengen hun eigen gezondheid niet langer in gevaar door passief roken en het allerbelangrijkste: ze hoeven zich niet langer zorgen te maken dat hun vriend of familielid voortijdig overlijdt.

Op 10 september, EP-leden zullen stemmen over herzieningen van de tabaksproductenrichtlijn. Zij zullen voor de keuze staan ​​om de medicinale regulering van e-sigaretten te steunen of af te wijzen. Medicinale regelgeving zal beperkingen opleggen aan e-sigaretten, waardoor ze minder aantrekkelijk worden voor sigaretten, en zal de beschikbaarheid ervan beperken, de kosten verhogen en de innovatie beperken. De eigen commissie Juridische Zaken van het Europees Parlement stelde dat dit e-sigaretten effectief zou verbieden. Degenen die momenteel e-sigaretten gebruiken, zouden geen andere keus hebben dan weer sigaretten te gaan roken, en degenen die nog steeds roken, zouden de kans worden ontzegd om over te stappen.

Voorafgaand aan de overhandiging van hun brief zal de Save E-cigs Campaign een persconferentie houden waarop een aantal vooraanstaande Europese professionals in de volksgezondheid zich zullen uitspreken tegen de medicinale regulering van e-sigaretten. De Campagne zal op de persconferentie ook een belangrijke aankondiging doen die aanzienlijke gevolgen zal hebben voor de stemintenties van de leden van het Europees Parlement op 10 september.

advertentie

David Dorn, een gebruiker van e-sigaretten, zei: “De wet van onbedoelde gevolgen in deze situatie, als de leden van het Europees Parlement voor geneesmiddelenregulering stemmen, zal zijn dat gebruikers van e-sigaretten weer tabakssigaretten gaan roken en daardoor voortijdig overlijden als direct gevolg. EP-leden horen dit misschien niet graag, maar het is de waarheid, en EP-leden moeten zich hiervan bewust zijn. Als de Europarlementariërs voor geneesmiddelenregulering stemmen, zullen meer mensen roken en zullen we allemaal terugvallen in een nachtmerrie die we dachten achter ons te hebben gelaten.

“We do not understand why MEPs would want to intervene to prevent or obstruct a smoker having access to products that could potentially save their life. But politicians should know that, together with the millions of other e-cigarette users and their families, we will hold them accountable for their actions in next year’s European elections.

“I hope that MEPs will vote next week to either remove e-cigarettes completely from the Tobacco Products Directive or that they will ask the Commission to go away and do a lot more research, fund some unbiased studies and come back in two or three years and report on the situation at that time.  MEPs will then have a lot more information at their fingertips to make a decision that is not going to result in 700,000 lives per year being terminated early because they voted to effectively ban e-cigs as they currently are from the market in Europe.  This campaign wishes to see e-cigarettes robustly regulated as a consumer product and freely available to those who want to switch, not just for the sake of smokers, but for all our sakes!”

Sue Sutton, 37, mother of three and wife of Andrew Sutton – e-cigarette user – said: “My husband, Andrew, first started using e-cigs four years ago.  As someone who has never smoked, it worried me that he had increased the amount of cigarettes he was using.  What started out as a ‘social’ habit was now becoming more habitual.  Expressing my concerns for his health and for the kids, he began looking into other alternatives.  He was keen to stop using cigarettes and the e-cigarettes, seemed the best alternative.  At the time they were easily more accessible and cheaper than the quit aids.  Aside from the occasional smell, from the flavour of vapour, the e-cigs are barely noticeable in our home.  He no longer has ‘smokers’ cough and the house does not have any smell that would be associated with cigarettes.

“This campaign is important as medicinal regulation of e-cigs will deny smokers the opportunity to switch to a healthier alternative.  How can they continue to allow tobacco cigarettes to be sold freely and at the same time ban e-cigarettes that will help everyone?  MEPs need to acknowledge that e-cigs are a consumer product and regulate them as such – proper labelling, product testing, and age restrictions on sales.”

Voor meer informatie over de Save E-cigs-campagne, klik hier. 

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending