Verbind je met ons

Economie

EUROZONE: EG WAARSCHUWT FRANKRIJK, ITALIË EN SPANJE

DELEN:

gepubliceerd

on

Eurozone

De Europese Commissie waarschuwde woensdag voor toenemende economische problemen in Frankrijk, Italië en Spanje, en zei dat Slovenië dringend maatregelen moet nemen om het risico van een bredere destabilisatie in de eurozone te compenseren. De onthulling van zijn tweede evaluatie van economische onevenwichtigheden in 13 landen van de Europese Unie, De Commissie uitte haar bezorgdheid over Frankrijk en Italië, en rekende Spanje en Slovenië op als landen die boetes kunnen krijgen als ze hun koers niet volgen.

Het systeem voor vroegtijdige waarschuwing werd opgezet nadat problemen in Griekenland, Ierland en Portugal de staatsschuldencrisis in de eurozone teweegbrachten en de redding van vier lidstaten dwongen.”(In) Spanje en Slovenië kunnen de onevenwichtigheden als buitensporig worden beschouwd”, aldus de Commissie. , waarbij problemen worden genoemd in verband met hoge tekorten en staatsschulden, onevenwichtigheden in het banksysteem en in de structuur en kosten van de arbeidsmarkt. In Spanje, dat vorig jaar 40 miljard euro moest lenen van de eurozone om de kapotte banken te herkapitaliseren, vormden de zeer hoge binnenlandse en buitenlandse schulden ernstige risico's voor de groei en de financiële stabiliteit.

“Hoewel er aanpassingen plaatsvinden, vereist de omvang van de noodzakelijke correctie voortdurende krachtige beleidsactie”, aldus de Commissie. Volgens de procedure voor macro-economische onevenwichtigheden kan een land dat geen stappen onderneemt om buitensporige onevenwichtigheden te verhelpen een boete van 0.1 procent van het bbp krijgen van de EU. Misschien zorgwekkender zijn de toenemende tekenen van onevenwichtigheid in Frankrijk en Italië, de tweede en derde grootste economieën van de eurozone. zelfs als ze nog niet als “buitensporig” worden beschouwd. Als deze problemen zouden verergeren, zou dit betekenen dat bijna geen enkele EU-economie, behalve misschien Duitsland, immuun is voor de gevolgen van de schuldencrisis, en dat de financieringskosten in de hele regio waarschijnlijk zullen stijgen. stijging als weerspiegeling van dat risico.

De Commissie beschreef de veerkracht van Frankrijk ten aanzien van externe schokken als “afnemend” en de groeivooruitzichten op de middellange termijn als “steeds meer belemmerd door langdurige onevenwichtigheden”. Het Franse aandeel in de exportmarkt van de EU daalde tussen 11.2 en 2006 met 2011 procent, aldus het rapport. terwijl de stijgende arbeidskosten per eenheid product het concurrentievermogen van het land hebben aangetast. “Het is noodzakelijk voor ons om de negatieve effecten op het functioneren van de Franse economie en de hele eurozone te verminderen”, zei commissaris voor economische zaken Olli Rehn tegen verslaggevers, daarbij verwijzend naar de verslechterende Franse exportprestaties. en hoge staatsschulden.” Waarom zo? Omdat Frankrijk een kernland is, is Frankrijk qua omvang en economische positie een zeer belangrijk lid van de eurozone.

“De Franse president François Hollande beloofde woensdag vast te houden aan de plannen om de tekorten terug te dringen, ondanks een groeiende opstand binnen zijn regering over bezuinigingen die volgens critici te veel buigen voor de Duitse eisen om bezuinigingen. De EU had soortgelijke waarschuwende woorden voor Italië, waar de staatsschulden hoog zijn. zal naar verwachting stijgen tot 130 procent van het bbp, ver boven het niveau dat als duurzaam wordt beschouwd, hoewel de Commissie ook zei dat het begrotingstekort grotendeels onder controle was.

Spanje en Slovenië, die het risico lopen het vijfde land van de eurozone te worden dat een volledige staatssteun nodig heeft, kunnen boetes krijgen als ze er niet in slagen de onevenwichtigheden in hun economieën te corrigeren.” De werkloosheid en de behoefte aan publieke steun voor de herkapitalisatie van een aantal banken hebben de kwetsbaarheden blootgelegd die deze onevenwichtigheden voor de groei, de werkgelegenheid, de overheidsfinanciën en de financiële stabiliteit vertegenwoordigen”, aldus de Commissie over Spanje. De werkloosheid in Spanje zal dit jaar waarschijnlijk 27 procent bereiken, nu het tweede volledige jaar van recessie aanbreekt.

advertentie

De economische krimp zou zich kunnen voortzetten tot in 2014, aldus de Commissie. Hervormingen gericht op het verbeteren van de overheidsfinanciën, het creëren van banen en het vergroten van het concurrentievermogen zijn onderweg, maar zijn nog niet voltooid of beginnen nog geen vruchten af ​​te werpen, aldus de Commissie. Ook Slovenië wordt geconfronteerd met aanzienlijke risico's aan de stabiliteit van de financiële sector vanwege de schuldenlast en het afbouwen van bedrijfsschulden en de banden van de sector met de overheidsfinanciën.

Een relatief grote portefeuille met slechte leningen bedreigt de stabiliteit van de Sloveense banken en heeft bij beleggers de bezorgdheid doen rijzen dat het land de volgende kandidaat zou kunnen zijn voor noodleningen in de eurozone.” Er is dringend beleidsactie nodig om de snelle opbouw van deze onevenwichtigheden een halt toe te roepen en hun afwikkeling”, aldus de Commissie.

Het stelde voor dat Slovenië banken zou moeten herkapitaliseren en privatiseren en staatsbedrijven zou moeten verkopen om buitenlandse investeringen aan te trekken en de lonen te beperken om de export aantrekkelijker te maken. Beide landen moeten de Commissie voor eind april vertellen hoe ze de problemen en de De uitvoerende macht van de EU zal eind mei aanbevelingen voor hen doen.

 

Anna van Densky

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.
advertentie

Trending