Verbind je met ons

Voorpagina

Vassily Kandinsky: Brussel Revisited

DELEN:

gepubliceerd

on

Door Brusselse correspondent

LEVENKANDINSKY

Brussel toont de tentoonstelling Kandinsky & Rusland. Van 8 maart tot en met 30 juni kan je meer dan 150 kunstwerken komen bewonderen in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België. Onder deze kunstwerken: een vijftigtal schilderijen van Vassily Kandinsky (Moskou 1866 - Neuilly-sur-Seine 1944), naast enkele populaire kunstwerken en schilderijen van Larionov en Malévitch. De meeste werken zijn afkomstig uit zeer gerenommeerde Russische musea zoals het Russisch Museum van Sint-Petersburg.

Na 100 jaar keert Kandinsky terug naar België! In mei 1913 stelde hij tentoon in de Georges Giroux Gallery, inmiddels verdwenen maar destijds een Brusselse culturele hotspot. De schilderijen en kunstwerken die nu in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België te zien zijn, voeren je terug naar het Rusland van de periode 1901 – 1922: van symboliek tot avant-garde. Echt een prachtige reis…

De tentoonstelling Kandinsky & Rusland is onderverdeeld in vier afzonderlijke delen met de suggestieve titels: «De schilderkunst beleven», «Luisteren naar de schilderkunst», «Te midden van de natuur» en «Kandinsky en mythologie». Het is de eerste keer dat deze collectie van 150 werken in België wordt getoond. Het toont de artistieke en intellectuele complexiteit van een waar genie dat tegelijkertijd inspiratie putte uit de Russische symbolistische beweging, de Griekse cultuur, de Duitse metafysica, orthodoxe spiritualiteit en esoterie.
Vassily Kandinsky is een van de meest invloedrijke schilders van de 20e eeuw. Als grondlegger van de abstracte kunst evolueert hij, reizend van München naar Parijs met tussenstops in Moskou en Berlijn, van expressionisme naar surrealisme zonder ooit zijn Russische roots te verloochenen. In 1911 schildert hij “Schilderen met cirkel”, het allereerste abstracte kunstwerk in de geschiedenis. Met dit schilderij haalt hij het hele concept van kunst door elkaar. Deze kunstenaar van Russische afkomst, die eerst een genaturaliseerde Duitser en vervolgens een Fransman wordt, is een buitengewoon veelzijdig genie. Hij laat een indrukwekkend oeuvre na: meer dan 2,500 schilderijen, gouaches en aquarellen, maar ook prenten, poëzie, toneelstukken, filosofische essays, theoretische geschriften, …

Kandinsky is een zeer gecultiveerde man. Hij studeert rechten en economie aan de Universiteit van Moskou voordat hij, relatief laat op 30-jarige leeftijd, aan zijn schilderstudies begint. De Russische kunstenaar ontwikkelt een zeer kleurrijke schilderkunst die mythe en sprookjes, impressies en observaties, literatuur en muziek combineert.

Abstracte kunst wordt sterk beïnvloed door muziek. Deze vorm van kunst, abstract van aard, gaat niet over het tonen van de buitenwereld zoals die is, maar wil op een directe manier de innerlijke gevoelens van de menselijke ziel uitdrukken. Overigens gebruikt Kandinsky zelf muzikale termen om zijn eigen werken aan te duiden. Hij kwalificeert ze als 'improvisaties' wanneer ze spontaan zijn of als 'composities' wanneer ze meer uitgewerkt zijn. De expositie “Kandinsky & Russia” belicht de muzikaliteit van de schilderkunst, die steeds meer de rol van het pure object zal overnemen.

advertentie

 

Anna van Densky

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.
advertentie

Trending