Verbind je met ons

Europees bureau voor fraudebestrijding (OLAF)

Illegale medicijnen onderschept onder leiding van OLAF

DELEN:

gepubliceerd

on

De douaneautoriteiten van 14 EU-landen hebben illegale hormonale stoffen, voedingssupplementen en medicijnen tegen erectiestoornissen in beslag genomen in een gerichte actie onder leiding van het Europees Bureau voor fraudebestrijding (OLAF). De gerichte actie van OLAF maakte deel uit van de operatie SHIELD III van Europol.

De derde editie van de jaarlijkse Operatie SHIELD vond plaats tussen april en oktober 2022. Europol, OLAF en de EU-lidstaten die deelnamen aan SHIELD III waren gericht op misbruikte of nagemaakte medicijnen, dopingmiddelen, illegale voedings- of sportsupplementen en nagemaakte COVID-medische benodigdheden.

Als onderdeel van SHIELD III leidde OLAF een gerichte actie die specifiek gericht was op illegale en nagemaakte hormonale stoffen, voedingssupplementen en geneesmiddelen voor erectiestoornissen. OLAF faciliteerde de samenwerking en activiteiten van douaneautoriteiten van 14 EU-lidstaten die deelnamen aan de gerichte actie: Oostenrijk, België, Bulgarije, Kroatië, Denemarken, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Italië, Litouwen, Portugal, Roemenië, Slowakije en Spanje.

Als gevolg van de actie troffen de nationale douaneautoriteiten verschillende onregelmatigheden aan en onderschepten ze meer dan 430 tabletten – voornamelijk medicijnen tegen erectiestoornissen en hormonale supplementen – en ongeveer 000 flesjes met verschillende medicijnen.

OLAF-directeur-generaal Ville Itälä zei: “Winst maken door de gezondheid van mensen in gevaar te brengen, is afschuwelijk, en toch is het helaas niet de eerste keer dat OLAF dit soort fraude aanpakt. De beste manier om fraudeurs en vervalsers te bestrijden en om EU-burgers en hun gezondheid te beschermen, is samenwerking tussen OLAF, Europol en de nationale douane- en politieautoriteiten.”

Zie voor meer informatie over Operatie SHIELD III Persbericht van Europol.

OLAF-missie, mandaat en bevoegdheden:

advertentie

De missie van OLAF is om fraude met EU-middelen op te sporen, te onderzoeken en te stoppen.

OLAF vervult zijn missie door:

· het uitvoeren van onafhankelijk onderzoek naar fraude en corruptie waarbij EU-fondsen betrokken zijn, om ervoor te zorgen dat al het geld van de EU-belastingbetaler terechtkomt bij projecten die banen en groei in Europa kunnen creëren;

· bijdragen aan het versterken van het vertrouwen van de burgers in de EU-instellingen door ernstig wangedrag door EU-personeel en leden van de EU-instellingen te onderzoeken;

· ontwikkeling van een degelijk EU-fraudebestrijdingsbeleid.

In zijn onafhankelijke onderzoeksfunctie kan OLAF zaken in verband met fraude, corruptie en andere strafbare feiten onderzoeken die van invloed zijn op de financiële belangen van de EU met betrekking tot:

· alle EU-uitgaven: de belangrijkste uitgavencategorieën zijn structuurfondsen, landbouwbeleid en plattelandsontwikkeling

ontwikkelingsfondsen, directe uitgaven en externe hulp;

· sommige ontvangsten van de EU, voornamelijk douanerechten;

· vermoedens van ernstig wangedrag door EU-personeel en leden van de EU-instellingen.

Zodra OLAF zijn onderzoek heeft afgerond, is het aan de bevoegde EU- en nationale autoriteiten om de aanbevelingen van OLAF te onderzoeken en er een besluit over te nemen. Alle betrokkenen worden geacht onschuldig te zijn totdat hun schuld is bewezen door een bevoegde nationale of EU-rechtbank.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending