Verbind je met ons

Digitale economie

De Commissie stelt regels vast voor onafhankelijke audits in het kader van de Digital Services Act

DELEN:

gepubliceerd

on

De Commissie heeft een Gedelegeerde verordening met regels voor onafhankelijke audits om de naleving van de regels van zeer grote onlineplatforms en zeer grote onlinezoekmachines te beoordelen Wet digitale dienstverlening (DSA).

Op grond van de DSA moeten onafhankelijke auditors minimaal één keer per jaar beoordelen of zeer grote online platforms en zoekmachines voldoen aan alle DSA-verplichtingen. De auditrapporten moeten een duidelijk oordeel geven over de naleving van de DSA door de gecontroleerde dienst.

Zoals vereist door de DSA, zet de Gedelegeerde Verordening uiteen welke stappen de aangewezen diensten moeten volgen om de capaciteiten en onafhankelijkheid van hun auditor te verifiëren. Het legt ook de belangrijkste principes vast die auditors moeten toepassen bij het uitvoeren van DSA-audits.

De auditors zullen sjablonen gebruiken om de onafhankelijke audits, terwijl zeer grote online platforms en zoekmachines sjablonen zullen gebruiken om hun implementatierapporten. Verplichte sjablonen zorgen voor vergelijkbaarheid tussen de rapporten van verschillende diensten.

Audits represent an important accountability tool, and are part of the DSA’s various transparency requirements. The 19 diensten aangewezen in april 2023 moeten uiterlijk 16 maanden na hun aanwijzing, bijvoorbeeld eind augustus 2024, aan een eerste audit worden onderworpen. Zij zullen het auditrapport moeten doorgeven aan de Commissie en de bevoegde autoriteit in hun lidstaat van vestiging, en moeten ook de auditrapporten deze rapporten uiterlijk binnen drie maanden na het voltooien van het auditimplementatierapport publiceren.

De Commissie heeft de gedelegeerde verordening aan het Europees Parlement en de Raad toegezonden. De regels moeten binnen drie maanden van toepassing zijn als er geen bezwaar wordt gemaakt door de andere instellingen. 

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending