Verbind je met ons

Digitale economie

EU Digital Markets Act en Digital Services Act uitgelegd 

DELEN:

gepubliceerd

on

Het parlement heeft twee belangrijke wetten aangenomen die het digitale landschap zullen veranderen: lees meer over de Wet op de digitale markten en de Wet op de digitale diensten.

De historische digitale regels, aangenomen op 5 juli 2022, zullen een veiligere, eerlijkere en transparantere onlineomgeving creëren.

De kracht van digitale platforms

In de afgelopen twee decennia zijn digitale platforms een integraal onderdeel van ons leven geworden - het is moeilijk voor te stellen iets online te doen zonder Amazon, Google of Facebook.

Hoewel de voordelen van deze transformatie duidelijk zijn, geeft de dominante positie die sommige van deze platforms hebben verworven hen aanzienlijke voordelen ten opzichte van concurrenten, maar ook een ongepaste invloed op democratie, grondrechten, samenlevingen en de economie. Ze bepalen vaak toekomstige innovaties of consumentenkeuzes en fungeren als zogenaamde poortwachters tussen bedrijven en internetgebruikers.

Om deze onevenwichtigheid aan te pakken, verbetert de EU de huidige regels voor digitale diensten door de invoering van de Wet digitale markten (DMA) en de Digitale diensten Handelen (DSA), die een enkele reeks regels zal creëren die in de hele EU van toepassing zijn. > 10,000 Aantal online platforms actief in de EU. Meer dan 90% hiervan zijn kleine en middelgrote ondernemingen

Ontdek wat de EU doet om de digitale transformatie vorm te geven.

advertentie

Regulering van big tech-praktijken: Digital Markets Act

Het doel van de Wet Digitale Markten is om te zorgen voor een gelijk speelveld voor alle digitale bedrijven, ongeacht hun grootte. De verordening zal duidelijke regels bevatten voor grote platforms – een lijst met "do's" en "don'ts" - die moeten voorkomen dat ze oneerlijke voorwaarden opleggen aan bedrijven en consumenten. Dergelijke praktijken omvatten het rangschikken van diensten en producten die door de poortwachter zelf worden aangeboden, hoger dan vergelijkbare diensten of producten die door derden worden aangeboden op het platform van de poortwachter, of het niet geven van gebruikers de mogelijkheid om vooraf geïnstalleerde software of app te verwijderen.

De interoperabiliteit tussen berichtenplatforms zal verbeteren: gebruikers van kleine of grote platforms kunnen berichten uitwisselen, bestanden verzenden of videogesprekken voeren via berichten-apps.

De regels moeten innovatie, groei en concurrentievermogen stimuleren en zullen kleinere bedrijven en start-ups helpen om te concurreren met zeer grote spelers.

Het doel van de digitale interne markt is dat Europa de beste bedrijven krijgt, en niet alleen de grootste. Daarom moeten we ons concentreren op de implementatie van de wetgeving. We hebben goed toezicht nodig om ervoor te zorgen dat de dialoog over regelgeving werkt. Andreas Schwab (EVP, Duitsland) Vooraanstaand EP-lid voor de Digitale Marktenwet.

De Digital Markets Act zal ook de criteria vastleggen voor het identificeren van grote online platforms als poortwachters en zal de Europese Commissie de bevoegdheid geven om marktonderzoeken uit te voeren, waardoor de verplichtingen voor poortwachters indien nodig kunnen worden bijgewerkt en slecht gedrag kan worden bestraft.

Veiligere digitale ruimte: Wet digitale dienstverlening

De Digital Services Act geeft mensen meer controle over wat ze online zien: gebruikers krijgen betere informatie over waarom specifieke inhoud aan hen wordt aanbevolen en kunnen een optie kiezen die geen profilering omvat. Gerichte advertenties worden verboden voor minderjarigen en het gebruik van gevoelige gegevens, zoals seksuele geaardheid, religie of etniciteit, is niet toegestaan.

De nieuwe regels zullen gebruikers ook helpen beschermen tegen: schadelijke en illegale inhoud. Ze zullen de verwijdering van illegale inhoud aanzienlijk verbeteren en ervoor zorgen dat dit zo snel mogelijk gebeurt. Het zal ook helpen schadelijke inhoud aan te pakken, die, zoals politieke of gezondheidsgerelateerde desinformatie, niet illegaal hoeft te zijn, en betere regels introduceren voor de bescherming van de vrijheid van meningsuiting.

De Digital Services Act zal ook regels bevatten die ervoor zorgen dat online verkochte producten veilig zijn en voldoen aan de hoogste normen die in de EU zijn vastgesteld. Gebruikers hebben een betere kennis van de echte verkopers van producten die ze online kopen. Ga naar de bronpagina. Te lang hebben technologiegiganten geprofiteerd van het ontbreken van regels. De digitale wereld heeft zich ontwikkeld tot een Wilde Westen, waarbij de grootste en sterkste de regels bepaalt. Maar er is een nieuwe sheriff in de stad: de DSA. Nu zullen regels en rechten worden versterkt. Christel Schaldemose (S&D, Denemarken) Vooraanstaand EP-lid op het gebied van de Digital Services Act.

Volgende stappen

De Wet Digitale Diensten is op 16 november 2022 in werking getreden en zal vanaf 17 februari 2024 rechtstreeks van toepassing zijn in de hele EU. Zeer grote platforms en zeer grote onlinezoekmachines zullen echter eerder aan hun verplichtingen uit de Wet Digitale Diensten moeten voldoen – maximaal vier maanden nadat de Europese Commissie ze had aangewezen. De Commissie aangewezen als de eerste reeks zeer grote platforms op 25 april 2023.

De Wet Digitale Markten is op 1 november 2022 in werking getreden en de regels zijn van toepassing geworden op 2 mei 2023. De Europese Commissie zal uiterlijk 6 september 2023 poortwachters aanwijzen en zij hebben dan maximaal zes maanden de tijd om aan de nieuwe verplichtingen uit de Wet Digitale Markten te voldoen, dus uiterlijk maart 2024.

Lees meer over hoe de EU de digitale wereld vormgeeft

Persbericht 

Ontdek meer  

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending