Verbind je met ons

Data

Beheer van de Global Commons

DELEN:

gepubliceerd

on

De Europese Unie heeft de kans om de digitale markt ten goede vorm te geven voor de volgende generatie. Als digitale burgers is het onze verantwoordelijkheid om de zaken die er toe doen in de gaten te houden – schrijft Nayef Al-Rodhan.

Wanneer de nieuw benoemde Europese commissarissen officieel hun functie bekleden op 1st In november zullen opnieuw een aantal zeer belangrijke vragen over het technologiebeleid in beeld komen. Dit zijn beslissingen die de bedrijfsmodellen van Big Tech-bedrijven fundamenteel kunnen hervormen, het concurrentielandschap kunnen hertekenen en Europa kunnen bevestigen als de dominante mondiale regelgever als het gaat om machtige technologiebedrijven en de effecten die zij hebben op onze politiek en cultuur.

Het is onontbeerlijk dat we de technologische vooruitgang in de gaten houden. Menselijke innovatie vordert in een razend tempo. Dingen waar we nooit van hadden gedroomd worden werkelijkheid, zoals synthetische biologie, bio-informatica, cognitieve verbetering, genetische manipulatie, 3D- en 4D-printen, kunstmatige intelligentie, geautomatiseerde wapensystemen, onzichtbaarheidsmantels, kwantumcomputers en zelfs neuromorfe computers. Naast hun duidelijk enorme potentieel brengen deze ontwikkelingen ook aanzienlijke risico's met zich mee voor de sociale stabiliteit, gelijkheid, menselijke waardigheid, vrije wil, nationale en mondiale veiligheid, en zelfs voor het voortbestaan ​​van onze soort.

Hoe kunnen we ervoor zorgen dat deze voortdurend evoluerende technologische innovaties de mensheid niet vernietigen of de ongelijkheid en inbreuken op de privacy verergeren? Opkomende technologieën bieden staten meer instrumenten en middelen voor controle en toezicht, wat vaak inbreuk maakt op de burgerlijke vrijheden. Het evenwicht tussen de behoefte van staten om te weten in naam van de veiligheid en het respect voor de privacy moet met meer kracht worden nagestreefd. Ook niet-statelijke actoren zoals grote multinationale bedrijfsentiteiten die enorme hoeveelheden persoonlijke gegevens verzamelen, moeten beter worden gereguleerd.

We moeten de duizelingwekkende mogelijkheden van technologische vooruitgang in evenwicht brengen met veiligheid en ethische zorgen, en van risico's overstappen op regelgeving. Dit moet ook mechanismen omvatten voor het toezicht op de toezichthouders – of 'het reguleren van de toezichthouders'. Het is dus net zo belangrijk dat we ons bewust zijn van de bevoegdheden die er zijn als het gaat om het reguleren van het mondiale landschap.

Hun ambitie moet zijn om mijn eerder gepubliceerde governance-based te promoten  9 waardigheidsbehoeften - waaronder: rede, veiligheid, mensenrechten, verantwoordelijkheid, transparantie, rechtvaardigheid, kansen, innovatie en inclusiviteit, en breng ze in evenwicht met de 3 kenmerken van de menselijke natuur: emotionaliteit, amoraliteit en egoïsme – zonder innovatie te belemmeren.

advertentie

In de race om Big Tech te reguleren is het de afgelopen jaren overweldigend duidelijk geworden dat de first mover de belangrijkste mondiale regelmaker wordt. De groep beleidsmakers die als eerste een visie op regulering op mondiaal niveau naar voren kan brengen, heeft een duidelijk voordeel: ze kunnen druk uitoefenen op andere regelgevende instanties om hun regels te omarmen, zelfs als deze in strijd zijn met hun binnenlandse agenda.

Met een grote markt van 500 miljoen burgers, van wie de meerderheid op wereldschaal relatief rijk is, en uitgerust met het vermogen om actie te coördineren op het gebied van controversiële kwesties als privacy, concurrentie en digitale belastingen, heeft de EU zichzelf gevestigd als 's werelds grootste markt. regelgevende gangmaker.

Op deze gebieden heeft de EU zichzelf de afgelopen anderhalf jaar met bijzondere kracht op het wereldtoneel geprojecteerd, door haar regelgevende prerogatieven te bevorderen binnen de agenda's van internationale fora zoals de G7 en de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO).

Cruciaal is dat Brussel zich ontpopt als de belangrijkste samensteller van antitrustregelgeving. Eerder dit jaar publiceerden Europese functionarissen een rapport waarin toezichthouders werden opgeroepen om voorgestelde overnames zwaarder te onderzoeken op basis van de manier waarop bedrijven gegevens gebruikten.

Margrethe Vestager, de zeer interventionistische mededingingscommissaris van de EU, die verschillende spraakmakende zaken tegen Google, Amazon en Apple heeft aangespannen, is herbenoemd in haar rol voor een ongekende tweede termijn. Het lijkt dus waarschijnlijk dat de trend die op dit gebied in gang is gezet, zich zal voortzetten, zo niet sterker zal worden. Ze heeft Silicon Valley onlangs al gewaarschuwd dat ze tijdens haar tweede termijn verder zal gaan dan boetes en zal kijken naar andere maatregelen om een ​​eerlijk speelveld te garanderen.

Ursula von der Leyen, het nieuwe hoofd van de uitvoerende macht van de EU, heeft binnen honderd dagen na haar aantreden volgende maand gezinspeeld op nieuwe wetten over kunstmatige intelligentie en het gebruik van big data. Zij en haar team overwegen naar verluidt ook de oprichting van een speciaal miljardenfonds ter ondersteuning en promotie van de Europese technologiesector.

Nu digitale consumenten over de hele wereld steeds meer aandacht besteden aan hun relaties met bedrijven als Google, Amazon, Facebook en Apple – wier gebruikers wereldwijd in de miljarden lopen – lijkt het onvermijdelijk dat één regio het voortouw moet gaan nemen bij het debatteren en implementeren passende vormen van regulering.

Effectieve besluitvorming door de volgende Commissie, ondernomen met het doel de fundamentele rechten te verdedigen en tegelijkertijd de digitale markten te stimuleren door middel van de beginselen van eerlijkheid en concurrentie, zou het potentieel kunnen hebben om een ​​revolutie teweeg te brengen in de digitale economie – waardoor een wereld tot stand zou komen waarin er veel meer winnaars zijn. in plaats van een klein aantal bedrijven waarvan de gevestigde voordelen de markt vertekenen ten gunste van monopolies. Wat nog moet blijken is of deze moeilijke maar noodzakelijke vragen direct zullen worden aangepakt of gemakkelijk zullen worden vermeden.

Professor Nayef Al-Rodhan is hoofd van het Geopolitics and Global Futures Program van het Geneva Center for Security Policy en een honorary fellow aan de Universiteit van Oxford. Twitter: @SustainHistory

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending