Verbind je met ons

Film

Meer dan 27 verschillende films uitgezonden door tv-kanalen van de Europese Unie in 000

DELEN:

gepubliceerd

on

Het European Audiovisual Observatory heeft zojuist een nieuw rapport gepubliceerd over audiovisuele werken die op Europese televisiekanalen worden uitgezonden. 

Foto door Jakob Owens on Unsplash

Achtergrond van dit rapport
Dit gloednieuwe rapport: “Works on Television in Europe 2023 edition” is zojuist gepubliceerd door het European Audiovisual Observatory, onderdeel van de Raad van Europa in Straatsburg. Dit rapport geeft een analyse van het aanbod van films en tv-inhoud in 2022 aan de hand van een steekproef van 1331 Europese tv-zenders en geeft ook een beeld van de evoluties tussen 2018 en 2022.

Belangrijkste bevindingen
Meer dan 88 000 werken in de EU en ruim 155 000 werken in breder Europa werden minstens één keer uitgezonden (in aanmerking genomen werken: films en voor tv gemaakte werken met uitzondering van sport, nieuws, games, talkshows, realityshows, muziek, onderwijs, religie Voor tv-series: 1 seizoen=1 werk). Het cijfer omvat respectievelijk ruim 27 000 en ruim 32 000 Europese films in de EU en in breder Europa. Gemiddeld werden in een bepaald land ongeveer 2 300 Europese films en 1 300 Europese tv-showseizoenen uitgezonden.

Europese producties waren in 43 goed voor 2022% van de in de EU uitgezonden werken, bijna vergelijkbaar met Amerikaanse producties (46%). Van de Europese werken waren werken uit de EU27 goed voor 70% en andere Europese werken voor 30%. De cijfers waren vergelijkbaar als we niet alleen naar de EU-landen kijken, maar ook naar het bredere Europa.

(Dit rapport is niet bedoeld om de quota te meten waarin de AVMS-richtlijn voorziet. Dit rapport richt zich met name op de eerste series en niet op alle series van een bepaalde tv-zender; het gebruikt als belangrijkste indicator het aantal films of tv-shows, seizoenen en niet de duur; het gaat over programmeergenres die niet in overeenstemming zijn met de wettelijke definities van 'werken', althans in bepaalde landen).

Een hoger aandeel Europese werken voor tv-programma's: zowel in de EU als in breder Europa was het aandeel Europese werken hoger voor tv-programma's (gemeten in aantal seizoenen) dan voor films.

advertentie

Een groter aandeel Europese producties voor documentaires: ongeveer twee derde van de uitgezonden documentaires was Europees, tegenover ongeveer 40% voor alle films.

Meer Europese niet-nationale werken dan nationale werken: In de EU waren de nationale werken van de EU27 goed voor 36% van de Europese werken, de niet-nationale werken van de EU27 voor 34%, en andere, niet-EU-Europese landen voor 30%.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending