Verbind je met ons

Jeugd

De Europese Commissie geeft jongeren een sterkere stem in de EU-beleidsvorming als erfenis van het Europees Jaar van de Jeugd

DELEN:

gepubliceerd

on

Jonge Europeanen zullen een grotere invloed hebben op het EU-beleid. Voortbouwend op de resultaten van het Europees Jaar van de Jeugd 2022 heeft de Commissie vandaag bekendgemaakt meerdere acties die jongeren meer zeggenschap geven in de beslissingen die hen aangaan en die de jeugddimensie in een reeks EU-beleidsterreinen verdiepen.

Door de behoeften van jongeren centraal te stellen, betrekken deze acties jongeren op een zinvolle manier in de aanloop naar de Europese verkiezingen van 2024 en daarna.

Het jeugdperspectief weerspiegelen in het EU-beleid

Bij het ontwerpen van EU-beleid zal de Commissie een ‘jeugd controle‘ which will ensure that their impact on young people is systematically factored in. This will be done by making sure that the existing Better Regulation tools, including consultations and impact assessments, are used to their maximum potential.

Deze instrumenten zullen worden aangevuld met verschillende jongerenspecifieke instrumenten onder het programma EU-jeugdstrategie 2019-2027. Andere initiatieven die hand in hand gaan met de jeugd controle include policy dialogues between young people and Commissioners, a series of dedicated youth mainstreaming roundtables and a new youth stakeholders’ platform that will facilitate a continuous exchange with youth organisations, youth researchers, Member State representatives and other EU institutions. The Commission will also strenghen the EU-jongerendialoog, the largest youth participation mechanism in Europe aligning the dialogue’s focus more closely with the Commission’s work programme.

Addressing young people’s concerns in key policy areas

In addition, the Commission has put forward several concrete actions addressing young people’s concerns in five policy fields that are of key relevance for them: health and wellbeing, environment and climate change, education and training, international cooperation and European values, and employment and inclusion.

Als onderdeel van deze maatregelen zal de Commissie bijvoorbeeld:

  • De werkzaamheden voor een gezamenlijk Europees diploma in 2024 voortzetten, in lijn met de Europese Strategie voor Universiteiten;
  • Een platform opzetten voor regelmatige dialoog en overleg met jongerenorganisaties over de hele wereld via het Youth Dialogue Platform in het externe optreden van de EU;
  • haar kwaliteitskader voor stages in 2024 actualiseren om kwesties als eerlijke verloning en toegang tot sociale bescherming aan te pakken;
  • Richtlijnen opstellen over welzijn op scholen, die in 2024 moeten worden gepubliceerd;
  • Reach out to young people through the Commission’s upcoming campaign on climate and democracy ahead of the 2024 European elections;
  • De mogelijkheden voor vrijwilligerswerk vergroten voor jongeren om de groene transitie aan te pakken, door de oproep van Horizon Europa voor het Europees Solidariteitskorps voor 2024 aan te vullen; 
  • Verdere uitvoering van het ALMA-initiatief (doel, leer, meester, bereik) om kansarme jongeren tussen 18 en 29 jaar te helpen integreren in de samenleving en de arbeidsmarkt door middel van een werkgerelateerde leerervaring in het buitenland.

Europese Jeugdweek 2024

As part of the Commission’s effort to bring the EU close to young people, the Europese Jeugdweek 2024 vindt plaats van 12 tot en met 19 april en zal zich richten op democratische participatie en verkiezingen, twee maanden vóór de verkiezingen voor het Europees Parlement. Deze week zal de betrokkenheid, participatie en actief burgerschap van jongeren vieren en bevorderen door middel van een reeks activiteiten in heel Europa.

advertentie

Achtergrond

De vandaag aangekondigde acties zijn gebaseerd op inzichten uit de 2022 Europees Jaar van de Jeugd. Tijdens het Jaar werden ruim 13,000 activiteiten georganiseerd door ruim 2,700 belanghebbenden in de hele EU en daarbuiten, waaronder EU-instellingen, EU-lidstaten, organisaties die met en voor jongeren werken, en jongeren zelf. Als onderdeel van het Jaar heeft de Commissie ruim 130 beleidsinitiatieven voor jongeren geïdentificeerd, waarvan er vele in nauwe samenwerking met hen zijn ontwikkeld.

Today’s action to support a youth dimension in EU priorities and policies responds to requests by the European Parliament and the Council, as well as key stakeholder organisations such as the European Youth Forum.

Foto door Hanna Busing on Unsplash

Voor meer informatie

Mededeling over het Europees Jaar van de Jeugd 2022

EU-jeugdstrategie 2019-2027

Europees Jaar van de Jeugd – Legacy-video

Infographic – European Year of Youth

Besluit over een Europees Jaar van de Jeugd 2022

Wat is het Europees Jaar van de Jeugd?

Citaten)

Het Europees Jaar van de Jeugd 2022 was een jaar voor jongeren. Het is in samenwerking met jongeren tot stand gekomen. De komende jaren moeten ook die van hen zijn. Jonge Europeanen hebben een uniek perspectief en een sterke interesse in politieke beslissingen. Het is belangrijk dat zij hun stem kunnen laten horen – niet in de laatste plaats bij de komende Europese verkiezingen, die essentieel zijn voor de toekomst van Europa.

Margaritis Schinas, vicevoorzitter voor de bevordering van onze Europese manier van leven

Jongeren zijn de leiders van morgen, maar ook de changemakers van vandaag. Hun betrokkenheid is van cruciaal belang, omdat zij zullen moeten leven met de gevolgen van onze beslissingen. Dit is de reden waarom we hen een sterkere stem geven in de beleidsvorming van de EU en hun zorgen aanpakken op gebieden die voor hen belangrijk zijn. Dit is onze inzet om een ​​betere toekomst voor de volgende generatie op te bouwen.

Iliana Ivanova, commissaris voor Innovatie, Onderzoek, Cultuur, Onderwijs en Jeugd

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending