Verbind je met ons

Oezbekistan

Shanghai Spirit van meer betekenis onder de huidige internationale omstandigheden

DELEN:

gepubliceerd

on

De 22e bijeenkomst van de Raad van Staatshoofden van de Shanghai Cooperation Organization (SCO), die zal worden gehouden in de stad Samarkand, Oezbekistan, is van bijzonder belang aangezien het systeem van internationale betrekkingen ingrijpend wordt geherstructureerd. De bijeenkomst heeft veel aandacht getrokken van de internationale gemeenschap - schrijft Rashid Alimov, voormalig secretaris-generaal van de SCO.

De acht lidstaten van de SCO huisvesten bijna de helft van de wereldbevolking en dragen ruim 20 procent bij aan het mondiale bbp. Tegenwoordig is de SCO een alomvattende regionale samenwerkingsorganisatie die het grootste gebied en de grootste bevolking ter wereld bestrijkt.

In de afgelopen twintig jaar sinds de oprichting van de organisatie heeft de SCO een nieuw model gecreëerd dat gebaseerd is op partnerschap en dialoog, in plaats van alliantie of confrontatie. Zij zet zich altijd in voor het waarborgen van de regionale veiligheid en het bevorderen van de gemeenschappelijke ontwikkeling.

Het is duidelijk dat zij, dankzij de gezamenlijke inspanningen van alle SCO-lidstaten, voortdurend nieuwe stappen hebben gezet in hun samenwerking en de consolidering van de regionale stabiliteit.

Dit jaar markeert de 20e verjaardag van de ondertekening van het SCO-handvest en de 15e verjaardag van de ondertekening van het Verdrag inzake goed nabuurschap, vriendschap en samenwerking op lange termijn van de SCO-lidstaten.

Sinds de oprichting van de organisatie heeft zij de bovengenoemde twee documenten nauwlettend gevolgd en de Shanghai-geest van wederzijds vertrouwen, wederzijds voordeel, gelijkheid, overleg, respect voor de diversiteit van beschavingen en het nastreven van gemeenschappelijke ontwikkeling gevolgd. De SCO staat voor openheid en inclusiviteit in haar samenwerking, gaat goed om met regionale vraagstukken en sluit zich actief aan bij internationale zaken.

De inzet van de SCO-lidstaten voor de Shanghai Spirit is onder de huidige internationale omstandigheden van groter belang en werpt licht op de opbouw van een nieuw soort internationale betrekkingen.

advertentie

De SCO heeft een goed voorbeeld gegeven van wederzijds voordelige samenwerking voor de internationale gemeenschap en heeft haar wereldwijde invloed voortdurend uitgebreid. Steeds meer landen en internationale organisaties hopen hun samenwerking met de SCO te versterken en meer landen verwachten deel uit te gaan maken van de SCO-familie.

Op de SCO-top 2017 in Astana, Kazachstan, India en Pakistan traden als volwaardige leden toe tot de SCO. Vorig jaar lanceerde de SCO procedures om Iran als volwaardige lidstaat toe te laten en verleende de SCO de status van dialoogpartner aan Saoedi-Arabië, Egypte en Qatar.

Een van de belangrijkste redenen voor de grotere aantrekkelijkheid van de SCO is dat het dient als een platform voor een gelijke dialoog voor zowel kleine als grote landen.

SCO-landen kunnen, ongeacht hun omvang, samenwerking en ontwikkeling als gelijken nastreven. Ze luisteren naar elkaars mening en suggesties en vinden samen oplossingen voor hun gemeenschappelijke problemen.

Onder leiding van de Shanghai Spirit neemt de SCO beslissingen op basis van de consensus van de lidstaten, en de beslissingen zijn in overeenstemming met de belangen van elke lidstaat en de regio als geheel.

Momenteel zorgt de gecompliceerde en ernstige internationale situatie voor uitdagingen voor de ontwikkeling van de SCO. Ik ben echter van mening dat zolang de SCO-lidstaten de Shanghai Spirit hoog blijven houden en de dialoog versterken, geen enkel geschil de samenwerking van de SCO kan belemmeren of de organisatie ervan kan weerhouden een constructieve rol te spelen in regionale kwesties.

Er was een populair gezegde langs de oude Zijderoute: “De honden blaffen terwijl de karavanen doorgaan.” Met het oog op de toekomst zal de SCO de inmenging elimineren, zijn gestage en zelfverzekerde stappen in de richting van de toekomst voortzetten en mooie vooruitzichten voor regionale samenwerking opbouwen.

(Rashid Alimov is de voormalige secretaris-generaal van de SCO.) 

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending