Verbind je met ons

Europese Commissie

De Commissie mobiliseert ruim 65 miljoen euro voor de lidstaten om mensen te steunen die de Russische agressie tegen Oekraïne ontvluchten

DELEN:

gepubliceerd

on

De Europese Commissie heeft vorige week besloten ruim 65 miljoen euro uit het Asielmigratie- en Integratiefonds (AMIF) beschikbaar te stellen om Bulgarije, Tsjechië, Polen en Roemenië te ondersteunen bij het opvangen van mensen die de Russische agressie tegen Oekraïne ontvluchten. 

Dit besluit volgt op een gerichte oproep tot financiering van de projecten die tot doel hebben de druk op de opvangcapaciteit van deze lidstaten te verlichten en hen te helpen ervoor te zorgen dat begunstigden van tijdelijke bescherming de nodige steun, diensten en bijstand ontvangen.  

De Europese Unie biedt momenteel onderdak aan ruim 4.1 miljoen mensen die tijdelijke bescherming genieten, die voor het eerst werd geactiveerd kort na de Russische invasie van Oekraïne, en in september van dit jaar uitgebreid tot maart 2025. De Commissie blijft maatregelen nemen ter ondersteuning van mensen die Oekraïne en de lidstaten die hen opvangen, ontvluchten.  

Bulgarije, Tsjechië, Polen en Roemenië kunnen deze aanvullende financiering uit de EU-begroting nu gebruiken om begunstigden van tijdelijke bescherming te helpen bij de overstap van collectieve huisvesting naar particuliere huisvesting, door hen tijdens de overgangsperiode financieel te ondersteunen met taal- en beroepsopleidingen. met als toegang tot sociale en gezondheidszorgdiensten. Agentschappen van de lidstaten, maatschappelijke organisaties en internationale organisaties kunnen vanaf vandaag al beginnen met de uitvoering van hun projecten. De financiering zal onderworpen zijn aan de respectieve monitoring- en controlesystemen van het financiële kader van de EU.  

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending