Verbind je met ons

Europese Commissie

Commissie keurt Slowaakse staatssteunregeling van € 44 miljoen goed ter ondersteuning van elektriciteitsopslagfaciliteiten om de transitie naar een netto-nuleconomie te bevorderen

DELEN:

gepubliceerd

on

De Europese Commissie heeft een Slowaaks plan ter waarde van 44 miljoen euro goedgekeurd ter ondersteuning van elektriciteitsopslagfaciliteiten om de transitie naar een netto-nuleconomie te bevorderen, in lijn met de Green Deal Industrieplan. De regeling werd goedgekeurd in het kader van de staatssteun Tijdelijk Crisis- en Transitiekader, door de Commissie aangenomen op 9 maart 2023 ter ondersteuning van maatregelen in sectoren die essentieel zijn om de groene transitie te versnellen en de brandstofafhankelijkheid te verminderen. Het nieuwe Raamwerk wijzigt en verlengt gedeeltelijk de Tijdelijk crisiskader, aangenomen op 23 maart 2022 om de lidstaten in staat te stellen de economie te ondersteunen in de context van de huidige geopolitieke crisis, reeds gewijzigd op 20 juli 2022 of via 28 oktober 2022.

Under the scheme, which will be fully financed under the Recovery and Resilience Facility (‘RRF’), the aid will take form of directe subsidies die tot 65% van de totale investeringskosten dekt, met een maximaal steunbedrag per project van € 25 miljoen. Het doel van de regeling is om de inzet van nieuwe batterijsystemen te versnellen en bestaande waterkrachtopslagfaciliteiten van stroom te voorzien, met als doel de overgang naar een netto-nuleconomie te bevorderen. De opslagprojecten die in het kader van de regeling worden ondersteund, zullen worden geselecteerd via concurrerende biedprocedures.

De Commissie heeft vastgesteld dat de Slowaakse regeling in overeenstemming is met de voorwaarden van het tijdelijke crisis- en transitiekader. In het bijzonder zal de steun (i) worden verleend op basis van een regeling met een geraamd capaciteitsvolume en budget; (ii) zal worden toegekend via een concurrerend biedingsproces; en (iii) uiterlijk op 31 december 2025 zal worden toegekend. De Commissie heeft geconcludeerd dat de regeling noodzakelijk, passend en evenredig is om de groene transitie te versnellen en de ontwikkeling van bepaalde economische activiteiten te vergemakkelijken, die van belang zijn voor de uitvoering van de REPower EU-plan en Green Deal Industrieplan, in lijn met Artikel 107, lid 3, onder c), VWEU en de voorwaarden die zijn vastgelegd in het Tijdelijk Crisis- en Transitiekader. Op basis hiervan heeft de Commissie de regeling goedgekeurd op grond van de EU-staatssteunregels.

Meer informatie over het tijdelijke crisis- en transitiekader en andere acties die de Commissie heeft ondernomen om de economische impact van de Russische oorlog tegen Oekraïne aan te pakken en de transitie naar een netto-nuleconomie te bevorderen, vindt u hier. hier. De niet-vertrouwelijke versie van het besluit zal onder nummer SA.106554 beschikbaar worden gesteld in de staatssteun register over de concurrentie van de Commissie website zodra vertrouwelijkheidskwesties zijn opgelost.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending