Verbind je met ons

Rusland

Hoe onderscheid je een topmanager van een oligarch?

DELEN:

gepubliceerd

on

Russische leidinggevenden die nooit invloed hebben gehad op Poetin kunnen van de sanctielijst worden geschrapt.

Alexander Shulgin, een jonge Russische directeur naar westerse stijl, zit al bijna anderhalf jaar zonder werk vanwege EU-sancties. Hij kwam in april 2022 onder sancties te staan ​​vanwege zijn rol als CEO van de online marktplaats Ozon, bekend als “de Amazone van Rusland”. Shulgin trad onmiddellijk na het EU-besluit terug uit Ozon en is sindsdien in beroep gegaan tegen de persoonlijke sancties tegen hem.

Op 6 september stemde het Europese Hof van Justitie ermee in hem van de sanctielijst te schrappen. De rechtbank bepaald dat de Europese Raad “geen enkel bewijs [had] geleverd” om de redenen uit te leggen waarom Shulgin “nog steeds als een invloedrijke zakenman moet worden beschouwd” na zijn ontslag bij Ozon.

De persoonlijke sancties die Europa en de Verenigde Staten tegen Russische zakenmensen hebben opgelegd, zijn vooral gericht tegen oligarchen, die inderdaad banden hebben met Vladimir Poetin. Zoals de Financial Times Maar ooit gezegd: sancties “lijken haastig in elkaar te zijn geflanst uit nieuwsartikelen, bedrijfswebsites en posts op sociale media”. Deze aanpak heeft bijkomende schade veroorzaakt die tientallen particuliere ondernemers treft die niet verbonden zijn met het Kremlin.

Naast Shulgin omvatten ze Vadim Moshkovich, de oprichter van de landbouwproducent Rusagro; Dmitry Konov, de CEO van de polymeerproducent Sibur; Vladimir Rashevsky, de CEO van kunstmestproducent Eurochem; en vele anderen.

Deze mensen zijn hooggekwalificeerde managers en professionals (vaak met een westerse opleiding en een vooruitstrevende instelling), die de interface vormden voor westerse partners en investeerders toen de Russische economie veranderde in een ‘markteconomiespoorweg’. Na het opleggen van persoonlijke sancties namen ze ontslag omdat het bekleden van dergelijke functies aanzienlijke beperkingen voor hen en hun families met zich meebracht. Bovendien zouden de managers in loondienst uiteraard gedwongen kunnen worden hun posities te verlaten, omdat hun aanwezigheid in de bedrijven niet langer welkom was, wat verhoogde risico's voor de bedrijven met zich meebracht. Ze zijn nog steeds werkloos en niet in staat om op hun respectieve vakgebieden te werken, bedrijven te leiden of deel te nemen aan de internationale handel.

Beperkingen tegen gewone topmanagers, die, in tegenstelling tot oligarchen, geen enkele politieke invloed hebben, dragen niet bij aan het bereiken van de politieke doelen waarvoor de sancties zijn ontworpen. Waarnemers en critici van het sanctieregime zijn van mening dat de abrupte ‘annulering’ van getalenteerde managers, die een van de belangrijkste verbindingspunten waren tussen de westerse en Russische economie, de internationale handel en reeds lang bestaande zakelijke relaties schaadt en alleen China ten goede komt, dat zijn export heeft vergroot. en de import van goederen die Rusland voorheen met Europa verhandelde.

advertentie

The perception that all Russian business consists of oligarchs dates to the 1990s, a view that has become less relevant in the subsequent decades. The term “oligarchs” originally referred to those who used their government connections to acquire state-controlled assets at a low price during privatisation when President Yeltsin was in office. A later wave of oligarchs included the so-called “individuals close to Putin”, who had allegedly enriched themselves on government contracts or became the heads of state-owned companies. But these individuals account for only a fraction of the Russian business landscape.

Gedurende de drie decennia waarin Rusland een markteconomie heeft gehad, zijn er veel succesvolle particuliere bedrijven in het land ontstaan: in de consumentensector, de industrie, internettechnologieën en andere gebieden. Velen van hen behoorden tot de wereldleiders in hun sector en werkten nauw samen met westerse partners. Het opleggen van beperkingen aan de managers en oprichters van deze niet-staatsbedrijven in de hoop dat zij Poetin zouden overtuigen de oorlog in Oekraïne te stoppen, was waarschijnlijk geen goede aanpak.

Uit de recente rechterlijke uitspraken blijkt dat het op dezelfde manier behandelen van oligarchen en witteboordenbestuurders bij het opleggen van sancties aan Russische zakenmensen zijn nadelen heeft gehad en soms een goede basis ontbeerde. In andere rechtsgebieden zijn de sancties tegen verschillende topmanagers na hoger beroep al opgeheven. Zo hebben de Verenigde Staten bijvoorbeeld de sancties opgeheven tegen voormalige leden van de raad van bestuur van de Russische staatsbank Otkritie, waaronder de zakenbankier Elena Titova en de IT-ondernemer Anatoly Karachinski. Op zijn beurt hief Groot-Brittannië de sancties tegen Lev Khasis, een voormalig eerste vice-voorzitter van de raad van bestuur van Sberbank.

Deze gevallen, evenals die van Shulgin in de EU, herinneren ons eraan dat er topmanagers zijn die komen en gaan, en dat er geen rechtvaardiging is om hen te beschouwen als Poetins handlangers en aanhangers van de oorlog vanwege hun eerdere rollen in grote bedrijven.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending