Verbind je met ons

Europese Commissie

Landbouw: Commissie keurt nieuwe geografische aanduiding van Finland goed – 'Suonenjoen mansikka'

DELEN:

gepubliceerd

on

De Commissie keurde de toevoeging goed van 'Suonenjoen mansikka' als beschermde geografische aanduiding (BGA), uit Finland. De naam 'Suonenjoen mansikka' wordt gebruikt voor tuinaardbeien die worden geteeld in Noord-Savo, Suonenjoki en de aangrenzende gemeenten. De 'Suonenjoen mansikka' is geheel rood, sappig en fluweelzacht in de mond, en moet zoet en aromatisch zijn.

Suonenjoki heeft een lange traditie op het gebied van de aardbeienteelt: in 2016 waren er vieringen ter gelegenheid van het 100-jarig jubileum van de 'Suonenjoen mansikka'. En tijdens het eeuwfeest is het een gevestigde term geworden in de Finse culinaire cultuur. In de straten van de stad zie je de aardbei in vele vormen: in het centrum van Suonenjoki staat bijvoorbeeld een standbeeld van meisjes die aardbeien plukken – het Mansikkatytöt-beeld uit 1981 van beeldhouwer Raimo Heino. Ook het Suonenjoki Aardbeiencarnaval, dat sinds 1970 ter ere van de aardbei in Suonenjoki wordt gehouden, vindt plaats in het tweede weekend van juli – een van de langstlopende zomerevenementen van Finland. Oorspronkelijk een aardbeienoogstfeest, inmiddels uitgegroeid tot een evenement met zo'n twintigduizend bezoekers. Traditioneel wordt het carnaval ingeluid met een optocht, waarin vertegenwoordigers van ondernemers en organisaties uit de regio aanwezig zijn.

Deze nieuwe benaming zal worden toegevoegd aan de lijst van 1,655 reeds beschermde voedingsproducten. De lijst met alle beschermde geografische aanduidingen is te vinden in de eAmbrosia databank. Meer informatie is online beschikbaar op Kwaliteitsregelingen en in de GIView portaal.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.
advertentie

Trending