Verbind je met ons

Energie

EU-energieplatform: Commissie nodigt internationale leveranciers uit om te reageren op derde EU-aanbesteding voor ruim 16 miljard kubieke meter gas voor gezamenlijke aankopen 

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

De Commissie nodigt internationale betrouwbare gasleveranciers uit om vanaf vandaag hun biedingen in te dienen in de derde EU-tender voor de gezamenlijke inkoop van gas. Deze derde aanbestedingsronde onder de EU-energieplatform liep tot gisteren (4 oktober). Het betreft de gasleveringen van december 2023 tot en met maart 2025. 

In deze derde aanbesteding bedraagt ​​de totale gasbehoefte 16,49 miljard kubieke meter, gebaseerd op aanvragen ingediend door 39 Europese bedrijven. Dit niveau van de totale vraag laat een gestage toename van de volumes zien gedurende de drie rondes tot nu toe. 

Uitvoerend vicepresident Maroš Šefčovič zei: "Na weer een succesvolle ronde van vraagbundeling zien we duidelijk dat Europese marktspelers waarde hechten aan ons mechanisme om de vraag te bundelen en gas in te kopen bij betrouwbare leveranciers tegen concurrerende prijzen. Vandaag moedig ik internationale leveranciers opnieuw aan om gebruik te maken van de kans om hun klantenbestand in Europa uit te breiden en bij te dragen aan het stabiliseren van de mondiale gasmarkt nu de winter nadert.” 

De gezamenlijke aankoop van gas ondersteunt de inspanningen van de EU om haar energievoorziening te diversifiëren na de illegale invasie van Oekraïne door Rusland, en om de voorzieningszekerheid te versterken. Het wordt mogelijk gemaakt door TotaalEU, het EU-mechanisme dat bedrijven in staat stelt de vraag naar gas te bundelen en deze te matchen met concurrerende aanbodaanbiedingen op de wereldmarkt. Het mechanisme staat open voor alle EU-lidstaten en de verdragsluitende partijen bij de Energiegemeenschap. Het sluit Russische bedrijven uit. Vorige week publiceerde de Commissie een verslag beoordeling van de werking van een reeks noodmaatregelen die vorig jaar zijn ingevoerd. In het bijzonder werd gewezen op de belangrijke rol die het EU-energieplatform het afgelopen jaar heeft gespeeld bij het stabiliseren van de energiemarkten en het garanderen van een adequate gasvoorziening aan de EU.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.
advertentie

Trending